Θαλάσσια λιοντάρια εξοπλίστηκαν με… κάμερες και βοήθησαν τους ερευνητές να εντοπίσουν και να χαρτογραφήσουν άγνωστα θαλάσσια οικοσυστήματα στη νότια Αυστραλία.
Ο βυθός στους ωκεανούς έχει εξερευνηθεί ελάχιστα και οι γνώσεις των επιστημόνων είναι αποσπασματικές. Η χρήση τηλεχειριζόμενων υποβρύχιων οχημάτων για τη γνώση των βυθών είναι δαπανηρή, απαιτεί συγκεκριμένες καιρικές συνθήκες και είναι δύσκολο να γίνει σε βαθιά, απομακρυσμένα και υπεράκτια τμήματα του βυθού.
Για να παρακάμψουν αυτές τις προκλήσεις, ερευνητές στην Αυστραλία, με επικεφαλής τον διδακτορικό φοιτητή του Πανεπιστημίου της Αδελαΐδας και του Ινστιτούτου Έρευνας και Ανάπτυξης της Νότιας Αυστραλίας, Νέιθαν Αγγελάκη, επιστράτευσαν οκτώ απειλούμενα ενήλικα θηλυκά αυστραλιανά θαλάσσια λιοντάρια. Τοποθέτησαν μικρές και ελαφριές κάμερες επάνω στη γούνα τους, καθώς και συσκευές GPS, ώστε να εντοπίσουν τη θέση τους, όταν τα λιοντάρια θα επέστρεφαν στην ξηρά για να θηλάσουν τα μικρά τους.
Τα βίντεο που συγκεντρώθηκαν (συνολικά 89 ώρες καταγραφών) επέτρεψαν στους ερευνητές να εντοπίσουν προηγουμένως αχαρτογράφητα οικοσυστήματα και έμβιους οργανισμούς που αναπτύσσονται στον βυθό της νότιας Αυστραλίας.
Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό «Frontiers in Marine Science».