Ένα «πακέτο» μέτρων με έντονο κοινωνικό πρόσημο, αλλά χωρίς δημοσιονομικό εκτροχιασμό αναμένεται να ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στο Βελλίδειο στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ, που διαχρονικά αποτελεί την κορυφαία πολιτικοοικονομική εκδήλωση της χρονιάς.
Του Κώστα Πασίση
Στόχος των εξαγγελιών Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη είναι να πείσει ότι η κυβέρνηση δεν έχει «παγώσει» μεταρρυθμιστικά, ότι η οικονομία παραμένει σε τροχιά ανάπτυξης και ότι η κοινωνία δεν έχει ξεχαστεί, παρά την πενταετή διακυβέρνηση από τη ΝΔ.
Ο βασικός «κορμός» της ομιλίας του έχει ολοκληρωθεί και απομένουν οι …λεπτομέρειες και πιθανώς μια φιλολαϊκή έκπληξη, που θα κάνει τη διαφορά και θα σηματοδοτεί τη δυναμική επανεκκίνηση της κυβέρνησης, που επιθυμεί ο Πρωθυπουργός, μετά το μη προσδοκώμενο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών του Ιουνίου…
Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Πρωθυπουργός θα ρίξει το μεγαλύτερο βάρος του στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, τη στήριξη των ευπαθών ομάδων, τους συνταξιούχους, την αντιμετώπιση της ακρίβειας, το στεγαστικό αλλά και το δημογραφικό πρόβλημα.
Επίσης ειδική αναφορά θα γίνει για την αναβάθμιση του ΕΣΥ της παιδείας και της ασφάλειας, επενδύοντας σε μια εικόνα «business as usual», παρά τις γνωστές και διαχρονικές αντιξοότητες, που ταλαιπωρούν την κυβέρνηση και αποτυπώνονται σε όλες τις δημοσκοπήσεις.
Σύμφωνα με συνεργάτες του Πρωθυπουργού, πρόκειται για ένα καλά σχεδιασμένο και συνεκτικό σχέδιο με συγκεκριμένη στόχευση και παρέμβαση το οποίο θα διορθώνει αδικίες. Και κυρίως θα είναι κοστολογημένο, καθώς τα περιθώρια είναι στενά….
Αυτή είναι άλλη μια παράμετρος που θα εξηγήσει ο κ. Μητσοτάκης στην καθιερωμένη ομιλία του στους παραγωγικούς φορείς και στη συνέντευξη τύπου της Κυριακής.
Ταυτόχρονα, όμως θα επαναλάβει τη δέσμευση του ότι όλες οι προεκλογικές εξαγγελίες θα υλοποιηθούν στο ακέραιο.
Σύμφωνα με πηγές από το οικονομικό επιτελείο για τη χρηματοδότηση των μέτρων θα διατεθεί ένα ποσό της τάξεως των 500 εκατομμυρίων ευρώ.
Ειδικό κεφάλαιο στην ομιλία Μητσοτάκη θα είναι η στήριξη των συνταξιούχων, ιδιαίτερα εκείνων που δεν επωφελούνται πλήρως από τις αυξήσεις των συντάξεων λόγω της προσωπικής διαφοράς.
Στο τέλος του έτους, αναμένεται να καταβληθεί μια έκτακτη ενίσχυση, ενώ για το 2025 σχεδιάζεται νέα αύξηση των συντάξεων, υπολογισμένη βάσει της οικονομικής ανάπτυξης και του πληθωρισμού.
Σημαντική βαρύτητα θα δοθεί και στους μισθούς. Στόχος της κυβέρνησης είναι μέχρι το 2027 ο κατώτατος μισθός να φτάσει τα 950 ευρώ, ενώ ο μέσος μισθός τα 1500 ευρώ.
Το 2025 αναμένεται νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό στον ιδιωτικό τομέα, ενώ η κυβέρνηση επανεξετάζει και το ζήτημα των συλλογικών συμβάσεων, με σκοπό τη στήριξη των μέσων μισθών.
Επίσης πιθανότατα ο Πρωθυπουργός θα προβεί και σε ανακοινώσεις για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, που αποτελεί διαρκές αίτημα των επιχειρήσεων.
Σε φορολογικό επίπεδο και σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο, το 2025 θα καταργηθεί το τέλος επιτηδεύματος, ενώ αναμένονται στοχευμένες αλλαγές στη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών, που «πλήγωσαν» την κυβέρνηση στις ευρωεκλογές.
Ένα θέμα που απασχολεί το Μαξίμου, αν και η διαβεβαίωση είναι ότι ο «πυρήνας» της φορολόγησης τους δεν θα αλλάξει.
Στο θέμα της στέγασης, ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί σε ένα δεύτερο πρόγραμμα «Σπίτι Μου», με διεύρυνση των δικαιούχων, καθώς και βελτιώσεις στο πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω». Επίσης, θα υπάρξουν στοχευμένες παρεμβάσεις για τη ρύθμιση του Airbnb και την αξιοποίηση δημόσιων ακινήτων μέσω του προγράμματος «Κοινωνικής Αντιπαροχής».
Όσον αφορά την επιδοματική πολιτική θα ανακοινωθούν μέτρα στήριξης για νέα ζευγάρια που αποκτούν παιδιά, καθώς και περαιτέρω ενίσχυση των τριτέκνων, επεκτείνοντας σε αυτούς ρυθμίσεις που ισχύουν για τους πολύτεκνους. Επίσης, προγραμματίζεται αναθεώρηση του επιδόματος ανεργίας, με έμφαση στην αύξηση του ποσού στην αρχή της περιόδου ανεργίας, ώστε να δοθεί κίνητρο για άμεση αναζήτηση εργασίας.