today-is-a-good-day
26.8 C
Athens

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Οι αλλαγές στον τεκμαρτό τρόποι φορολόγησης – Πόσα κερδίζουν από την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος

Την οριστική κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος από το 2025 για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, με εξαίρεση τα νομικά πρόσωπα και τα υποκαταστήματά τους, ανακοίνωσε χθες η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, με το ετήσιο όφελος να ανέρχεται στα 325 ευρώ.

Παράλληλα, τρεις σημειακές παρεμβάσεις έρχονται στο τεκμαρτό σύστημα φορολόγησης μετά τις αδικίες που διαπιστώθηκαν κατά την εφαρμογή του μέτρου, δίνοντας ανάσα κυρίως στους ελεύθερους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται σε οικισμούς με πληθυσμό έως 1.500 κατοίκους.

Ειδικότερα οι αλλαγές που έρχονται από τη νέα χρονιά για τους  επαγγελματίες και τους  αυτοαπασχολούμενους είναι οι εξής:
– Μείωση κατά 50% του ελάχιστου φορολογητέου εισοδήματος για όσους δραστηριοποιούνται σε περιοχές με έως 1.500 κατοίκους από 500 κατοίκους που ισχύει σήμερα.
– Το κριτήριο του μέγιστου μισθού εργαζομένου ως βάση σύγκρισης μεταφέρεται στο τέλος, ως πεδίο σύγκρισης μετά την προσμέτρηση των λοιπών κριτηρίων. Με βάση το ισχύον σύστημα, ο μισθός του υψηλότερα αμειβόμενου υπαλλήλου λαμβάνεται συγκριτικά στην αρχή, ως το μεγαλύτερο ποσό σε σχέση με τον κατώτατο μισθό πλέον των τριετιών του υπόχρεου, πριν την προσμέτρηση των λοιπών κριτηρίων (προσαύξηση λόγω μισθοδοσίας και λόγω τζίρου). Αποτελεί δηλαδή τη βάση/αφετηρία πάνω στην οποία χτίζονται οι υπόλοιπες προσαυξήσεις προκειμένου για τον υπολογισμό του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος των αυτοαπασχολούμενων και των ατομικών επιχειρήσεων. Με την αλλαγή που ανακοινώθηκε, ο μισθός του υψηλοτέρα αμειβόμενου υπαλλήλου δεν λαμβάνεται υπόψη συγκριτικά στην αρχή, αλλά στο τέλος μετά την προσμέτρηση των λοιπών κριτηρίων. Έτσι, η βάση υπολογισμού της ελάχιστης τεκμαρτής αμοιβής περιορίζεται στο ύψος του κατώτατου μισθού πλέον των τριετιών που θεωρείται ότι θα αποκτούσε κατ’ ελάχιστον ο υπόχρεος αν ήταν ο ίδιος εργαζόμενος σε οποιαδήποτε άλλη επιχείρηση και θα αμειβόταν για τις παρεχόμενες υπηρεσίες του, πάνω στον οποίο υπολογίζονται στη συνέχεια και οι λοιπές προσαυξήσεις.
-Παράλληλα, αναπροσαρμόζεται προς τα πάνω ο μέσος τζίρος του ΚΑΔ (και άρα μειώνεται το ποσό επιβολής επί του τζίρου), με βάση τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2023. Με βάση το ισχύον σύστημα υπολογισμού της ελάχιστης τεκμαρτής αμοιβής των ελεύθερων επαγγελματιών, σε περίπτωση που ο τζίρος του ελεύθερου επαγγελματία ξεπερνά τον μέσο ετήσιο κύκλο εργασιών του Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (Κ.Α.Δ.) του κλάδου, στον οποίο αυτός ανήκει και πραγματοποιεί υψηλότερα έσοδα, υπολογίζεται προσαύξηση της ελάχιστης τεκμαρτής αμοιβής του κατά 5% επί της διαφοράς.  Με την αλλαγή που έρχεται, αναπροσαρμόζεται προς τα πάνω ο μέσος όρος του ετήσιου τζίρου των Κ.Α.Δ. των υπόχρεων του φορολογικού έτους 2023, έτσι ώστε κατά τον υπολογισμό της ελάχιστης τεκμαρτής αμοιβής των ελεύθερων επαγγελματιών να μην προκύπτουν μεγάλες αποκλίσεις λόγω τζίρου και κατ’ επέκταση και μεγάλες προσαυξήσεις, που θα είχαν ως αποτέλεσμα τον υπολογισμό μεγαλύτερης τεκμαρτής αμοιβής.

Ποιοι θα πληρώσουν λιγότερο ΕΝΦΙΑ

Έκπτωση έως 20% από 10% που είναι σήμερα θα δουν στα… ραβασάκια του ΕΝΦΙΑ του 2025 χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που ασφαλίζουν τα ακίνητά τους αξίας έως 500.000 ευρώ έναντι φυσικών καταστροφών (πλημμύρες, φωτιές, σεισμούς κλπ.).

Όπως ανακοίνωσε χθες η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών:

–          Διπλασιάζεται η έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ από το 2025. Ανεβαίνει στο 20% από 10% που εφαρμόστηκε στο φετινό λογαριασμό του φόρου ακινήτων. Τη μεγαλύτερη έκπτωση κερδίζουν  οι φορολογούμενοι που έχουν ασφαλίσει από φυσικές καταστροφές,  κατοικίες  συνολικής αξίας  έως 500.000 ευρώ.
–          Η έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ διατηρείται για τους ιδιοκτήτες ασφαλισμένων κατοικιών μεγαλύτερης αξίας, δηλαδή άνω των 500.000 ευρώ. Ωστόσο, οι ιδιοκτήτες ακινήτων μεγάλης αξίας εάν δεν ασφαλίσουν τις κατοικίες τους,  από τον Απρίλιο του 2025 δεν θα αποζημιώνονται από το κράτος σε περίπτωση ζημιάς από φυσικές καταστροφές.

Για να κερδίσουν την έκπτωση στο ΕΝΦΙΑ οι ιδιοκτήτες ασφαλισμένων κατοικιών ισχύουν τα εξής:

1.       Οι κατοικίες θα πρέπει να είναι ασφαλισμένες και για σεισμό και για πυρκαγιά και για  πλημμύρα.
2.       Η ασφάλιση να αφορά το προηγούμενο έτος και να έχει διάρκεια τουλάχιστον τριών μηνών. Αν η διάρκεια της ασφάλισης είναι μικρότερη του ενός έτους, η μείωση του ΕΝΦΙΑ προσαρμόζεται αναλογικά. Ακίνητο ασφαλισμένο για λιγότερες από 90 ημέρες εντός του ίδιου έτους δεν δικαιούται έκπτωση.
3.       Η έκπτωση στο λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται στο συνολικό ποσό του κύριου και του τυχόν «συμπληρωματικού» φόρου που επιβαρύνουν το ασφαλισμένο ακίνητο.
4.   Η  ασφάλιση πρέπει να καλύπτει το σύνολο της αξίας του ακινήτου. Ως αξία του ακινήτου λαμβάνεται η αξία ανακατασκευής του κτίσματος ή των κτισμάτων, μη υπολογιζόμενης της αξίας του οικοπέδου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ