Τα επείγοντα ζητήματα στην καθημερινότητα των πολιτών, εν μέσω καλοκαιρινής ραστώνης, όπως η λειψυδρία και οι παρενέργειες της, οι λογαριασμοί ρεύματος του Αυγούστου, η καλύτερη υγεία για όλους και ο μόνιμος κίνδυνος των πυρκαγιών, βρίσκονται στο «μικροσκόπιο» της κυβέρνησης, που δεν έχει κατεβάσει …ρολά, λόγω διακοπών.
Του Κώστα Πασίση
Αυτή άλλωστε ήταν και η εντολή του Κυριάκου Μητσοτάκη στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο που «οριοθέτησε» τους στόχους αλλά και τη δυναμική επανεκκίνηση της κυβέρνησης, με ορόσημο την καθιερωμένη ομιλία του Πρωθυπουργού στο Βελλίδειο.
Αίφνης η λειψυδρία έγινε ένα από τα πιο ανησυχητικά προβλήματα της χώρας τα τελευταία χρόνια. Η ξηρασία και η μειωμένη ποσότητα νερού κυρίως σε ένα μεγάλο κομμάτι της νησιωτικής Ελλάδος και όχι μόνο έθεσε το Μαξίμου σε συναγερμό, καθώς το εν λόγω πρόβλημα δεν ήταν στην αρχική κυβερνητική ατζέντα.
Απόρροια αυτής της κινητοποίησης ήταν το υπουργείο Εσωτερικών να θέσει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης 14 Δήμους οι οποίοι βιώνουν ήδη τις συνέπειες της λειψυδρίας στην καθημερινή ζωή των πολιτών και στην αγροτική παραγωγή.
Ένα μείζον ζήτημα που μπορεί να έχει παρενέργειες στην αύξηση των τιμών των αγροτικών προϊόντων που είναι ήδη υψηλές και στα ράφια των σούπερ μάρκετ αλλά και των λαϊκών αγορών.
Ήδη κυβερνητικά στελέχη μιλούν για την ανάγκη ευαισθητοποίησης των πολιτών σχετικά με την ορθολογική χρήση του νερού. Ενώ στο υπουργείο Εσωτερικών κάνουν σχέδια για τη συνεργασία μεταξύ των διαφόρων φορέων διαχείρισης των υδάτων και τη προώθηση της βιώσιμης γεωργίας, σε ένα πιο μακροπρόθεσμο επίπεδο.
Λογαριασμοί ρεύματος
Προ ημερών η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη νέα έκτακτη στήριξη στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας για τις καταναλώσεις του Αυγούστου.
Στόχος της παρέμβασης είναι να προστατευθούν κυρίως οι καταναλωτές και δη οι ευάλωτες οικογένειες από φουσκωμένους λογαριασμούς, λόγω της αύξησης των τιμών του ρεύματος στη διεθνή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
Ωστόσο το πρόβλημα δεν έχει εξαλειφθεί και ένας βασικός λόγος είναι η κρίση στη Μέση Ανατολή και κυρίως η ενδεχόμενη διάχυση της στην ευρύτερη περιοχή, με απρόβλεπτες συνέπειες στην οικονομία και την ενέργεια.
Η περιοχή αυτή είναι στρατηγικής σημασίας για την παγκόσμια παραγωγή και διανομή ενέργειας και η αστάθεια που επικρατεί προκαλεί πονοκέφαλο τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στην Αθήνα.
Ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία έχει αφήσει αρνητικό αποτύπωμα στην έκρηξη της ακρίβειας, σε όλους τους τομείς.
Λίφτινγκ στο ΕΣΥ
Μια από τις τελευταίες επιτελικές συσκέψεις που έγιναν στο Μαξίμου, με πλήρη σύνθεση ήταν για ένα μεγάλο λίφτινγκ στο ΕΣΥ, το οποίο παραμένει ο «μεγάλος ασθενής» στη χώρα μας.
Οι αποφάσεις που ελήφθησαν ήταν να γίνουν άμεσες μεταρρυθμίσεις στον χώρο της υγείας, με αναδιοργάνωση των εφημεριών, ανακαίνιση των κέντρων υγείας, ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού με νέες προσλήψεις, στήριξη των δομών υγείας σε απομακρυσμένες, ορεινές και νησιωτικές περιοχές, βελτίωση του ΕΚΑΒ κ.α.
Σε αυτό το πλαίσιο αλλά και της πιεστικής κατάστασης με ελλείψεις ιατρών κυρίως σε περιφερειακά νοσοκομεία (νησιά), ο Άδωνις Γεωργιάδης εξέδωσε μια ντιρεκτίβα καλώντας ιδιώτες γιατρούς να εργαστούν σε δημόσια νοσοκομεία ώστε να καλυφθούν τα κενά που υπάρχουν σε ιατρικό προσωπικό.
Οι τελευταίοι αντέδρασαν και αίφνης ξέσπασε ένας «πόλεμος» με τους ιατρούς, η οποία είναι μια φιλική πολιτικά ομάδα προς τη κυβέρνηση, που στο Μαξίμου δεν είδαν με καλό μάτι.
Σήμερα ο υπουργός Υγείας διαβεβαιώνει ότι δεν υφίσταται πρόβλημα, αλλά η δυσαρέσκεια των ιατρών για την πιεστική στάση του Άδωνι Γεωργιάδη παραμένει…
Τέλος, σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας όλο τον Αύγουστο, λόγω υψηλών θερμοκρασιών και των ισχυρών ανέμων, για το κίνδυνο πυρκαγιών, είναι το υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής.