today-is-a-good-day
22.9 C
Athens

Τί σηματοδοτεί η επικράτηση στη Χειμάρρα του «εκλεκτού» του Ράμα – Οι συνέπειες για τους Έλληνες της Β. Ηπείρου 

Ανησυχία στην Ελληνική μειονότητα της Βορείου Ηπείρου προκαλεί η νίκη του Βαγγέλη Τάβου, υποψηφίου που υποστηρίχθηκε από τον Έντι Ράμα, στις δημοτικές εκλογές της Χειμάρρας, ενώ ταυτόχρονα εγείρονται  ερωτήματα για το μέλλον της…

Του Κώστα Πασίση

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, ο Τάβος συγκέντρωσε το 59% των ψήφων (4.858 ψήφοι), ενώ ο Πέτρος Γκικουρίας τον οποίο στήριξε η Ελληνική εθνική μειονότητα πήρε το 41% (3.400 ψήφοι).

Η νίκη του εκλεκτού του αλβανικού καθεστώτος σηματοδοτεί μια περίοδο αβεβαιότητας και πιθανών  προκλήσεων για την ελληνική μειονότητα στη περιοχή.

Με την προσοχή τώρα να στρέφεται στις μελλοντικές ενέργειες της νέας δημοτικής αρχής και στις κινήσεις της Αλβανικής κυβέρνησης, που έχει βάλει στο …μάτι τη Χειμάρρα.

Το συγκεκριμένο κομμάτι γης βρίσκεται σε στρατηγική τοποθεσία της ακτογραμμής της Αλβανίας και είναι πόλος έλξης για μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που έχουν πολλά πάρε-δώσε με την Αλβανική κυβέρνηση και τον Έντι Ράμα.

Με την εκλογή Τάβου το τοπίο γίνεται ακόμη πιο θολό αναφορικά με την παροχή τίτλων ιδιοκτησίας στους Έλληνες κατοίκους της Χειμάρρας, από την Αλβανική κυβέρνηση η οποία αρνείται πεισματικά να αναγνωρίσει  και οι λόγοι είναι ευνόητοι και κατανοητοί απ όλους.

Άλλη μια …παρενέργεια από τη μεθόδευση Ράμα είναι ο αυξημένος κίνδυνος για διχασμό και πόλωση μεταξύ της ελληνικής μειονότητας και των υπολοίπων κατοίκων της Χειμάρρας.

Και σε αυτό το κλίμα «κουμπώνει» η δήθεν συμφιλιωτική δήλωση του κ. Τάβου ο οποίος εμφανίστηκε έτοιμος να παραχωρήσει την αντιδημαρχία στον Πέτρο Γκικουρία

Ο  Νέστορας Βάρφης, από τα ενεργά στελέχη της ελληνικής κοινότητας,  κληθείς να σχολιάσει το εκλογικό αποτέλεσμα, είπε ότι το μόνο που θέλω να σας πω είναι ότι «η τρομοκρατία κέρδισε για ακόμα μια φορά».

Μια δήλωση με πλούσιο υπόβαθρο, καθώς πριν τις εκλογές στη Χειμάρρα, ο Έντι Ράμα έκανε προσωπική προεκλογική εκστρατεία, προκειμένου να εκλεγεί ο εκλεκτός του…

Ο Αλβανός Πρωθυπουργός επισκέφθηκε την περιοχή, ενώ την ίδια στιγμή – σύμφωνα με τις καταγγελίες κατοίκων της Χειμάρρας, συνεργάτες του είχαν εξαπολύσει μια απίστευτη επιχείρηση τρομοκρατίας σε όσους δήλωναν πίστη στον νόμιμα εκλεγμένο δήμαρχο Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη.

Επισημαίνεται το βαθύ αλβανικό κράτος τις τελευταίες ημέρες  πραγματοποίησε πολλές μεταδημοτεύσεις μουσουλμάνων στα χωριά της περιοχής, ενώ ταυτόχρονα απαγόρευσαν τη συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία σε χιλιάδες  κατοίκους της Χειμάρρας, με το πρόσχημα της παλαιάς ταυτότητας τους.

Παράλληλα στελέχη της Ομόνοιας πριν κλείσουν οι κάλπες κατήγγειλαν και πολλές απόπειρες δωροδοκίας προκειμένου να ψηφιστεί ο …φίλος του Έντι Ράμα

Σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές: «Οι καταγγελίες που διατυπώθηκαν από μέλη της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία σχετικά με τις συνθήκες διεξαγωγής των επαναληπτικών δημοτικών εκλογών στο Δήμο Χειμάρρας, ιδίως περί πληθυσμιακής αλλοίωσης του εκλογικού σώματος και άρνησης του συνταγματικού δικαιώματος της ψήφου σε χιλιάδες πολίτες της Χειμάρρας με την πρόφαση της λήξης ισχύος των Δελτίων Ταυτότητάς τους, εγείρουν σοβαρές αμφιβολίες για το αδιάβλητο της διαδικασίας.

Η δημοκρατική αρχή και το ευρωπαϊκό κεκτημένο επιβάλλουν στις αλβανικές αρχές να αξιολογήσουν και να απαντήσουν όλες τις αναφορές που σχετίζονται με την ακεραιότητα των χθεσινών εκλογών».

Ενώ δήλωση έκανε και ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Φρέντι Μπελέρης, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Θα συνεχίσω να αγωνίζομαι, όχι μόνο από τις Βρυξέλλες και την Αθήνα, αλλά πρωτίστως από τον τόπο μου, τη Χιμάρα. Και είμαι σίγουρος ότι είναι θέμα χρόνου να γυρίσουμε σελίδα, όπως το καταφέραμε τον Μάιο του 2023, πριν μας κλέψουν τη νίκη».

Παρά τις προκλητικές μεθοδεύσεις του καθεστώτος Ράμα μέσα στη Χειμάρρα πρώτος τερμάτισε ο Πέτρος Γκικουρίας, αλλά έχασε τις εκλογές από τα χωριά όπου ψήφισαν οι νεοεισερχόμενοι, που «φύτεψε» ο Έντι Ράμα όπως έκανε και με τον Βαγγέλη Τάβο, φίλο του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού κόμματος.

Όπως είναι αναμενόμενο η συγκεκριμένη εκλογική εξέλιξη αφήνει την ελληνική  κοινότητα επί της ουσίας  χωρίς ισχυρή εκπροσώπηση σε τοπικό επίπεδο, γεγονός που δυσχεραίνει την προάσπιση των συμφερόντων της.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ