today-is-a-good-day
28.8 C
Athens

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Ποιες αλλαγές είναι στο τραπέζι για το σύστημα των τεκμηρίων

Τον δρόμο για αλλαγές στο τεκμαρτό σύστημα φορολόγησης για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους ανοίγει η ολοκλήρωση των φορολογικών δηλώσεων φυσικών προσώπων. Δεδομένου ότι το νέο σύστημα έφερε αύξηση του φόρου εισοδήματος στα 4,4 δισ. ευρώ από 3,8 δισ. ευρώ πέρυσι, το οικονομικό επιτελείο εξετάζει σειρά διορθώσεων κυρίως στις βασικές παραμέτρους προσδιορισμού του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος των ελευθέρων επαγγελματιών, όπως ο τζίρος, τα χρόνια λειτουργίας της επιχείρησης και ο αριθμός των εργαζομένων.

Μάλιστα, στο τραπέζι του υπουργείου Οικονομικών βρίσκονται η μείωση της ελάχιστης τεκμαρτής αμοιβής και ο πιθανός συνυπολογισμός του οικογενειακού εισοδήματος προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι στρεβλώσεις του νέου συστήματος φορολόγησης και να γίνει πιο δίκαιο.

Αφετηρία για τον υπολογισμό του τεκμαρτού εισοδήματος αποτελεί ο κατώτατος μισθός των 10.920 ευρώ με ετήσια αναπροσαρμογή όσο αυξάνεται κάθε χρόνο ο κατώτατος μισθός, στα 11.620 ευρώ για το 2024. Σημειώνεται ότι η ελάχιστη αμοιβή προσαρμόζεται με την εφαρμογή κριτηρίων, παλαιότητας, πλήθους εργαζομένων και μέσου τζίρου στον ΚΑΔ της επιχείρησης ενώ προβλέπονται και εκπτώσεις. Για παράδειγμα στους ελεύθερους επαγγελματίες με αναπηρία ίση ή μεγαλύτερη του 80% προβλέπεται μείωση 50%. Για επαγγελματίες με νεοσύστατη επιχειρηματική δραστηριότητα παρέχεται πλήρης απαλλαγή από το νέο σύστημα για τα τρία πρώτα χρόνια, μείωση κατά 67% τον τέταρτο και 33% τον πέμπτο.

Ωστόσο, όλα τα κριτήρια προσδιορισμού του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος θα επανεξεταστούν και ενδέχεται να δοθεί η δυνατότητα μεταξύ ζευγαριών να «συμπληρώνει» για την εφορία ο ένας το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα του άλλου.

Σε κάθε περίπτωση, οι όποιες αλλαγές θα «κλειδώσουν» προς τα τέλη Αυγούστου και θα προωθηθούν στη Βουλή εντός του Φθινοπώρου, ώστε να νομοθετηθούν αμέσως μετά την κατάθεση του νέου προϋπολογισμού.

Σημειώνεται ότι το 2023, το 47% των ελεύθερων επαγγελματιών πλήρωσε φόρο έως 1.000 ευρώ και το 27% από 1.000-3.000 ευρώ, ενώ φέτος με το νέο σύστημα, υπολογίζεται ότι έως 1.000 ευρώ θα πληρώσει το 17%, ενώ το 54%, το διπλάσιο ποσοστό δηλαδή, θα καταβάλει φόρο  από 1.000-3.000 ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ