today-is-a-good-day
28.7 C
Athens

Δημοσκοπήσεις: Η Ν.Δ. μπροστά, αλλά με …βαρίδια – Πώς αντιδρά το Μαξίμου

Ναι μεν, αλλά…Αυτή είναι η σημερινή δημοσκοπική «εικόνα» της κυβέρνησης, μετά τις πρώτες Φθινοπωρινές μετρήσεις αλλά και ύστερα από τις εξαγγελίες Μητσοτάκη στη ΔΕΘ.

Του Κώστα Πασίση

Η ΝΔ προηγείται με «καθαρή» διαφορά από ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, που αναζητούν αρχηγό και πρόταση διακυβέρνησης, αλλά τα προβλήματα «κυκλώνουν» το Μαξίμου που «εστιάζει» πλέον στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, για να ανακτήσει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας.

Στα θετικά συμπεράσματα καταγράφεται μια  διαφορά της τάξεως των 14,1 έως 15,4 μονάδων (Metron Analysis και GPO) από το ΠΑΣΟΚ που προσφέρει «μαξιλάρι» ασφαλείας στην κυβέρνηση η οποία όμως φαίνεται ψάχνει ακόμη τα πατήματα της…

Το ποσοστό της, κάτω από 30% προκαλεί ανησυχία και πολλές συζητήσεις στο εσωτερικό του κόμματος που ξεκίνησαν αμέσως μετά τις ευρωεκλογές όπου η ΝΔ πέρασε κάτω από τον πήχη…

Σύμφωνα με αναλυτές  η δημοσκοπική πτώση μπορεί να αποδοθεί σε σημαντικά προβλήματα, όπως η ακρίβεια, οι παρεχόμενες κρατικές υπηρεσίες και η ταλαιπωρία των πολιτών στο ΕΣΥ.

Στο αίσθημα ανασφάλειας της κοινωνίας τόσο στην Αθήνα, όσο και την Περιφέρεια, λόγω της ραγδαίας αύξησης της εγκληματικότητας. κ.α

Ποιοτικά στοιχεία φωτιά…

Από κει και πέρα, την πρόθεση ψήφου, το τοπίο για τη ΝΔ αρχίζει να …χλομιάζει…

Επί παραδείγματι στις δημοφιλίες των πολιτικών αρχηγών ο γραμματέας του ΚΚΕ Δημ. Κουτσούμπας είναι πρώτος, με μικρή βέβαια διαφορά από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος μέχρι χθες απολάμβανε την αλαζονική μοναξιά της κορυφής…

Επίσης ιδιαίτερα σημαντική είναι η αξιολόγηση των εξαγγελιών του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, όπου το 57,4% των πολιτών τις έκρινε  αρνητικά ή μάλλον αρνητικά, έναντι μόλις 39,2% που τις είδαν θετικά, σύμφωνα με τη GPO.

Αυτή η αρνητική αντίδραση αντικατοπτρίζει την ευρεία δυσαρέσκεια για την κυβερνητική διαχείριση και τις ανησυχίες για την οικονομική πολιτική.

Το 67,1% θεωρεί ότι η καταπολέμηση της ακρίβειας είναι η απόλυτη προτεραιότητα, ενώ τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση σε αυτόν τον τομέα βαθμολογούνται  με αρνητικό πρόσημο από το 65,7%.

Αυτά τα στοιχεία δείχνουν την έλλειψη εμπιστοσύνης της κοινής γνώμης στα μέτρα της κυβέρνησης και την απουσία προοπτικής.

Ποιοτικά στοιχεία που πρέπει να συνυπολογίσει το Μαξίμου στη διαμόρφωση της στρατηγικής του για την επανεκκίνηση της κυβέρνησης.

Βέβαια υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη διαβάζουν διαφορετικά τις πρώτες δημοσκοπήσεις, τονίζοντας ότι το 39,2% που βλέπει θετικά τα μέτρα, είναι πολύ κοντά στο 40% που έλαβε η ΝΔ στις εθνικές εκλογές.

Παράλληλα δικαιολογούν την υποχώρηση των δημοσκοπικών ποσοστών στην ανυπαρξία των κομμάτων της Αντιπολίτευσης και δη του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, που αναγκάζει τους πολίτες να κάνουν οι ίδιοι αντιπολίτευση στην κυβέρνηση.

Είτε ισχύει η ανάλυση της κυβέρνησης, είτε όχι, το βέβαιο είναι ότι οι πολίτες εκφράζουν έντονες ανησυχίες για το κόστος ζωής, τη λειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών και τη γενικότερη διαχείριση της οικονομίας.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον επίσης  παρουσιάζει και το υψηλό ποσοστό, 20,7% (Metron Analysis) των κομμάτων δεξιότερα της ΝΔ, Ελληνική Λύση, Φωνής Λογικής και Νίκη.

Η «αντίδραση» του Μαξίμου

Το κλίμα που αποτυπώνεται στις μετρήσεις της κοινής γνώμης, λίγο-πολύ είναι γνωστό στο Μαξίμου, που δεν έπεσε από τα σύννεφα…

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προφανώς γνωρίζοντας αυτή την κατάσταση έδωσε εντολή να τρέξουν οι μεταρρυθμίσεις με κοινωνικό αποτύπωμα, από την επόμενη ημέρα της ΔΕΘ.

Χθες, πραγματοποιήθηκε η διυπουργική συνέντευξη τύπου για την εξειδίκευση των μέτρων στήριξης της οικογένειας που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. και σήμερα θα αναλυθούν λεπτομερώς τα μέτρα για το στεγαστικό πρόβλημα.

Ενώ την ερχόμενη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί άλλη μια συνέντευξη τύπου για τα μέτρα στήριξης της επιχειρηματικότητας και της παραγωγικότητας των επιχειρήσεων στον πρωτογενή τομέα, στην μεταποίηση και στον τουρισμό.

Ταυτόχρονα το Μαξίμου έχει σηκώσει κατακόρυφα τους τόνους για το μεταναστευτικό, που είναι πρόβλημα, που εκμεταλλεύονται στο έπακρο, τα προαναφερθέντα μικρά κόμματα για να αυξήσουν την επιρροή τους στο πολιτικό σκηνικό της χώρας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ