today-is-a-good-day
24 C
Athens

“Ναυάγησαν” πάλι οι προσπάθειες για εκεχειρία στη Γάζα. «Το να λέμε ότι πλησιάζουμε σε μια συμφωνία είναι μια πλάνη» λέει η Χαμάς

«Το να λέμε ότι πλησιάζουμε σε μια συμφωνία για εκεχειρία είναι μια πλάνη», δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Χαμάς, αφού ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε χθες, Παρασκευή, πως μια συμφωνία «ποτέ δεν ήταν τόσο κοντά» για κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση των ομήρων.

«Δεν βρισκόμαστε απέναντι σε μια συμφωνία ή σε πραγματικές διαπραγματεύσεις αλλά μάλλον απέναντι στην επιβολή αμερικανικών προσταγών», ανέφερε σε δήλωσή του στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) ο Σάμι Αμπού Ζόχρι, μέλος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, καταγγέλλοντας «μια τεράστια οπισθοδρόμηση» κατά τις συνομιλίες που διεξήχθησαν την Πέμπτη και την Παρασκευή στην Ντόχα ανάμεσα στις μεσολαβήτριες χώρες, τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Κατάρ και την Αίγυπτο, και τους Ισραηλινούς.

Ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας, Στεφάν Σεζουρνέ, συζήτησε σήμερα στο Κάιρο με τον Αιγύπτιο ομόλογό του τις εν εξελίξει διπλωματικές προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς στη Γάζα, δήλωσε ο εκπρόσωπος της αιγυπτιακής διπλωματίας, Άχμεντ Αμπού Ζέιντ.

Ο Γάλλος υπουργός, που ολοκληρώνει μια περιοδεία στη Μέση Ανατολή, συζήτησε επίσης με τον Μπαντρ Αμπντελάτι τρόπους να αποφευχθεί μια “κλιμάκωση” στην περιοχή, όπου οι εντάσεις έχουν αυξηθεί λόγω της συνέχισης του πολέμου στη Γάζα, διευκρίνισε ο Άχμεντ Αμπού Ζέιντ στο X.

Ο Γάλλος υπουργός, που ήταν την Πέμπτη στον Λίβανο και χθες, Παρασκευή, στο Ισραήλ, αναμένεται να γίνει δεκτός αργότερα σήμερα από τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φάταχ αλ Σίσι.

Η επίσκεψη αυτή εγγράφεται σε μια σειρά διπλωματικών προσπαθειών που αποσκοπούν να αποτρέψουν μια περιφερειακή επέκταση του πολέμου στη Γάζα, ενώ επικρέμαται η απειλή ιδίως μιας ιρανικής στρατιωτικής δράσης εναντίον του Ισραήλ.

Ο Αμπντελάτι, επισκεπτόμενος χθες τη Βηρυτό, δήλωσε πως μια κατάπαυση του πυρός στη Γάζα είναι το “κλειδί” προκειμένου η περιοχή να μην οδηγηθεί σε “ολοκληρωτικό πόλεμο”.

Μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Κατάρ, η Αίγυπτος μεσολαβεί ανάμεσα στο Ισραήλ και το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, που βρίσκονται σε πόλεμο στη Γάζα από τον περασμένο Οκτώβριο.

Συνομιλίες με σκοπό την κατάπαυση του πυρός ολοκληρώθηκαν χθες στην Ντόχα, και αναμένεται να επαναληφθούν την προσεχή εβδομάδα στο Κάιρο, στη βάση μιας νέας αμερικανικής συμβιβαστικής πρότασης, που υποστηρίζεται και από τις υπόλοιπες μεσολαβήτριες χώρες.

Όμως η Χαμάς απέρριψε τους “νέους όρους” του Ισραήλ σε αυτό το αναθεωρημένο σχέδιο συμφωνίας.

Η Υπηρεσία Πολιτικής Άμυνας της Γάζας ανακοίνωσε ότι 15 μέλη της ίδιας οικογένειας, μεταξύ των οποίων τρεις γυναίκες και εννέα παιδιά, σκοτώθηκαν από ισραηλινό πλήγμα στη διάρκεια της περασμένης νύχτας στο κέντρο της λωρίδας της Γάζας.

Όλοι σκοτώθηκαν από αεροπορικό πλήγμα εναντίον «του σπιτιού τους και γειτονικών αποθηκών στην αλ-Ζαουάιντα», ανέφερε ο εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Πολιτικής Άμυνας Μαχμούντ Μπασάλ, ο οποίος πρόσθεσε ότι τα θύματα, τα εννέα από τα οποία ήταν ηλικίας από δύο ως 17 ετών, ανήκαν στην οικογένεια Άζλαχ.

Το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA μετέδωσε επίσης σήμερα ότι τουλάχιστον 15 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίσθηκαν από ισραηλινό πλήγμα στη Ζαουάιντα, στο κέντρο της Γάζας.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις γνωρίζουν τις πληροφορίες ότι 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν από αεροπορικό πλήγμα στη Γάζα και τις εξετάζουν, δήλωσε στρατιωτικός εκπρόσωπος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ