today-is-a-good-day
24.8 C
Athens

Κ.Γκιουλέκας: Πρέπει να δυναμώσει ακόμη περισσότερο η Βόρεια Ελλάδα

Η Βόρεια Ελλάδα πρέπει να δυναμώσει ακόμη περισσότερο. Κι αυτό, όχι μόνο για λόγους οικονομίας και ανάπτυξης αλλά γιατί υπάρχουν σοβαροί πολιτικοί και κυρίως εθνικοί λόγοι, τόνισε ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης), Κώστας Γκιουλέκας, σε συνέντευξή του στο ΕΤΒΑVIPEStudio, το τηλεοπτικό στούντιο που στήθηκε στα κεντρικά γραφεία της ΕΤΒΑ, στη Σίνδο Θεσσαλονίκης, με τη συνεργασία της ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. ΑΕ και του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ).

Ο κ. Γκιουλέκας είπε πως «υπάρχει η πολιτική βούληση εκ μέρους της κυβέρνησης» και ότι αυτή ήταν η εντολή που του έδωσε ο Πρωθυπουργός τον Ιούνιο, όταν ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης.

Αναφερόμενος στην κομβική θέση που κατέχει στον χάρτη η Θεσσαλονίκη, εστίασε στην παρουσία που έχουν τα τελευταία χρόνια στην περιοχή μεγάλες ξένες εταιρείες, όπως η Pfizer, η Microsoft, η Demand, η Deloitte, η Deutsche Telecom και αρκετές άλλες.

«Αυτές δεν αγάπησαν ξαφνικά τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα. Καταλαβαίνουμε όλοι ότι το κάνουν για λόγους καθαρά επιχειρηματικούς», είπε και πρόσθεσε: «Κάποιος που θα επενδύσει στη Νότια Ελλάδα θα πρέπει να υπολογίσει, για παράδειγμα, ότι για να πάει από την Αθήνα στη Σόφια ή την Κωνσταντινούπολη θέλει να κάνει ταξίδι μιας μέρας και με μεγάλο μεταφορικό κόστος. Από τη Θεσσαλονίκη όμως μπορεί να προσεγγίσει τις πόλεις αυτές σε λίγες ώρες». […] «Μέχρι τη δεκαετία του ’90 θεωρούμασταν μια ακριτική περιοχή, όπου λογικά η ανάπτυξη δεν μπορούσε να έχει προτεραιότητα. Κι αυτό γιατί στα σύνορά μας εκτεινόταν ένας άλλος κόσμος. Υπήρχαν κράτη του πρώην ανατολικού συνασπισμού, με τα οποία η Ελλάδα δεν είχε σχέση. Εμείς ανήκαμε στη Δύση και είχαμε έναν άλλον πολιτικό προσανατολισμό. Ύστερα από τις αλλαγές που έγιναν μετά τη δεκαετία του ’90 έχουμε αναπτύξει με τις χώρες της περιοχής μία διαρκή εμπορική σχέση, που πραγματικά φέρνει προστιθέμενη αξία στην πατρίδα μας. Τα οφέλη λοιπόν από την ανάπτυξη της Μακεδονίας και της Θράκης είναι πολλά, τόσο οικονομικά όσο και εθνικά. Η Ελλάδα βγαίνει κερδισμένη».

Ο κ. Γκιουλέκας αναφέρθηκε και στο μετρό της Θεσσαλονίκης, το οποίο, όπως είπε, επί χρόνια είχε γίνει σαν το γεφύρι της Άρτας, όπως και στο άλλο μεγάλο έργο που ξεκίνησε στη Θεσσαλονίκη, το Fly Over. Μιλώντας για το μετρό ήταν κατηγορηματικός: «Το πρώτο εισιτήριο θα κοπεί στις 30 Νοεμβρίου 2024». Για το Fly Over είπε ότι σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και τις υπηρεσίες καταβάλλονται διαρκώς προσπάθειες ώστε σε αυτά τα 2,5-3 χρόνια που θα διαρκέσει το έργο, να γίνονται παρεμβάσεις για τη μικρότερη δυνατή ταλαιπωρία των πολιτών.

Η κουβέντα πήγε και σε θέματα της επικαιρότητας, όπως είναι η ακρίβεια. Ο κ. Γκιουλέκας παραδέχτηκε ότι παρά τις ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι τώρα από την κυβέρνηση και τις όποιες αυξήσεις δόθηκαν σε μισθωτούς και συνταξιούχους η ακρίβεια συνεχίζει να κατατρώει ένα μεγάλο μέρος από το εισόδημά τους και γι’ αυτό πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη. «Η μάχη είναι διαρκής», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στα εσωτερικά ζητήματα στον χώρο της αντιπολίτευσης, ο κ. Γκιουλέκας ευχήθηκε να βγει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα από την περιδίνηση, γιατί, όπως σημείωσε, «μια ισχυρή κυβέρνηση όπως η σημερινή χρειάζεται πράγματι και μία ισχυρή αντιπολίτευση που να κάνει προτάσεις και να ασκεί κριτική καθώς αυτό θα σήμαινε και καλύτερη λειτουργία της δημοκρατίας μας».

«Εύχομαι λοιπόν ειλικρινά, δίχως καμία υποκριτική διάθεση να βγει από την περιδίνηση όχι μόνο η αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά γενικά η αντιπολίτευση και να βρει τον βηματισμό της».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ