today-is-a-good-day
16.7 C
Athens

Γκόλφω – Ενα εικαστικό βουκολικό δράμα στην Ακράτα

Στο πλαίσιο του 1ουΦεστιβάλ Γκόλφω 2024, και με αφορμή τα 170 χρόνια από τη γέννηση του συγγραφέα Σπυρίδωνος Περεσιάδη (1854-1918), αλλά και τα 30 από την ίδρυση και λειτουργία της Δημοτικής Πινακοθήκης Ακράτας «Ζωή Ψαρρού» (1994), φιλοξενείται στην Πινακοθήκη από τις 10 Αυγούστου η έκθεση ΓΚΟΛΦΩ – ΕΝΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΟ ΒΟΥΚΟΛΙΚΟ ΔΡΑΜΑ, με 22 συμμετέχοντες, γνωστούς και σημαντικούς εικαστικούς Έλληνες καλλιτέχνες, σε επιμέλεια του Μάριου Σπηλιόπουλου.

Η Δημοτική Πινακοθήκη Ακράτας αποτελεί έργο ζωής της Ζωής Ψαρρού, η οποία δώρισε 60 έργα σημαντικών Ελλήνων καλλιτεχνών από την προσωπική συλλογή της στον Δήμο Ακράτας, με στόχο την ίδρυση Πινακοθήκης στον τόπο καταγωγής της. Η Ζωή Ψαρρού ήταν η ιδιοκτήτρια της ιστορικής γκαλερί “Χρυσόθεμις” στο Χαλάνδρι, (1979-2010), που η αγάπη της για την Τέχνη και τους καλλιτέχνες την καταξίωσε στην ελληνική εικαστική σκηνή. Με πίστη στο όραμα ίδρυσης Δημοτικής Πινακοθήκης τα κατάφερε και με το παράδειγμά της προκάλεσε και άλλες δωρεές αξιόλογων έργων που εμπλούτισαν και εμπλουτίζουν την Πινακοθήκη.

Το 1995 ο Δήμος Ακράτας αγόρασε διώροφο νεοκλασικό κτίριο στην κεντρική πλατεία της Ακράτας για να τη στεγάσει και έκτοτε η Δημοτική Πινακοθήκη Ακράτας «Ζωή Ψαρρού», όπως ονομάστηκε, (τα επίσημα εγκαίνια έγιναν το 2005), λειτουργεί αδιαλείπτως με την πλούσια μόνιμη συλλογή της και με τις περιοδικές εκθέσεις που διοργανώνει κάθε καλοκαίρι.

Η φετινή έκθεση με θέμα τη Γκόλφω, φέρνει το δημοφιλές ελληνικό δράμα στο σήμερα και στον τόπο καταγωγής του. Οι είκοσι δύο καλλιτέχνες μετά από πρόσκληση του Μάριου Σπηλιόπουλου, (επιμελητή της έκθεσης και συμμετέχοντος), δέχτηκαν με ενθουσιασμό να δημιουργήσουν έργα εμπνεόμενοι από την ιστορία της Γκόλφως και του Τάσου, σκηνοθετώντας το δικό τους εικαστικό βουκολικό δράμα, ο καθένας με τον δικό του τρόπο, αποτίοντας παράλληλα φόρο τιμής στη Ζωή Ψαρρού για την προσφορά της στην Ελληνική τέχνη και στα 30 χρόνια από την ίδρυση και λειτουργία της Πινακοθήκης. Και φυσικά, σε μια έκθεση για τη Γκόλφω, δεν θα μπορούσε να λείπει το κόσμημα, με το οποίο συμμετέχουν δύο καλλιτέχνιδες.

Ο Μάριος Σπηλιόπουλος, γράφει για την έκθεση και την Γκόλφω: «Ο Σπυρίδων Περεσιάδης (1854-1918) γεννήθηκε και έζησε τα παιδικά του χρόνια στο Μεσορρούγι Αχαΐας. Έπειτα μετακόμισε στην Ακράτα όπου και φοίτησε στο Ελληνικό Σχολείο. Δύο ατυχήματα που συνέβησαν, το ένα στην παιδική του ηλικία και το άλλο στην ηλικία των 25 ετών, ολοκλήρωσαν την προσωπική του τραγωδία, καθώς είχαν ως αποτέλεσμα να απωλέσει παντελώς την όρασή του. Στη συνοικία Χαρωνέικα της Ακράτας, όπου διέμεινε για μια δεκαετία, συνέγραψε υπαγορεύοντας σε φίλους και συγγενείς του τα κορυφαία θεατρικά έργα του.

Την Άνοιξη του 1893, τυφλός ον, έγραψε, σκηνοθέτησε και παρουσίασε με ντόπιους ερασιτέχνες ηθοποιούς στην Ακράτα, το έμμετρο δραματικό ειδύλλιο Η Γκόλφω. Το έργο παρουσιάστηκε στην Αθήνα την επόμενη χρονιά (1894) και λόγω επιτυχίας παραστάθηκε σε πολλές άλλες αθηναϊκές σκηνές, όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα, καθώς επίσης και σε πόλεις του Εξωτερικού και χώρες όπου ανθούσε o Ελληνισμός: Σμύρνη, Οδησσός, Κωνσταντινούπολη, Αλεξάνδρεια, Αντίς Αμπέμπα, Παρίσι, Αυστραλία, Αμερική.

Κωνσταντίνου Κερεστετζή “Η Γκόλφω κοιμάται”

Η  απήχηση που γνώρισε το έργο ήταν τόσο μεγάλη ώστε εθεωρείτο «σωσίβιο των θιάσων», αφού Η Γκόλφω εξασφάλιζε μεγάλη προσέλευση κοινού. Το 1915 μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο σε σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Μπαχατώρη, ως βωβή ταινία. Μάλιστα πρόκειται για την πρώτη μεγάλου μήκους ελληνική ταινία αλλά δυστυχώς μέχρι σήμερα θεωρείται χαμένη.»

Και ο Μάριος Σπηλιόπουλος συνεχίζει, αφηγούμενος μια οικογενειακή του ιστορία:

«Ο πατέρας μου Γιάννης Σπηλιόπουλος γεννήθηκε στη συνοικία Χαρωνέικα της Ακράτας και ως εκ τούτου ήταν φανατικός θαυμαστής του «γείτονά» του Σπυρίδωνα Περεσιάδη. Από μικρό παιδί τον θυμάμαι να απαγγέλει με στόμφο ολόκληρα κομμάτια από τη Γκόλφω, και κυρίως τη σκηνή της κατάρας, που πραγματικά με τρομοκρατούσε!

Σήμερα, το 2024, από την Ακράτα ξεκινά τις δράσεις του το Φεστιβάλ Γκόλφω, με αφορμή τα 170 χρόνια από τη γέννηση του Περεσιάδη, και τα 131 από την πρώτη παράσταση της Γκόλφως. Στο πλαίσιο αυτού του Φεστιβάλ η Δημοτική Πινακοθήκη Ακράτας «Ζωή Ψαρρού» αποφάσισε να συμμετάσχει με μια ομαδική εικαστική έκθεση που μου ανέθεσε την επιμέλειά της. Αν και δεν είμαι επιμελητής (curator), ζωγράφος είμαι, ανταποκρίθηκα στην πρόσκληση- πρόκληση, διότι η Ζωή Ψαρρού είναι αγαπημένη μου θεία αλλά και διότι η Ακράτα είναι ο τόπος καταγωγής του πατέρα μου»

Στη συνέχεια γράφει για την ιστορία της Πινακοθήκης Ακράτας, που είναι συνυφασμένη με τη Ζωή Ψαρρού και τη χαρακτηρίζει « ένα έμπρακτο παράδειγμα πολιτιστικής αποκέντρωσης.»

«Στη φετινή έκθεση που επιμελούμαι» σημειώνει, «έδωσα τον τίτλο: ΓΚΟΛΦΩ – ΕΝΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΟ ΒΟΥΚΟΛΙΚΟ ΔΡΑΜΑ, με σκοπό να φέρω το δημοφιλές δραματικό ειδύλλιο στο σήμερα και στον τόπο καταγωγής του, διατηρώντας τη φρεσκάδα του απόλυτου έρωτα με την αύρα του παρελθόντος.

Οι είκοσι δύο γνωστοί, σημαντικοί και ξεχωριστοί καλλιτέχνες (συν εμού του ιδίου) που προσκάλεσα, δέχθηκαν με ενθουσιασμό να δημιουργήσουν έργα εμπνεόμενοι από τη Γκόλφω και τον Τάσο, σκηνοθετώντας το δικό τους εικαστικό βουκολικό δράμα, αποτίοντας παράλληλα φόρο τιμής στη Ζωή Ψαρρού και στα 30 χρόνια από την ίδρυση της Δημοτικής Πινακοθήκης Ακράτας. Οι καλλιτέχνες χρησιμοποιώντας διαφορετικά εικαστικά ιδιώματα, συνδυάζονται αρμονικά και κατασκευάζουν μια νέα αφήγηση με εικόνες, μεταφέροντας το πνεύμα του έμμετρου ειδυλλίου, του τέλους του 19ου αιώνα, στο σήμερα και στο τώρα. Η επιλογή των καλλιτεχνών έγινε με αυστηρά προσωπικό κριτήριο, για την ποιότητα του έργου τους και την εκτίμηση που τρέφω για αυτούς.

Η έκθεση περιλαμβάνει τρεις γενιές εικαστικών. Από τους συμμετέχοντες, οι περισσότεροι, 11 τον αριθμό, ανήκουν στη δική μου γενιά (Άγγελος Αντωνόπουλος, Κώστας Αργύρης, Τάσος Αριδάς, Δημήτρης Κατσιγιάννης, Μιχάλης Μανουσάκης, Τάσος Μαντζαβίνος, Κώστας Παπανικολάου, Γιώργος Ρόρρης, Εδουάρδος Σακαγιάν, Μάριος Σπηλιόπουλος, Παναγιώτης Τανιμανίδης). Στην αμέσως προηγούμενη γενιά είναι οι (Γιάννης Αντωνόπουλος, Σπύρος Κουρσάρης, Κώστας Παπατριανταφυλλόπουλος), και στη νεότερη οι (Ρία Δάμα, Κωνσταντίνος Κερεστετζής, Τάσσος Τριαντάφυλλου, Άννα-Μαρία Τσακάλη, Εύη Τσακνιά, και Νάσος Χαλκίδης).»

Εγκαίνια: 10 Αυγούστου 2024.

Η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά εκτός Δευτέρας-Τρίτης από τις 18:00 – 23:00

www.golfofestival.gr / [email protected]

Αγγελική Κώττη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ