today-is-a-good-day
11 C
Athens

Υπάλληλος του υπουργείου Πολιτισμού δημιούργησε το «αλαλούμ» με την επιτροπή Οσκαρ

«Το Υπουργείο Πολιτισμού, παγίως, αντιμετωπίζει με διαφάνεια και σοβαρότητα τον  ύψιστο θεσμό στον χώρο του κινηματογράφου, των βραβείων OSCAR Διεθνούς Ταινίας Μεγάλου Μήκους». Αυτό είπε χθες, σε όλους τους τόνους, ο υφυπουργός Πολιτισμού Ιάσων Φωτήλας, ο οποίος διέλυσε τα ψεύδη της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε συνέντευξη Τύπου.

Όπως σημείωσε, το υπουργείο Πολιτισμού  έχει στην αρμοδιότητά  του την επιλογή και συγκρότηση της επιτροπής, όπως άλλωστε συμβαίνει και  στις περισσότερες χώρες που συμμετέχουν στις ανάλογες διαγωνιστικές  διαδικασίες και μάλιστα, με υψηλού επιπέδου, εκπροσωπήσεις. Το ΥΠΠΟ παραμένει θεματοφύλακας της διαδικασίας προκειμένου να διασφαλίζεται όχι μόνον η  αντικειμενικότητα  αλλά και το κύρος της επιτροπής.

Πριν από την 13η Αυγούστου δεν είχε πραγματοποιηθεί ο ορισμός επιτροπής, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα  από το Νόμο. Αυτό επιβεβαιώνεται και από τη ΔΙΑΥΓΕΙΑ , καθώς δεν έχει αναρτηθεί κάποια απόφαση. Τα μέλη ορίστηκαν στις 14 Αυγούστου, οπότε και έληγε η προθεσμία που είχαμε από τα Οσκαρ.

Και τότε συνέβη το απίστευτο. Ισως από πρωτοβουλία της αρμόδιας διεύθυνσης ή της αρμόδιας υπαλλήλου, στις 11 του μηνός, ημέρα Κυριακή, το μεσημέρι, επτά άνθρωποι έλαβαν από ένα e-mail το οποίο πληροφορούσε τον καθένα ότι είχε οριστεί μέλος της επιτροπής, και ανέφερε πού θα μπορούσαν να δουν τις υποψήφιες ταινίες. Στο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου υπήρχε η ακόλουθη φράση: «Επισημαίνω δε ότι τα υπόλοιπα μέλη της Επιτροπής θα τα πληροφορηθείτε επίσημα πολύ σύντομα, μόλις έχουμε την υπογραφή της κυρίας Υπουργού». Εν ολίγοις, υπήρχε η παραδοχή πως η επιτροπή δεν έχει συσταθεί, εφόσον γι’ αυτό απαιτείται υπογραφή της υπουργού (ή του αρμόδιου υφυπουργού στην περίπτωσή μας).

Ο κ. Φωτήλας τόνισε πως δεν ήταν δυνατόν να στηρίξει μια παράτυπη διαδικασία. Η επιτροπή έπρεπε να συγκροτηθεί σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο. Εκανε αγώνα δρόμου προκειμένου να προλάβει τη διαδικασία, επειδή, όπως προαναφέραμε, η προθεσμία έληγε το βράδυ της 14ης Αυγούστου. Η επιτροπή συγκροτήθηκε και η απόφαση αναρτήθηκε στη «Διαύγεια». Κάποια μέλη όμως δεν ήταν αυτά που πρότεινε η αρμόδια διεύθυνση. Η πολιτική ηγεσία, όπως έχει δικαίωμα εκ του νόμου, τα είχε αλλάξει.

Το «αλαλούμ» λοιπόν προέκυψε από το ότι κάποια υπάλληλος ή κάποιες υπάλληλοι έλαβαν την πρωτοβουλία να ενημερώσει τα μέλη της επιτροπής που η αρμόδια διεύθυνση πρότεινε. Πλην, η πολιτική ηγεσία δεν είχε δει την πρόταση και δεν την είχε κάνει αποδεκτή. Μιλάμε, επομένως για ενέργεια που δεν εντάσσεται στο πλαίσιο του νόμου, για μια δήθεν απόφαση και όχι για απόφαση την οποία χαρακτήρισε και λάθος και ατόπημα. Για την οποία παρακάμφθηκε ή αγνοήθηκε κάθε διαδικασία, σύμφωνα με τον κ. Φωτήλα. Για το θέμα της «εκ παραδρομής»   της δήθεν απόφασης, έχουν ήδη κινηθεί οι διαδικασίες από τα αρμόδια πειθαρχικά όργανα του ΥΠΠΟ, όπως τόνισε η γενική γραμματέας Πολιτισμού Ελένη Δουνδουλάκη.

Σε ερώτηση για την παραίτηση των Ασημ. Προέδρου και Βασίλη Χαραλαμπόπουλου από την επιτροπή, ο κ. Φωτήλας είπε πως θα αναζητηθούν αντικαταστάτες και πως θα συζητήσει και με την Ακαδημία Κινηματογράφου. Απαντώντας σε άλλη ερώτηση είπε πως ίσως μέχρι τώρα ο υφυπουργός απλώς να υπέγραφε τυπικά την πρόταση της επιτροπής, αυτό όμως είναι λάθος.

Τέλος, υπογράμμισε πως ο νόμος Γερουλάνου για τον κινηματογράφο χρειάζεται αλλαγές.

Αγγελική Κώττη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ