today-is-a-good-day
20.2 C
Athens

Το «αντίβαρο» της Αθήνας στο διαφαινόμενο παζάρι Άγκυρας – Καΐρου

«Οι σχέσεις Ελλάδας-Αιγύπτου είναι εξαιρετικές και δεν ετεροκαθορίζονται». Με αυτή την λιτή αλλά «καθαρή» δήλωση η κυβέρνηση, μέσω του Παύλου Μαρινάκη, έδωσε τη δική της απάντηση στην «επιχείρηση» της Τουρκίας να πλησιάσει την Αίγυπτο, «αναθερμαίνοντας» τις διπλωματικές σχέσεις της στη βάση κοινών συμφερόντων, με αφορμή τις εξελίξεις στην Μέση Ανατολή και όχι μόνο…

Του Κώστα Πασίση

Ωστόσο, η Αθήνα παρακολουθεί με προσοχή και αυξημένο προβληματισμό τα συνεχιζόμενα ανοίγματα φιλίας του Τούρκου προέδρου στον Αιγύπτιο ομόλογο του Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι με δεδομένο ότι γεωπολιτικές ισορροπίες στην Ανατολική Μεσόγειο είναι κρίσιμες για τα εθνικά μας συμφέροντα.

Η χώρα μας βρίσκεται σε επαγρύπνηση εστιάζοντας περισσότερο στις θαλάσσιες ζώνες στην Ανατολική Μεσόγειο, παρότι  η μερική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου  για την οριοθέτηση της ΑΟΖ εξασφαλίζει σημαντικά στρατηγικά και νομικά οφέλη για την Αθήνα.

Όπως επισημαίνεται  η συγκεκριμένη  συμφωνία είναι πλήρως συμβατή με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, το οποίο έχει επικυρώσει η Ελλάδα και η Αίγυπτος, σε αντίθεση με το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο του 2019.

Η συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου αναγνωρίζει την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών με βάση τους κανόνες του διεθνούς δικαίου, αποδυναμώνοντας τα επιχειρήματα της Τουρκίας και της Λιβύης που «παίζουν» τα δικά τους παιχνίδια…

Η προαναφερθείσα συμφωνία με την Αίγυπτο είναι το αντίβαρο στο τουρκολιβυκό  μνημόνιο που  επιχειρεί να δημιουργήσει παράνομες θαλάσσιες διεκδικήσεις που αγνοούν την ύπαρξη των ελληνικών νησιών, όπως η Κρήτη και η Ρόδος.

Πάντως διπλωματικοί κύκλοι, δεν αποκλείουν την  πιθανότητα συνεννόησης Αιγύπτου και Τουρκίας για τη Λιβύη ίσως και για τις θαλάσσιες ζώνες, μια εξέλιξη που δυνητικά μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα  στην Ελλάδα.

Σε αυτό το σημείο αξίζει  να σημειωθεί ότι ο Αιγύπτιος πρόεδρος στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα, επανέλαβε τη θέση της χώρας του για απόσυρση όλων των ξένων στρατευμάτων από τη Λιβύη.

Μια θέση που προφανώς δεν άρεσε στον Τούρκο Πρόεδρο ο οποίος έχει στείλει στρατεύματα στη Λιβύη τα οποία δε σκέφτεται να αποσύρει στην παρούσα φάση, για ευνόητους λόγους.

Η χθεσινή αναφορά πάντως του κυβερνητικού εκπροσώπου για τις «εξαιρετικές σχέσεις Ελλάδας-Αιγύπτου», δείχνει ότι η Αίγυπτος είναι αξιόπιστος εταίρος και η συμμαχία των δυο χωρών δεν είναι συγκυριακή αλλά έχει βάθος και προοπτικές…

«Η στρατηγική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου σε θέματα ενέργειας, ασφάλειας και γεωπολιτικής σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο παραμένει ακλόνητη. Η Ελλάδα έχει επενδύσει σημαντικά στην ενίσχυση αυτών των σχέσεων, ενώ η Κύπρος αποτελεί επίσης έναν κρίσιμο παράγοντα στην εξίσωση αυτή», αναφέρει διπλωματική πηγή.

Την ίδια στιγμή, πάντως, στο διπλωματικό παρασκήνιο διακινούνται πληροφορίες  που κάνουν λόγο για νέα τριμερή συνάντηση Ελλάδας-Κύπρου και Αιγύπτου, στο πλαίσιο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Μια διπλωματική εξέλιξη, που σε περίπτωση επιβεβαίωσης της, αποτελεί και μια ηχηρή απάντηση στη συνάντηση Εντογάν-Σίσι, που πανηγυρίστηκε δεόντως από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης για προφανείς λόγους.

Εκτός της απάντησης όμως στον Τούρκο πρόεδρο η εν λόγω συνάντηση επιβεβαιώνει στη πράξη  τη στενή συνεργασία και τις ισχυρές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου, οι οποίες έχουν αναπτυχθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ