today-is-a-good-day
15 C
Athens

Μέτρα για τη στέγαση, τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών και φοροελαφρύνσεις στο «καλάθι» της ΔΕΘ

Επιδοτήσεις για την απόκτηση πρώτης κατοικίας αλλά και την ανακαίνιση ακινήτων, φοροελαφρύνσεις με στόχο το «άνοιγμα» κλειστών σπιτιών ώστε να μειωθούν οι τιμές των ακινήτων, ανασταλτικά μέτρα για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, αλλαγές στα τεκμήρια των ελεύθερων επαγγελματιών και «εκπτώσεις» φόρων στους συνεπείς φορολογούμενους περιλαμβάνει το «καλάθι» της φετινής Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός.

Μια από τις σημαντικότερες παρεμβάσεις στο πρόβλημα της στέγασης είναι το πρόγραμμα «Σπίτι μου 2» ύψους 2 δισ. ευρώ που αφορά στην επιδότηση του επιτοκίου για την αγορά πρώτης κατοικίας, για το οποίο η κυβέρνηση αναμένει το «πράσινο φως» από την Κομισιόν. Μάλιστα, θα είναι διαφοροποιημένο σε σχέση με τον πρώτο κύκλο του προγράμματος, καθώς σχεδιάζεται η διεύρυνση των ηλικιακών κριτηρίων από τα 39 στα 50 έτη, αλλά και των εισοδηματικών κριτηρίων, ενώ το επιτόκιο αναμένεται να είναι το μισό από αυτό που ισχύει στην τραπεζική αγορά, με ειδική πρόβλεψη για μηδενικό επιτόκιο σε τρίτεκνους και πολύτεκνους.
Σε ό,τι αφορά στα «κλειστά» ακίνητα, τα οποία υπολογίζεται ότι ανέρχονται στα 700.000, αναμένεται να δοθούν κίνητρα στους ιδιοκτήτες προκειμένου να τα διαθέσουν στην αγορά. Επικρατέστερο σενάριο είναι η τριετής απαλλαγή από το φόρο ενοικίων που καταβάλουν οι ιδιοκτήτες, οι οποίοι σήμερα φορολογούνται με συντελεστή 15% για τα πρώτα 12.000 ευρώ εισοδήματος, με 35% για εισοδήματα από 12.001 έως 35.000 ευρώ και με 45% για εισοδήματα από 35.000 ευρώ και πάνω.

Παράλληλα, αναμένεται να επιβληθούν περιορισμοί στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, «παγώνοντας» την έκδοση νέων αδειών, αλλά μόνο για κορεσμένες περιοχές, όπως στο κέντρο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και σε ορισμένα νησιά.

Βελτιώσεις έχουν προαναγγελθεί και για το το πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω», με στόχο να ανακαινιστούν περίπου 12.500 κατοικίες υπό την προϋπόθεση ότι στη συνέχεια οι δικαιούχοι θα τα μισθώσουν για τρία χρόνια. Δεδομένου ότι μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί μόλις 1.000 αιτήσεις για το πρόγραμμα, εξετάζεται η αύξηση της επιδότησης από το 40% στο 60% και του ύψους της ενίσχυσης από τα 10.000 στα 15.000 ευρώ, ενώ το μέτρο θα έχει αναδρομική ισχύ για όσους έχουν υποβάλει ήδη αίτηση.

Φοροελαφρύνσεις

Σημειακές αλλαγές έχει προαναγγείλει ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, και για τα τεκμήρια φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αλλαγές θα εστιάζουν στον τζίρο, βάσει του οποίου προσαυξάνεται το τεκμαρτό εισόδημα, αλλά και στο κόστος μισθοδοσίας το οποίο, ειδικά στις περιπτώσεις ατομικών επιχειρήσεων που απασχολούν προσωπικό με πολλά έτη απασχόλησης, προσαυξάνει σημαντικά το τεκμαρτό εισόδημα. Επιπλέον, στο τραπέζι βρίσκεται και το ενδεχόμενο να συνυπολογίζεται το οικογενειακό εισόδημα για την κάλυψη του τεκμαρτού ποσού. Πάντως, το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει μείωση της επιβάρυνσης από την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού που αποτελεί τη βάση υπολογισμού του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος, ενώ θα διευρυνθεί η περίμετρος εφαρμογής της έκπτωσης του 50% που ισχύει σε χωριά μέχρι 500 κατοίκους.

Παράλληλα, θα ανακοινωθεί η πλήρης κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες από το 2025 και ενδέχεται να υπάρξει και μεσοσταθμική μείωση 30% στα τεκμήρια διαβίωσης ώστε να διορθωθούν αδικίες αδικιών που οδηγούν χιλιάδες πολίτες με χαμηλά εισοδήματα να πληρώνουν υψηλούς φόρους, καθώς ο υπολογισμός των πραγματικών εισοδημάτων γίνεται με βάση τις τεκμαρτές δαπάνες που εφαρμόζονται για την διαβίωση, τα αυτοκίνητα, τις κατοικίες, τα δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία κλπ.
Επιπλέον, αναμένεται να αυξηθεί η έκπτωση φόρου από το 3% στο 5% για τους συνεπείς φορολογούμενους που εξοφλούν εφάπαξ τον φόρο εισοδήματος, τον ΕΝΦΙΑ και τις ασφαλιστικές εισφορές, ενώ θα μειωθεί στο μισό το επιτόκιο για την εξόφληση μελλοντικών οφειλών προς το Δημόσιο.

Τέλος, πρωτοβουλίες αναμένεται να ληφθούν και για τους τρίτεκνους, αλλά και φορολογικά κίνητρα για τους πολύτεκνους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ