today-is-a-good-day
28.3 C
Athens

Επί ποδός η κτηματαγορά για αγοραπωλήσεις ακινήτων με τα χαμηλά όρια της Golden Visa – Τι αλλάζει από την 1η Σεπτεμβρίου

Σε αγώνα δρόμου έχουν επιδοθεί ξένοι επενδυτές και μεσίτες προκειμένου να ολοκληρωθούν μέχρι τα τέλη του μήνα όσο το δυνατόν περισσότερες αγοραπωλησίες ακινήτων, πριν αλλάξουν τα όρια της Golden Visa, τα οποία αυτή τη στιγμή είναι στα 250.000 ευρώ.

Από την 1η Σεπτεμβρίου, η απόκτηση άδειας παραμονής γίνεται πιο ακριβή, καθώς το όριο για την απόκτηση ακινήτου σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Μύκονο, Σαντορίνη και άλλα μεγάλα νησιά εκτοξεύεται στα 800.000 ευρώ και στις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας στα 400.000 ευρώ, καθιστώντας ασύμφορη την αγορά.

Σε κάθε περίπτωση, η επένδυση πρέπει να γίνει σε ένα ακίνητο, κι όχι σε περισσότερα ακίνητα μικρότερης αξίας, επιφάνειας τουλάχιστον 120 τ.μ., ενώ επιτρέπεται η αγορά ποσοστού εξ αδιαιρέτου συγκυριότητας ακινήτου, η ελάχιστη αξία του οποίου διαμορφώνεται αντίστοιχα στα 800.000 και 400.000 ευρώ.

Για κτίρια που έχουν σήμερα διαφορετική χρήση και μετατρέπονται σε κατοικίες, το ελάχιστο ύψος επένδυσης διαμορφώνεται στα 250.000 ευρώ, ενώ η μετατροπή της χρήσης πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν από την υποβολή του αιτήματος για τη χορήγηση της άδειας διαμονής.

Στο ίδιο ποσό, δηλαδή στα 250.000 ευρώ, καθορίζεται επίσης το όριο αν πρόκειται για επένδυση σε διατηρητέο κτίριο που είναι προς αποκατάσταση. Σημειώνεται ότι για τις αλλαγές χρήσης, δηλαδή από π.χ. βιομηχανική σε οικιστική κ.λπ., όπως και για τα διατηρητέα, δεν προβλέπονται ελάχιστα όρια τετραγωνικών για τα προς πώληση ακίνητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόγραμμα της Golden Visa εκτιμάται ότι φέτος θα καταγράψει νέο ρεκόρ με το ύψος των επενδύσεων να ξεπερνά ακόμα και τα 3 δισ. ευρώ έναντι 2,54 δισ. ευρώ το 2023 και 1,3 δισ. ευρώ το 2022.

Υποψήφιοι αγοραστές

Πάντως, αυτή τη στιγμή το ενδιαφέρον εστιάζεται κυρίως σε ακίνητα χαμηλότερης αξίας από το σημερινό όριο των 250.000 ευρώ, με τους ιδιοκτήτες να προσπαθούν να τα πουλήσουν ακριβότερα μέσω κυρίως μεσιτικών γραφείων, σε ενδιαφερόμενους Κινέζους, Τούρκους, Ισραηλινούς, Αμερικανούς και άλλους που μένουν στην Ελλάδα και ασχολούνται με την αναζήτηση σχεδόν έτοιμων ακινήτων για να τα μεταπουλήσουν σε τρίτους που θέλουν να αποκτήσουν «χρυσή βίζα».

Η δεύτερη περίπτωση αφορά μισοτελειωμένα ή άλλα ακίνητα που χρειάζονται εργασίες και ανακαίνιση, και οι ιδιοκτήτες ψάχνουν κατασκευαστικές εταιρείες να τα αποπερατώσουν και στη συνέχεια οι ίδιες να τα διαθέσουν μέσω Golden Visa, κάτι ωστόσο που είναι περισσότερο κοστοβόρο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ