today-is-a-good-day
9 C
Athens

Αντιδράσεις στο εσωτερικό προκάλεσε η απόφαση της Βρετανίας να αναστείλει κάποιες άδειες εξαγωγής όπλων προς το Ισραήλ

Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Τζον Χίλι δήλωσε ότι η ασφάλεια του Ισραήλ δεν θα αποδυναμωθεί μετά την απόφαση του Λονδίνου να αναστείλει κάποιες άδειες εξαγωγής όπλων προς τη χώρα αυτή, την ώρα που η βρετανική κυβέρνηση γίνεται στόχος επικρίσεων από Ισραηλινούς υπουργούς και στελέχη της εγχώριας εβραϊκής κοινότητας.

Η Βρετανία ανέστειλε περίπου 30 από τις σχεδόν 350 άδειες εξαγωγής όπλων προς το Ισραήλ λόγω των ανησυχιών ότι αυτός ο στρατιωτικός εξοπλισμός ενδέχεται να χρησιμοποιηθεί για τη διάπραξη σοβαρών παραβιάσεων του ανθρωπιστικού δικαίου στον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο αρχιραβίνος της Βρετανίας Εφραίμ Μίρβις δήλωσε ότι η απόφαση του Λονδίνου είναι «απίστευτη», σε μια στιγμή μάλιστα που «οι έξι όμηροι, οι οποίοι εκτελέστηκαν εν ψυχρώ από σκληρούς τρομοκράτες, θάβονται από τις οικογένειές τους».

Από την πλευρά του ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκάλαντ δήλωσε ότι «απογοητεύθηκε βαθιά» από την απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης, ενώ επέκρινε και τη χρονική στιγμή που επιλέχθηκε για να ανακοινωθεί, μετά τον φόνο των ομήρων στη Γάζα.

Ο Χίλι τόνισε σήμερα ότι η στήριξη της βρετανικής κυβέρνησης προς το Ισραήλ παραμένει «ακλόνητη», αν και παραδέχθηκε ότι ο Γκάλαντ χαρακτήρισε την είδηση «καθόλου ευπρόσδεκτη».

Η αναστολή στις εξαγωγές αφορά εξοπλισμό που χρησιμοποιείται σήμερα στον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, όπως ανταλλακτικά για μαχητικά αεροσκάφη, περιλαμβανομένων των F-16, για ελικόπτερα και drones, όχι όμως και τα εξαρτήματα για τα αεροσκάφη F-35.

Ο Χίλι επεσήμανε στο Times Radio: «Δεν θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην ασφάλεια του Ισραήλ», προσθέτοντας ότι ενημέρωσε τον Γκάλαντ για την αναστολή των αδειών προτού αυτή ανακοινωθεί.

«Όπως δήλωσα στον υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ χθες, όταν του μίλησα πριν από την ανακοίνωση, έχουμε υποχρέωση να σεβαστούμε τον νόμο. Ωστόσο αυτό δεν αλλάζει την ακλόνητη δέσμευσή μας προς το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα και προς την άμυνα του Ισραήλ όταν δέχεται άμεση επίθεση, όπως αποδείχθηκε τον Απρίλιο όταν τα βρετανικά αεροσκάφη βοήθησαν να αναχαιτιστούν οι ιρανικοί πύραυλοι και τα drones που στοχοθετούσαν Ισραηλινούς αμάχους».

Ανακοινώνοντας την αναστολή των αδειών εξαγωγής χθες, Δευτέρα, ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ντέβιντ Λάμι δήλωσε ότι έρευνα που πραγματοποίησε η κυβέρνηση δεν «μπόρεσε να καταλήξει αν το Ισραήλ παραβίασε ή όχι το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο» στη Γάζα, όμως πρόσθεσε ότι οι υπουργοί έχουν νομική υποχρέωση να ελέγχουν τις άδειες εξαγωγής.

Ο Χίλι σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν ήταν αυτή που αποφάσισε τη χρονική στιγμή που θα κάνει την ανακοίνωση, αλλά αυτό προέκυψε από τα αποτελέσματα της έρευνας και τις νομικές υποχρεώσεις της.

Σε ανάρτησή του στο Χ ο Μίρβις κατήγγειλε ότι «είναι απίστευτο το γεγονός ότι η βρετανική κυβέρνηση, ένας στενός στρατηγικός σύμμαχος του Ισραήλ, ανακοίνωσε μερική αναστολή των αδειών εξαγωγής όπλων την ώρα που το Ισραήλ δίνει μάχη για την ίδια του την επιβίωση σε επτά μέτωπα, ένας πόλεμος που του επιβλήθηκε στις 7 Οκτωβρίου, και ακριβώς τη στιγμή που έξι όμηροι οι οποίοι εκτελέστηκαν εν ψυχρώ από σκληρούς τρομοκράτες θάβονται από τις οικογένειές τους».

Ο επικεφαλής ραβίνος της Βρετανίας εκτίμησε εξάλλου ότι η απόφαση του Λονδίνου θα ενισχύσει τους αβάσιμους ισχυρισμούς ότι το Ισραήλ παραβιάζει το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.

«Δυστυχώς η ανακοίνωση αυτή θα ενθαρρύνει τους κοινούς μας εχθρούς», κατήγγειλε. «Δεν θα συμβάλει στην ασφαλή απελευθέρωση των υπόλοιπων 101 ομήρων, δεν θα συμβάλει στο ειρηνικό μέλλον το οποίο ευχόμαστε και για το οποίο προσευχόμαστε για όλους τους ανθρώπους στην περιοχή και πέραν αυτής».

Ο Φιλ Ρόζενμπεργκ, πρόεδρος της επιτροπής Βρετανοεβραίων βουλευτών, επέκρινε την απόφαση εκτιμώντας ότι στέλνει «ένα φρικτό μήνυμα».

Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον από την πλευρά του αναρωτήθηκε για ποιους λόγους ο Λαμί και ο πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ «εγκαταλείπουν το Ισραήλ». «Θέλουν να κερδίσει η Χαμάς;».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ