today-is-a-good-day
23.8 C
Athens

«Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων»: «Ηλεκτρονικό μάτι» για μαύρα ενοίκια και αδήλωτα τετραγωνικά – Πώς θα λειτουργεί

Ένα νέο ψηφιακό εργαλείο, με το οποίο θα επιχειρήσει να βάλει φρένο στα φαινόμενα της φοροδιαφυγής που καταγράφονται στον κλάδο των ακινήτων, ετοιμάζει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Πρόκειται για το «Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων», μέσω του οποίου θα γίνονται πολύ γρήγορα διασταυρώσεις για τον εντοπισμό «μαύρων ενοικίων» και αδήλωτων τετραγωνικών.

Η νέα βάση δεδομένων που δρομολογείται θα είναι τόσο για τους ιδιοκτήτες όσο και για τους ενοικιαστές και θα διασυνδεθεί με το Κτηματολόγιο ώστε οι ελεγκτικές αρχές της ΑΑΔΕ να έχουν πλήρη εικόνα της ακίνητης περιουσίας που κατέχουν πάνω από 7 εκατ. φορολογούμενοι. Σε αυτή θα καταγραφούν τα βασικά χαρακτηριστικά των ακινήτων, όπως επιφάνεια, θέση, όροφος, ηλεκτροδοτούμενο, ημιτελές, κενό, ποσό συνιδιοκτησίας, καθώς και άλλες πληροφορίες όπως εάν τα ακίνητα είναι μισθωμένα ή δωρεάν παραχωρημένα, τα ποσά των μισθωμάτων και τα στοιχεία των ενοικιαστών. Θα περιλαμβάνει δηλαδή όλα τα στοιχεία του ηλεκτρονικού «περιουσιολογίου» που έχει δημιουργηθεί με τις δηλώσεις Ε9 και τα οποία θα μεταφερθούν στο «Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων», αλλά και τα στοιχεία για τα μισθωμένα ακίνητα, όπως προκύπτουν από την ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για τα μισθωτήρια και το έντυπο Ε2 των φορολογικών δηλώσεων.

Με το νέο αυτό εργαλείο, οι αρμόδιες υπηρεσίες θα μπορούν να συγκρίνουν γρήγορα και εύκολα τα στοιχεία των ακινήτων με αυτά των φορολογικών δηλώσεων και θα εντοπίζουν τους ιδιοκτήτες που μπορεί να έχουν αποκρύψει ακίνητα ή έχουν δηλώσει μικρότερη επιφάνεια για να πληρώσουν μικρότερους φόρους (ΕΝΦΙΑ, φόρο εισοδήματος, τεκμήρια, δημοτικά τέλη, ΤΑΠ κλπ.), ενώ θα έχουν τη δυνατότητα να διασταυρώνουν τα ακίνητα που δηλώνονται ως εκμισθούμενα, αλλά και τα ποσά των ενοικίων που εισπράττονται και δηλώνονται από τους ιδιοκτήτες και τους ενοικιαστές αντίστοιχα.

Το Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων θα ενημερώνεται αυτόματα κάθε φορά που θα υποβάλλεται δήλωση πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης από ιδιοκτήτη ακινήτου και θα γίνεται αποδεκτή από τον ενοικιαστή, καθώς και κάθε φορά που ένας ιδιοκτήτης θα δηλώνει τη λύση της μίσθωσης ενός ακινήτου.

Επιπλέον, θα διασυνδεθεί με το ηλεκτρονικό αρχείο των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος ώστε τα εισοδήματα που αποκτούν οι ιδιοκτήτες από τα ενοίκια να προσυμπληρώνονται από την ΑΑΔΕ στα έντυπα Ε1 και Ε2 των φορολογικών δηλώσεων και αντίστοιχα οι δαπάνες των ενοικιαστών για πληρωμές μισθωμάτων στα έντυπα Ε1.

Τέλος, το Μητρώο θα διασυνδεθεί και με το Κτηματολόγιο ώστε να εντοπίζονται άμεσα οι φορολογούμενοι που υποβάλλουν πλασματικές δηλώσεις Ε9 για να κερδίσουν φοροαπαλλαγές ή να καταβάλλουν λιγότερα ποσά φόρου από αυτά που αναλογούν στην πραγματική αξία της ακίνητης περιουσίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ