today-is-a-good-day
22.9 C
Athens

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Παππάς «κλειδί» στην καθαίρεση Κασσελάκη – Τι ρόλο παίζει ο Τσίπρας;

Στα πρόθυρα νέας διάσπασης, ίσως και …διάλυσης βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά την έκπτωση Κασσελάκη του προεδρικού αξιώματος, τις διαδοχικές ήττες του στα κομματικά όργανα, αλλά κυρίως του ιδιαίτερα τοξικού κλίματος που επικρατεί στην Κουμουνδούρου όπου όλοι είναι εναντίον όλων.

Του Κώστα Πασίση

Κατ αρχήν, ο Στέφανoς Κασσελάκης έγινε ο πρώτος αρχηγός μεγάλου κόμματος στην Ελλάδα που εκδιώχθηκε από την ηγεσία, λιγότερο από ένα χρόνο μετά την εκλογή του.

Η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, με μυστική ψηφοφορία, αποφάσισε την καθαίρεση του, ανοίγοντας τον ασκό του Αιόλου για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο εξ Αμερικής πρώην αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ υπέστη δεινή ήττα λόγω των πολλών εσωκομματικών εχθρών που έκανε σε σύντομο χρονικό διάστημα, παρασκηνιακών διεργασιών, της ασύμβατης  συμμαχίας και προφανώς προσωρινής, μεταξύ της «ομάδας των 87» και του Παύλου Πολάκη αλλά και των προσωπικών πολιτικών λαθών του, λόγω απειρίας…

Ακόμη όμως πιο ιντριγκαδόρικη για την καθαίρεση Κασσελάκη  είναι η ανάρτηση του  υποστηρικτή του, στιχουργού Νίκου Μωραίτη ο οποίος έγραψε:  «Το πρόσωπο – κλειδί της έκπτωσης Κασσελάκη είναι ένα: Νίκος Παππάς. Χωρίς αυτόν δε θα είχε περάσει η πρόταση μομφής. Γι’ αυτό χρειάστηκε και η μυστική ψηφοφορία. Για να μπορέσουν οι δικοί του να ψηφίσουν υπέρ. Μεγάλος παίκτης! Respect!».

Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής τουλάχιστον ο Νίκος Παππάς είναι ο πιο ωφελημένος από τις εξελίξεις καθώς ο επικεφαλής της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ θα εκπροσωπήσει το κόμμα στη ΔΕΘ.

Σέναρια και ψίθυροι…

Στο ΣΥΡΙΖΑ πάντως δείχνουν και τον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος μέχρι στιγμής δεν έχει προβεί σε κάποια δημόσια παρέμβαση, αποφεύγοντας να γίνει μέρος του προβλήματος, αν και λέγεται ότι αυτός κινεί τα νήματα στο παρασκήνιο

Ίσως για να έλθει ως από μηχανής θεός, προκειμένου να σώσει την Αριστερά και όχι μόνο καθώς ως γνωστό και το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε εσωκομματική περιδίνηση και αναζήτηση νέας ηγεσίας.

Οι τελευταίες δραματικές εξελίξεις σηματοδοτούν  την είσοδο του ΣΥΡΙΖΑ σε αχαρτογράφητα νερά, με δεδομένο ότι ο πρώην πρόεδρος παρά την ήττα του, διατηρεί σημαντική επιρροή σε ένα μέρος της κομματικής βάσης και κανείς ακόμη δε γνωρίζει πως θα αντιδράσει στην «εκπαραθύρωση» του.

Ο Στέφανος Κασσελάκης απέδωσε την «καρατόμηση» του, που δεν έχει προηγούμενο, στην κομματική νομενκλατούρα, που ροκανίζει τα πάντα, από στελέχη μέχρι μη αρεστούς αρχηγούς.

Αυτό φαίνεται θα είναι και ένα από τα βασικά χαρτιά του, όταν θα αποφασίσει να περάσει στην αντεπίθεση…

Τα σενάρια για τις κινήσεις Κασσελάκη είναι τρία.

Το πρώτο κατά πολλούς και το επικρατέστερο είναι ο Στέφανος Κασσελάκης να διεκδικήσει εκ νέου την αρχηγία του ΣΥΡΙΖΑ.

«Θα λογοδοτήσω στα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ», ήταν μια από τις τελευταίες φράσεις, λίγο πριν αποχωρήσει από το γραφείο του στην Κουμουνδούρου η οποία από κάποιους ερμηνεύεται ως προαναγγελία ότι θα είναι παρών στην κούρσα για την ηγεσία.

Επί παραδείγματι η Έλενα Ακρίτα πιστεύει ότι ο Στέφανος Κασσελάκης θα κερδίσει ξανά τις εσωκομματικές εκλογές αν αποφασίσει να είναι υποψήφιος

Το δεύτερο σενάριο έχει να κάνει με σχέδια για δημιουργία νέου κόμματος, που δε θα έχει σχέση με την Αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ και τους γνωστούς μηχανισμούς της τους οποίους και κατήγγειλε στην τελευταία ομιλία του.

Η τρίτη επιλογή του είναι να επιστρέψει στις ΗΠΑ όπου θα συνεχίσει τις γνωστές οικονομικές δραστηριότητες του.

Από την άλλη πλευρά, «σκοτεινό» παραμένει και το τοπίο στην εσωκομματική αντιπολίτευση.

Ο Παύλος Πολάκης έχει προαναγγείλει ότι θα είναι υποψήφιος πρόεδρος, χωρίς όμως να είναι αποδεκτός που την «ομάδα των 87», πολλοί εκ των οποίων δε θέλουν τον …βλέπουν στα μάτια τους.

Επίσης ως πιθανοί διάδοχοι του Κασσελάκη εμφανίζονται η Όλγα Γεροβασίλη, ο Φάμελλος, ο Φαραντούρης ο οποίος σε δηλώσεις του είπε ότι το σκέφτεται σοβαρά. Αλλά και ο Απόστολος Γκλέτσος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ