Τη στρατηγική της κυβέρνησης που συνδυάζει την ενίσχυση των συνοριακών ελέγχων και τις διπλωματικές προσπάθειες για να μείνει εν ισχύ η σύμβαση Σένγκεν, μετά τη στροφή των 180 μοιρών στο μεταναστευτικό από τη Γερμανία, αντικατοπτρίζουν οι τελευταίες κινήσεις της Αθήνας.
Του Κώστα Πασίση
Τις προηγούμενες ημέρες στο Μαξίμου πραγματοποιήθηκαν πολλές συσκέψεις με βασικό αντικείμενο τη διαχείριση της διαφαινόμενων μεταναστευτικών ροών, ώστε να μη διαταραχθεί η κοινωνική σταθερότητα της χώρας, ιδίως σε ένα περιβάλλον όπου οι ευρωπαϊκές χώρες ενδεχομένως να αναθεωρήσουν τις θέσεις τους σχετικά με το συγκεκριμένο πρόβλημα.
Το ελληνικό σχέδιο κινείται σε τρεις άξονες.
Ο πρώτος αφορά την ενίσχυση των συνοριακών δυνάμεων. Ήδη στον Έβρο έχουν αυξηθεί οι αστυνομικές και στρατιωτικές περιπολίες, όπως ακριβώς έγινε και στα σύνορα Γερμανίας-Πολωνίας…
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης επισκέφθηκε το φυλάκιο στις Καστανιές του Έβρου, προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία της κατασκευής του φράκτη, που έχει βάλει φρένο στις ροές παράνομων μεταναστών αλλά και να δώσει σχετικές οδηγίες.
«Είμαστε όλοι εδώ και προστατεύουμε τα σύνορα της χώρας και την ασφάλεια της Ελλάδας. Η Ελληνική Αστυνομία και οι Ένοπλες Δυνάμεις εγγυώνται την ασφάλεια της χώρας», υπογράμμισε προσπαθώντας να καθησυχάσει τους κατοίκους στις παραμεθόριες περιοχές και όχι μόνο.
Προφανώς η αύξηση του αριθμού των συνοριοφυλάκων και η επέκταση του φράχτη δείχνουν την κυβερνητική επιδίωξη για αυξημένη ασφάλεια στα σύνορα της χώρας.
Ο δεύτερος άξονας αφορά τις διπλωματικές πρωτοβουλίες.
Στη συνάντηση του υπουργού Μετανάστευσης Νίκου Παναγιωτόπουλου με τον Γερμανό ομόλογό θα τεθεί το μεταναστευτικό.
Ο Έλληνας υπουργός αναμένεται να ζητήσει από τη Γερμανία να τηρήσει το σύμφωνο για τη μετανάστευση, για να μη χαθεί η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και οι χώρες κινηθούν κατά το δοκούν, που θα είναι μια αρνητική εξέλιξη και οπισθοδρόμηση…
Παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι σε ανοικτή γραμμή με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες για το ζήτημα της μετανάστευσης, στοχεύοντας στο σχηματισμό ενός ισχυρού «μπλοκ», με χώρες του Νότου, που πλήττονται από τη γερμανική στροφή.
Όπως αναφέρει στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού, αν το εν λόγω ζήτημα της μετανάστευσης δε συμπεριληφθεί στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ τον Οκτώβριο, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα το θέσει ο ίδιος.
Οι διπλωματικές κινήσεις αποκαλύπτουν την προσπάθεια της Ελλάδας να επηρεάσει την ευρωπαϊκή πολιτική μετανάστευσης και να αντιμετωπίσει τυχόν βλαπτικές συνέπειες για τα Ελληνικά συμφέροντα.
Η ενόχληση της Ελλάδας για τη Γερμανία
Ο τρίτος άξονας είναι η αντίδραση στη Γερμανία. Η κυβέρνηση εμφανίζεται ενοχλημένη από την αιφνιδιαστική στροφή του Βερολίνου, επειδή ο Όλαφ Σόλτς υπέστη δεινή εκλογική ήττα.
Η Ελλάδα, ως χώρα που αποτελεί πύλη προς την Ευρώπη, είναι αναγκασμένη πλέον να αλλάξει τακτική, όπως κάνει και η Γερμανία, και να δώσει μάχη για να διασφαλίσει τη δίκαιη κατανομή των μεταναστευτικών ροών, με ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και κοινή πολιτική.
Όπως επισημαίνεται αν το Βερολίνο σκληρύνει την πολιτική του οι μεταναστευτικές ροές ενδέχεται να μείνουν εγκλωβισμένες στην Ελλάδα, κάτι που θα επιβαρύνει περαιτέρω τις τοπικές κοινότητες και τις δομές φιλοξενίας.
Και η Ελλάδα έχει ήδη υποστεί μεγάλη πίεση τα προηγούμενα χρόνια, όταν πολλές ευρωπαϊκές χώρες αρνήθηκαν να αναλάβουν μέρος των μεταναστευτικών βαρών.
Το πολιτικό στίγμα της Κυβέρνησης
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης περιέγραψε την κυβερνητική γραμμή, τονίζοντας την επιτυχία της Ελλάδας στη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος, την ευρωπαϊκή διάσταση του προβλήματος και την αποφασιστικότητα της χώρας να μην επιβαρυνθεί περισσότερο λόγω αστοχιών άλλων χωρών.
Η Ελλάδα δεν πρόκειται να γίνει “ο σάκος του μποξ” για να λύσει το πρόβλημα του μεταναστευτικού που προέκυψε από λανθασμένες πολιτικές άλλων ευρωπαϊκών χωρών, επεσήμανε ο κ. Μαρινάκης χαρακτηριστικά.
Ταυτόχρονα η χώρα διαμηνύει ότι πρέπει να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα στις Βρυξέλλες, που φέρουν τις υπογραφές όλων των Ευρωπαίων ηγετών συμπεριλαμβανομένου και της Γερμανίας.