today-is-a-good-day
24.7 C
Athens

Το στρατηγικό σχέδιο της Κυβέρνησης για την αναγέννηση της Θεσσαλίας με έμφαση σε υποδομές και αντιπλημμυρική προστασία

Πολλαπλά πολιτικά μηνύματα και στοχεύσεις είχε η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην πολύπαθη Θεσσαλία, ένα χρόνο μετά τις καταστροφικές πλημμύρες στην περιοχή που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία «Daniel» και λίγες ημέρες πριν την ομιλία του στο Βελλίδειο, στο πλαίσιο της ΔΕΘ.

Του Κώστα Πασίση

Όπως επισημαίνουν κύκλοι του Μαξίμου, η παρουσία του Πρωθυπουργού στις πληγείσες περιοχές στέλνει ένα μήνυμα έμπρακτης στήριξης στους κατοίκους που δοκιμάστηκαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Και ότι η κυβέρνηση ακούει και κυρίως  δεν εγκαταλείπει τους πολίτες στις δύσκολες στιγμές, αλλά βρίσκεται δίπλα τους.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε τη Φαρκαδόνα, τη Μεταμόρφωση, τον Παλαμά και το Μουζάκι Καρδίτσας, ως απάντηση στην κριτική από τοπικούς φορείς, για τη διαχείριση της κρίσης, τόσο σε επίπεδο άμεσης αντίδρασης όσο και αποκατάστασης των ζημιών στα έργα υποδομής.

Όπως επισημαίνεται είδε την περιοδεία ως ευκαιρία για να απαντήσει σε αυτές τις επικρίσεις αλλά και για να αναδείξει το έργο που έχει γίνει αναφορικά με την ανασυγκρότηση όλης της περιοχής που βρέθηκε στο «μάτι του κυκλώνα» πριν από ένα χρόνο.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Μητσοτάκης κατά τη συνάντηση του με την Επιτροπή Ανασυγκρότησης Φαρκαδόνας ανέφερε ότι για την αποκατάσταση της Θεσσαλίας η κυβέρνηση διέθεσε «3 δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία μοιράζονται, σε περίπου 1,5 δισ. σε στήριξη και αποκατάσταση, κρατική αρωγή, ΕΛΓΑ, στεγαστικά, στήριξη των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και περίπου 1,5 δισεκατομμύριο ακόμα στα μεγάλα έργα υποδομής που δρομολογούνται από το Υπουργείο Οικονομικών».

Προφανώς και η αναφορά σε συγκεκριμένα ποσά που έχουν διατεθεί και χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουν ενεργοποιηθεί, αποσκοπεί στην ανάδειξη της κυβερνητικής αποτελεσματικότητας.

Σαφώς και το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για την ανακούφιση των πληγέντων και τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα, υποκρύπτει και μια πολιτική διάσταση καθώς στις ευρωεκλογές η ΝΔ έχασε μια «φιλική» της Περιφέρεια και σήμερα το Μαξίμου θέλει να ενισχύσει την εικόνα του κυβερνώντος κόμματος.

Για το Μαξίμου τα «στοιχήματα» στη Θεσσαλία είναι δυο.

Το πρώτο είναι να υλοποιηθεί στο ακέραιο η πρωθυπουργική δέσμευση ότι τα σχέδια και τα έργα για την ανασυγκρότηση θα υλοποιηθούν πλήρως.

Και το δεύτερο να κλείσουν οι «πληγές» στην περιοχή και τα «μέτωπα» με τους πολίτες οι οποίοι διαμαρτύρονται για την αποτελεσματικότητα της κρατικής μηχανής

Εν κατακλείδι η επίσκεψη στοχεύει να δείξει ότι η κυβέρνηση είναι παρούσα, ενεργή και προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει τόσο τις άμεσες ανάγκες όσο και τις μακροπρόθεσμες προκλήσεις της περιοχής.

Σχέδιο ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας

Ο Πρωθυπουργός αναγνωρίζοντας το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει στη περιοχή, παρά τις «επουλωτικές» παρεμβάσεις που έγιναν, παρουσίασε στο Δημαρχείο του Κιλελέρ, το «Στρατηγικό σχέδιο για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας»

Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο πλάνο δράσης το οποίο ταυτόχρονα αποτελεί και  ένα φιλόδοξο όραμα για την αναγέννηση της Θεσσαλίας, με στόχο την πλήρη  αποκατάσταση των ζημιών, την ενίσχυση των υποδομών και την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης.

Οι βασικοί άξονες είναι η επανακατασκευή των κατεστραμμένων οδικών αξόνων, γεφυρών, υδρευτικών δικτύων και άλλων υποδομών που αποτελούν προτεραιότητα.

Το σχέδιο περιγράφει τη δημιουργία ενός σύγχρονου και ανθεκτικού πλέγματος υποδομών που θα εξασφαλίσει την ομαλή λειτουργία της περιοχής.

Επίσης προτεραιότητα αποτελεί και η ενίσχυση των αντιπλημμυρικών έργων, η δημιουργία συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης και η υιοθέτηση βιώσιμων πρακτικών διαχείρισης των υδάτων για να αποφευχθούν μελλοντικές καταστροφές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ