today-is-a-good-day
13.5 C
Athens

Παγκόσμιο: Τρία ελληνικά πληρώματα στην κορυφή του κόσμου

Τρία ακόμη χρυσά μετάλλια κατέκτησαν τα ελληνικά «κουπιά» στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κωπηλασίας στην Αγία Αικατερίνη του Καναδά. Από τα πέντε ελληνικά πληρώματα που μετείχαν σε τελικούς, στις κατηγορίες εφήβων νεανίδων, η Ελλάδα πανηγύρισε τρεις πρώτες θέσεις, μία δεύτερη και μία πέμπτη θέση.

Παγκόσμιος Πρωταθλητής στο σκιφ εφήβων αναδείχτηκε ο Παναγιώτης Μακρυγιάννης μετά από απίστευτη κούρσα. Παγκόσμιοι Πρωταθλητές αναδείχτηκαν και οι Νίκος Χωλόπουλος και Κωνσταντίνος Γιαννούλης στο διπλό σκιφ εφήβων, ενώ Παγκόσμιες Πρωταθλήτριες στέφθηκαν οι Γαβριέλα Λιόλιου και Βάλια Λυκομήτρου στο διπλό σκιφ νεανίδων.

Και τα δύο πληρώματα του διπλού σκιφ μετέβησαν στον Καναδά ως Πρωταθλητές Ευρώπης στην ίδια ηλικιακή κατηγορία και στο ίδιο αγώνισμα… για ν’ ανέβουν στην κορυφή του κόσμου. Το ασημένιο μετάλλιο κατέκτησαν οι Νεφέλη Ντάρα και Δήμητρα Παπαιωάννου στη δίκωπο νεανίδων.

Αναλυτικά, οι Νίκος Χωλόπουλος και Κωνσταντίνος Γιαννούλης πέρασαν πρώτοι τη γραμμή του φίνις στον τελικό και με χρόνο 6:50.18 κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο. Το ασημένιο μετάλλιο κατέκτησε η Γερμανία (6:52.75) και το χάλκινο η Αυστραλία (6:53.50). Μετά το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα των εφήβων, αναδείχτηκαν και Παγκόσμιοι Πρωταθλητές στους έφηβους.

Παγκόσμιες Πρωταθλήτριες στις νεάνιδες αναδείχτηκαν στο διπλό σκιφ οι Γαβριέλα Λιόλιου και Βάλια Λυκομήτρου. Τα έδωσαν όλα στην τελική ευθεία για τη γραμμή του τερματισμού και προσπέρασαν τη βρετανική βάρκα. Οι Ελληνίδες τερμάτισαν σε 7:39.90, με τις «ασημένιες» Βρετανίδες να σημειώνουν χρόνο 7:45.82. Το χάλκινο μετάλλιο κατέκτησε η Ισπανία με 7:47.46. Οι Λιόλιου και Λυκομήτρου είχαν αναδειχθεί και πρωταθλήτριες Ευρώπης στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα τον περασμένο Ιούνιο.

Τελευταίος χρονικά αγωνιζόταν ο Παναγιώτης Μακρυγιάννης στο σκιφ εφήβων. Ήταν 3ος στο μεγαλύτερο μέρος της κούρσας για να δώσει όλες τις δυνάμεις τους, να περάσει τον δεύτερο Γερμανό Όλε Χόχενζεε και στα τελευταία μέτρα να αιφνιδιάσει τον ανεξάρτητο αθλητή Μαξίμ Χριμπούσκι και να του «κλέψει» το χρυσό μετάλλιο. Ο Παναγιώτης Μακρυγιάννης κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο με χρόνο 07:23.11, ο ανεξάρτητος Μαξίμ Χριμπούσκι αναδείχτηκε «ασημένιος» με 07:24.56 και ο Γερμανός Όλε Χόχενζεε πήρε το χάλκινο μετάλλιο με 07:28.50.

Το ασημένιο μετάλλιο κρέμασαν στο στήθος η Νεφέλη Ντάρα και η Δήμητρα Παπαϊωάννου στο τελικό της δίκωπου νεανίδων. Ό,τι δεν κατάφεραν στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα τον περασμένο Ιούνιο όπου κατέλαβαν την 4η θέση το πέτυχαν σε Παγκόσμιο πρωτάθλημα κερδίζοντας το ασημένιο μετάλλιο. Το ελληνικό πλήρωμα τερμάτισε σε 7:48.51 πίσω από τη Ρουμανία που πήρε το χρυσό μετάλλιο με  7:39.27 και μπροστά από το πλήρωμα με τις ανεξάρτητες αθλήτριες που τερμάτισε σε 7:51.82.

Την 5η θέση κατέλαβαν στην δίκωπο εφήβων οι Δημοσθένης Κουτσογιάννης και Ανδρέας Μπούρκας. Αυτή ήταν η πρώτη τους εμφάνιση μαζί ως πλήρωμα σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Στη δίκωπο εφήβων, το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε η Ρουμανία (7:03.69), το ασημένιο η Γερμανία (7:03.87) και το χάλκινο η Ισπανία (7:07.53).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ