today-is-a-good-day
20.1 C
Athens

Ο Πούτιν ευχαρίστησε τον Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο για τη βοήθεια στη μεγάλη ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασε σήμερα την ευγνωμοσύνη του προς τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν επειδή βοήθησε να οργανωθεί η μεγαλύτερη μετά τον Ψυχρό Πόλεμο ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας.

Ο αμερικανός δημοσιογράφος Έβαν Γκέρσκοβιτς και ο πρώην Πεζοναύτης των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων Πολ Γουίλαν επέστρεψαν την 1η Αυγούστου στις Ηνωμένες Πολιτείες, μερικές ώρες αφού αποφυλακίσθηκαν στη Ρωσία στο πλαίσιο αυτής της μεγαλύτερης ανταλλαγής κρατουμένων που έχει πραγματοποιηθεί ανάμεσα στις δύο χώρες μετά τον Ψυχρό Πόλεμο.

Η συμφωνία για την ανταλλαγή, η εκπόνηση της οποίας έγινε με πλήρη μυστικότητα σε διάστημα μεγαλύτερου του έτους, αφορούσε 24 φυλακισμένους – 16 εστάλησαν από τη Ρωσία πίσω στη Δύση και οκτώ από τη Δύση πίσω στη Ρωσία.

«Ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας διαδραμάτισε ενεργό ρόλο στα αρχικά στάδια αυτής της εργασίας. Του είμαστε ευγνώμονες, καθώς είχε ως αποτέλεσμα την επιστροφή των πολιτών μας πίσω στην πατρίδα», δήλωσε ο Πούτιν στο Ανατολικό Οικονομικό Φόρουμ.

Ο Πούτιν ευχαρίστησε επίσης τον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν επειδή προσέφερε τον τόπο για την ανταλλαγή. Ανέφερε πως μερικές άλλες αραβικές χώρες διευκόλυναν την ανταλλαγή, αλλά δεν τις κατονόμασε.

Ο Πούτιν και ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, γνωστός και ως MbS, έχουν αναπτύξει μια στενή προσωπική σχέση από το 2015, όταν ο πρίγκιπας είχε επισκεφθεί τη Ρωσία για πρώτη φορά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ