today-is-a-good-day
25.2 C
Athens

Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας για όλους το πρόταγμα της ΓΣΕΕ

Με προτάγματα την καθιέρωση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, τη χρηματοδότηση προγράμματος κοινωνικής κατοικίας, τις αυξήσεις σε μισθούς και την πάταξη της ακρίβειας, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος έθεσε σήμερα το πλαίσιο των αγωνιστικών κινητοποιήσεων της ΓΣΕΕ με αφορμή το αυριανό συλλαλητήριο στη ΔΕΘ.

“Η κυβέρνηση έχει επιδοθεί τις τελευταίες μέρες σε επικοινωνιακή πολιτική ότι έχει δώσει αυξήσεις σε μισθούς. Ο μόνος ασφαλής τρόπος να μετρήσεις όμως την αξία των μισθών είναι σε μονάδες αγοραστικής δύναμης” είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παναγόπουλος σε συνέντευξη τύπου. Πρόσθεσε μάλιστα ότι η Ελλάδα είναι προτελευταία στην Ευρώπη στη συμμετοχή των μισθών και πρώτη στη συμμετοχή των κερδών στο εθνικό εισόδημα.

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Νίκος Φωτόπουλος έκανε λόγο για προπαγάνδα διαστρέβλωσης της πραγματικότητας από την κυβέρνηση και κατάργηση του πενθημέρου για χιλιάδες εργαζόμενους και ζήτησε να υπογραφούν ουσιαστικές ΣΣΕ παντού.

Ο πρόεδρος του ΕΚΘ Χάρης Κυπριανίδης κάλεσε για συμμετοχή στο συλλαλητήριο, αύριο, στις 6 το απόγευμα, στο άγαλμα Βενιζέλου τονίζοντας ότι τα συλλαλητήρια της ΓΣΕΕ έχουν μετατραπεί σε κοινωνικά συλλαλητήρια.

Έρευνα για τις ΣΣΕ

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου δόθηκε στη δημοσιότητα και η έρευνα που υλοποίησαν τον Ιούλιο του 2024 η ΓΣΕΕ και το Ινστιτούτο Εργασίας, σε συνεργασία με την εταιρεία Alco ,σε δείγμα 1500 εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, για την καταγραφή – μέτρηση της άποψής τους σχετικά με το ζήτημα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας που παρουσίασε ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ Γιώργος Αργείτης, καθηγητής στο Οικονομικό Τμήμα του ΕΚΠΑ, οι ερωτηθέντες εργαζόμενοι στη συντριπτική τους πλειονότητα (85%) θεωρούν ότι οι συλλογικές συμβάσεις είναι απαραίτητη προϋπόθεση για καλύτερες συνθήκες εργασίας. Πιο συγκεκριμένα, το 83% αναγνωρίζει την επίδρασή τους στη ρύθμιση του χρόνου εργασίας, το 80% στην διασφάλιση συνθηκών υγείας, το 73% στην αύξηση των αμοιβών και το 71% στην επίλυση διαφορών μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών. Ωστόσο, μεταξύ των εργαζομένων που καλύπτονται ήδη από συλλογικές συμβάσεις εργασίας, το 65% δηλώνει ότι δεν έχει υπάρξει βελτίωση στην εργασία του από τις αρχές το 2023, μέχρι και σήμερα. Από τους εργαζόμενους που δηλώνουν ότι έχει βελτιωθεί κάποιος εργασιακός όρος με βάση την σύναψη συλλογικής σύμβασης, το 83% αναφέρει την αύξηση του μισθού, το 24% την ευνοϊκότερη ρύθμιση του ωραρίου εργασίας και το 14% τη σύναψη πρόσθετου ασφαλιστικού συμβολαίου. Για το 74% οι συλλογικές συμβάσεις αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για την προστασία των εργαζόμενων και την επίτευξη ισότιμων συνθηκών εργασίας, ενώ ένα ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό (76%) θεωρεί ότι εργαζόμενος χωρίς συλλογική σύμβαση εργασίας έχει αρνητική επίπτωση στην εργασιακή εξέλιξη και τα δικαιώματά του. Τέλος, οι εργαζόμενοι τάσσονται σε ποσοστό 82% υπέρ της καθολικότητας ισχύος των εργασιακών συμβάσεων για όλους τους εργαζόμενους και της επεκτασιμότητας για όλες τις επιχειρήσεις ενός κλάδου. Το συγκεκριμένο εύρημα, σύμφωνα με το Ινσττούτο, αξιολογείται ως ιδιαίτερα σημαντικό και ερμηνεύεται ως ένδειξη βαθιάς επίγνωσης των εργαζομένων του ρόλου των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων στην κλαδική συγκρότηση και λειτουργία του παραγωγικού συστήματος. Από το σύνολο των απαντήσεων της έρευνας προκύπτει η υψηλή εμπιστοσύνη των εργαζομένων στον θεσμικό ρόλο των συλλογικών συμβάσεων, αλλά και η έκφραση της απόλυτης πεποίθησης ότι αυτές αποτελούν τόσο το κατεξοχήν εργαλείο διασφάλισης ποιοτικών εργασιακών όρων και συνθηκών, όσο προνομιακό θεσμικό μέσο προώθησης μιας δίκαιης παραγωγικής ανάπτυξης.

«Οι εργαζόμενοι διεκδικούν το δικαίωμά τους να προστατεύονται από ΣΣΕ κάτι που τεκμηριώνει πλήρως τα συνδικάτα και τη ΓΣΕΕ να διεκδικούν Συλλογικές Συμβάσεις» κατέληξε ο κ. Αργείτης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ