today-is-a-good-day
29.8 C
Athens

Η Σάλμα Χάγιεκ με κίτρινο μπικίνι είναι η είδηση του Αυγούστου – Γράφει η Αγγελική Κώττη

Ποτέ καμιά εφημερίδα ή ιστοσελίδα στον κόσμο δεν βγήκε μόνο με τις φωτογραφίες των συντακτών της, ή με λευκά φύλλα. Γεγονός που είναι αρκετό για να ερμηνεύσει χωρίς πολυλογία πως η ρήση του Ουμπέρτο Εκο «Τον Αύγουστο δεν υπάρχουν ειδήσεις», σε καμία περίπτωση δεν είναι κυριολεκτική  Οπως έχουμε γράψει πολλάκις και πλειστάκις, ο μέγας διανοητής εννοούσε πως επειδή η κοινωνία και οι δημοσιογράφοι πάνε διακοπές, οι ειδήσεις λιγοστεύουν. Θα έπρεπε, επέμενε, να λιγοστεύουν και οι σελίδες ή οι στήλες. Φευ… το αντίθετο συμβαίνει!

Το καλοκαίρι του 1990, ξεκίνησε ο πρώτος Πόλεμος του Κόλπου, στο Ιράκ. Ο Εκο βρισκόταν στα νησιά Φίτζι και έκανε διακοπές. Διάβαζε την τοπική εφημερίδα, η οποία είχε πολύ λίγες σελίδες. Και διαπίστωσε πως η εφημερίδα ήταν σοβαρή και οι ειδήσεις που δημοσιεύονταν πραγματικές ειδήσεις. Πώς λέμε διάσημοι με μαγιό, σε διακοπές, φιλιούνται, χορεύουν, χωρίζουν; Το εντελώς αντίθετο!

Εντυπωσιασμένος, έγραψε στο περιοδικό «Εσπρέσσο» ένα σημείωμα με τον τίτλο «Τον Αύγουστο δεν υπάρχουν ειδήσεις» στο οποίο περιέγραφε, ακριβώς, αυτούς τους προβληματισμούς του. Είχε τόση επιτυχία, ώστε ο τίτλος χρησιμοποιήθηκε μετά, ως εξαιρετικά εύστοχος, και σε ένα βιβλίο.

Πάει ο Εκο, πάει η δημοσιογραφία, πάνε οι ειδήσεις, πάει και η λογική. Πάει και το αληθινό νόημα του κειμένου. Επιστρατεύονται  «νέα» που παρουσιάζονται μέσα από έναν όγκο άχρηστων πληροφοριών και ανόητων ρεπορτάζ. Βλέπουμε και την ένδειξη «αποκλειστικό» λες και όλη η υφήλιος κυνηγάει τον ανθυπο-σελέμπριτι να του κάνει συνέντευξη κι αυτός πάει μόνο στο συγκεκριμένο κανάλι. Μα σας παρακαλώ! Χαμπάρι δεν παίρνουν οι διάφοροι. Πρώτον, αυτά, λέει, «πουλάνε» (για να κάνουμε μια έρευνα να δούμε χιλιάδες αγανακτισμένα σχόλια αναγνωστών) και δεύτερον, αφού όπως είπε ο μακαρίτης δεν έχουμε ειδήσεις τον Αύγουστο, κάτι πρέπει να βάλουμε.

Και βάζουν. Και τους βρίζουν οι αναγνώστες. Και ξαναβάζουν. Και τους ξαναβρίζουν. Και σκασίλα τους μεγάλη, για να μη μακρηγορούμε.

Η Δ. «Κάνει μπάνιο με λάστιχο στην αυλή» Ειδησάρα!

Για την Γ. το καυτό ρεπορτάζ: «Το πάρτι γενεθλίων της – Ο Χ, της έριξε τούρτα στο πρόσωπο»

«Στην Πάρο το μοντέλο Τζ.- Επιτέλους διακοπούλες, γράφει». Ε, αυτό δεν είναι σημαντικό; τι λέμε τώρα;

(Άλλη) Δ έκανε την «πρώτη ανάρτηση στα social media μετά την είδηση του χωρισμού της από τον Λ.» Βαβαί, παπαί, ιαταταί! Τι πάθος βυθίζει σε πέλαγα τον νου!

Η B. «έκλεισε τα 38» και οι ρεπόρτερ θαύμασαν το ζεϊμπέκικο της Κ- προφανώς φίλης της, που ήταν παρούσα.

Καπάκι, η Κ. «δείχνει πώς πέρασε το βράδυ του Σαββάτου – Οι φωτογραφίες μπροστά στη θάλασσα». Παγκοσμίου ενδιαφέροντος νέο.

Η Α. «με wide leg τζιν και κομψές μπαλαρίνες στην Επίδαυρο». Γι’ αυτό πήγατε στην Επίδαυρο; Για να μας μεταφέρετε ντυσίματα; Και να ήσασταν στο κόκκινο χαλί του Φεστιβάλ Βενετίας, να πω άντε. Τώρα;

Εχουμε και τις ξένες, δεν μάς έφταναν οι εγχώριες: «Σάλμα Χάγιεκ: Ποζάρει με κίτρινο μπικίνι κάνοντας διακοπές στην Ίμπιζα» σου λέει. Εκατοστή χιλιοστή φορά που η Σάλμα ποζάρει με μπικίνι. Ουδείς το σκέφτεται. Τουλάχιστον είναι ηθοποιός, όχι ανθυπο-καλλιτέχνις.

Και η δική μας  Αντζελα  με κίτρινο μπικίνι «αποθεώνει το καλοκαίρι, λέγοντας: «Αυτή είναι η υπέροχη Ελλάδα μας!». Και η υπέροχη δημοσιογραφία μας, που θεωρεί μεγάλη είδηση πως η Κ. είναι «για ψάρεμα στο Μεγανήσι». Σε αυτά τα θολά νερά ψαρεύετε κι εσείς αναγνώσματα αγαπητοί, όταν δεν ξεχωρίζετε τις σοβαρές ειδήσεις και τους δίνετε «κλικ».

Τι γίνεται μετά; Του Κουτρούλη ο γάμος (τέλειωσαν και οι γάμοι, να δούμε τι θα παίζουν τώρα οι χαζοεκπομπές. Οι κανονικές εκπομπές κάτι θα βρούνε. ) Αλλά συνήθως προβληματικό ως προς την εκφορά του λόγου:

«Με αποκορύφωμα να γίνουν και πυροβολισμοί» Διότι ως γνωστόν, οι πυροβολισμοί γίνονται.

«Εκκενώθηκαν οι κάτοικοι» για να μην τους φτάσουν οι φωτιές. Δεν εκκενώνονται οι άνθρωποι παιδάκι μου, μόνο οι περιοχές, άντε και οι βόθροι!

«Επιφυλάσσω στον εαυτό μου» λέει ο νέος. Επιφυλάσσομαι να μελετήσω την πορεία σου και θα δούμε πόσες κάμψεις θα φας.

«Για πρώτη φορά εδώ και χρόνια, σου υπενθυμίζει ότι μπορεί να είναι μια θανατηφόρα σοβαρή ηθοποιός επιβλητικής λεπτότητας και δύναμης, γράφουν μεταξύ άλλων» στο Variety για την Αντζελίνα Τζολί, σύμφωνα με κάποιες ελληνικές ιστοσελίδες. Με την καλή έννοια, πάντοτε. «Θανατηφόρα σοβαρή ηθοποιός» μπορεί να είναι και «απίστευτα» σοβαρή ηθοποιός. Εξαρτάται πώς μεταφράζεις το deadly. Η τεχνητή νοημοσύνη το εξέλαβε ως θανατηφόρο. Θανατηφόρα και η αδιαφορία όσων επιμελήθηκαν τα κείμενα.

«Το τραγούδι ήταν μια μορφή απόδρασης για μένα και το γράψιμο ήταν μια μορφή επεξεργασίας», αποκαλύπτει η Μαράια Κάρεϊ. Μάς επεξεργάζονται κι εδώ οι επιμελητές, αφήστε τα να πάνε.

«Κλιντ Ίστγουντ: Αυτή είναι η τελευταία ταινία που βρέθηκε πίσω από τις κάμερες». Οι ταινίες βρίσκονται πίσω από τις κάμερες και οι σκηνοθέτες όπου βρουν θέση.

Οι «αθλοπαιδείες» τι είναι πάλι; Αθλ(ι)οπαιδείες καλύτερα. Αθλοπεδιές και τέλειωσες. Αλλά για να το πεις σωστά, πρέπει να το ξέρεις. Και αν δεν το ξέρεις, όπως έχουμε βαρεθεί να τονίζουμε, χρησιμοποιείς άλλη λέξη.

«Οι εισαγγελικές αρχές λαμβάνουν νέο, αναθεωρημένο κατηγορητήριο, εναντίον του Τραμπ». Το λαμβάνουν, το λαμβάνουν.

Λεμονάκι μυρωδάτο της εβδομάδας: «σε απόσταση αναπνοής από τον γάμο». Λαχανιάσαμε παιδάκι μου, μην τρέχεις έτσι στα κακοτράχαλα μονοπάτια της ανοησίας.

Προειδοποι(Α)ω: έρχεται ο Οκτώβρης. Βρ. Βρ. Βρ. Χωρίς μί. Για να σας δω, διότι μέχρι τώρα, όλο λάθος το λέτε.

Αγγελική Κώττη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ