Στη δημόσια συζήτηση «Μεταρρυθμίσεις για μια ανθεκτικότερη οικονομία για όλους: το νέο νομοθετικό σώμα της ΕΕ» που διοργάνωσε το Τμήμα ECO (Οικονομική και Νομισματική Ένωση, οικονομική και κοινωνική συνοχή) της ΕΟΚΕ μίλησε ως πρόεδρός του ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ Ιωάννης Βαρδακαστάνης, την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου. Προσκεκλημένος ομιλητής ήταν ο Fabian Zuleeg, επικεφαλής οικονομολόγος του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πολιτικής (EPC).
Οι ευρωεκλογές έχουν επαναπροσδιορίσει το πολιτικό τοπίο. Οι νέες πλειοψηφίες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η σύνθεση της νέας Επιτροπής είναι ουσιαστικά στοιχεία για την πρόβλεψη των νέων οικονομικών πολιτικών σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ποιες είναι οι συνέπειες για τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η ΕΕ προκειμένου να επιτύχει μια πιο ανθεκτική οικονομία για όλους.
Σημεία ομιλίας Ι. Βαρδακαστάνη (ολόκληρη η ομιλία επισυνάπτεται):
«Σήμερα οι πολιτικές πλειοψηφίες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι διαφορετικές από πριν, αλλά ευτυχώς αποφύγαμε μια πολύ μεγάλη άνοδο των ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων. Το Κοινοβούλιο επανεξέλεξε την πρόεδρό του Ρομπέρτα Μέτσολα και επιβεβαίωσε τους νέους αντιπροέδρους, καθώς και τους προέδρους και τους αντιπροέδρους των κοινοβουλευτικών επιτροπών. Τα κράτη μέλη διαβίβασαν πολύ πρόσφατα τα ονόματα των αντίστοιχων ορισθέντων Επιτρόπων.
Πιστεύουμε ότι αυτή είναι μια καλή στιγμή για να συζητήσουμε ξανά σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για μια πιο ανθεκτική οικονομία για όλους.
Χρειαζόμαστε μια ΕΕ που εγγυάται μια ανταγωνιστική κοινωνική οικονομία της αγοράς βασισμένη σε οικοσυστήματα που διασφαλίζουν την παραγωγικότητα, την καινοτομία, τις ποιοτικές θέσεις εργασίας και την πλήρη απασχόληση, όπου η ανταγωνιστικότητα θα βασίζεται στην ικανότητα της ΕΕ να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας και της κοινωνικής και τεχνολογικής προόδου·
Επιπλέον, χρειαζόμαστε μια ΕΕ που δημιουργεί μια ανθεκτική οικονομία για όλους:
εξασφαλίζοντας αποτελεσματικό συντονισμό των μακροοικονομικών πολιτικών στα κράτη μέλη, διασφαλίζοντας παράλληλα την οικονομική ευημερία των πολιτών τους·
εξασφαλίζοντας τη βιώσιμη ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων και διατηρώντας την αγοραστική δύναμη, καταπολεμώντας παράλληλα αποτελεσματικά τον πληθωρισμό·
με τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής ένταξης και την προώθηση της χρηματοοικονομικής εκπαίδευσης· σχεδιασμός δίκαιων φορολογικών συστημάτων· καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες·
και με τη θέσπιση ενός ευρωπαϊκού προϋπολογισμού που θα παρέχει στην ΕΕ επαρκή οικονομικά μέσα για την εκπλήρωση των πολιτικών της στόχων χωρίς να αφήνει κανέναν στο περιθώριο.
Η πολιτική συνοχής που είναι προσαρμοσμένη στις μελλοντικές ανάγκες πρέπει να παραμείνει μια σταθερή επενδυτική πολιτική για τη στήριξη της οικονομικής, κοινωνικής και εδαφικής συνοχής σε ολόκληρη την ΕΕ, στοχεύοντας παράλληλα στην παροχή ίσων ευκαιριών και στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και εργασίας για όλους. Η θεμελιώδης αρχή της, σύμφωνα με την οποία “κανείς δεν πρέπει να μείνει στο περιθώριο”, παραμένει υγιής και έγκυρη».