today-is-a-good-day
26.6 C
Athens

Οι δευτερομιλίες έχουν πολύ σημαντική βαρύτητα όταν παρεΐζουν – Γράφει η Αγγελική Κώττη

Ξυπνάν αχάραγα, τρέχουν όλη μέρα, σπουδάζουν και ταυτοχρόνως προπονούνται, θυσιάζουν παρέες, εξόδους, βόλτες, ό,τι η ηλικία τους θα τους πρόσφερε. Είναι οι αθλητές, οι νέοι άνθρωποι που έχουν τάξει τη ζωή τους σε κάποιο άθλημα και προσπαθούν μέρα με τη μέρα να νικήσουν τον εαυτό τους. Όχι τον αντίπαλο. Τον ίδιο τους τον οργανισμό. Να κάνουν πιο γρήγορα, πιο δυνατά, διαφορετικά, ό,τι τέλος πάντων απαιτεί το άθλημά τους. Εμαθαν να αφοσιώνονται. Να πειθαρχούν. Να δουλεύουν σκληρά. Να μην τα παρατάνε. Είναι τα παιδιά μας.

Κερδίζουν ή χάνουν μετάλλια, γελάνε και πανηγυρίζουν ή κλαίνε, στενοχωριούνται ή θριαμβεύουν, είναι οι νεαροί και οι νεαρές που δίνουν σε όλους μας ελπίδα και αισιοδοξία για το μέλλον. Με τραύματα, με δεμένα χέρια και πόδια, με πόνους, αγγίζουν τις καρδιές μας με όσα κάνουν στο πεδίο τους, μερικές φορές και έξω από αυτό. Συμπεριφορές αρχοντικές, χαρακτήρες αδαμάντινοι, ωραίοι άνθρωποι. Τι παραπάνω θέλουμε ως κοινωνία για να δείξουμε στα παιδιά των οικογενειών μας σε ποιους πρέπει να μοιάσουν; Και πόσο περήφανοι θα ήμασταν αν το πετυχαίναμε!

Ναι, αλλά είναι ο «καταραμένος» μήνας Αύγουστος και ειδήσεις, δεν υπάρχουν. Όταν το έλεγε ο Εκο, όπως έχουμε πει εννοούσε ότι δεν υπάρχουν νέα για να γεμίσουν οι πολυσέλιδες εφημερίδες και έτσι επιστρατεύονται ειδήσεις μέσα σε πολλά εισαγωγικά. Κουτσομπολιά, λάιφστάιλ, ασήμαντα πράγματα, ανοησίες με δυο λόγια.

Σίγουρα δεν εννοούσε τους Ολυμπιακούς Αγώνες, οι οποίοι γίνονται κάθε τέσσερα χρόνια σχεδόν πάντοτε Αύγουστο, ή και μέσα στον Αύγουστο. Ο μέγας Εκο θα ήξερε, είμαστε βέβαιοι, ότι οι εξαιρέσεις, αυτές που επιβεβαιώνουν τον κανόνα, υπάρχουν, αφού η ζωή είναι και πολύπλοκη και περίπλοκη.

Μάλλον όμως ήξερε και κάτι  άλλο. Πως αφού το καλοκαίρι είναι αφιερωμένο σχεδόν αποκλειστικά στο λάιφστάιλ- τον χειμώνα όλο και κάτι  γίνεται εκτός λάιφστάιλ, έστω σπάνια- και Ολυμπιακούς να έχουμε και ό,τι να έχουμε, ουδείς θα σταθεί σε αυτούς.

Χάλκινα μετάλλια, αργυρά μετάλλια, υπερπροσπάθειες, πέμπτη και έκτη θέση, φαίνονται αδιάφορα για τους τηλεδημοσιογράφους. Όπως και για όσους δουλεύουν σε σάιτ που ασχολούνται με μηδαμινού ενδιαφέροντος πράγματα. Τι έκανε ο Χρήστου πριν ανέβει στο βάθρο; Πώς προπονείται η Ντρισμπιώτη και ο Αντετοκούμπο; Πόσες ώρες αφιερώνει καθημερινά η Σάκκαρη στο άθλημά της; Πόσες φορές έπεσαν; Πόσες σηκώθηκαν; Τι και ποιος τους παρακίνησε; Ποιος νοιάστηκε;

Εδώ οι καλές ειδήσεις και οι καλές φωτογραφίες από: την τύπισσα που πενηντάρισε πια, αλλά αυτοπλασάρεται σαν άγριο θηλυκό με το μαγιό (Παναγία παρθένα μου). Από την άλλη τύπισσα, που κυκλοφορεί χωρίς μακιγιάζ- και είχε μια σκασίλα το πανελλήνιο, τεράστια. Από τις τρίτες, που καθόντουσαν και συζητούσανε αν τις έχουν κερατώσει στη ζωή τους (Μεγαλόχαρή μου). Από την Αθηνά που κάνει μπάνια με τον Μπρούνο.

Αν θέλετε Αθηνά, να ασχοληθείτε με την Αθηνά Παπακώστα, στον ΣΚΑΙ, αποκάλυψη του φετινού καλοκαιριού. Πολύ καλή δημοσιογράφος με καριέρα στα διεθνή, αποδεικνύεται πλέον άψογη και ως οικοδέσποινα σε καθαρά ενημερωτική εκπομπή. Με άνεση, με χιούμορ, με γνώσεις. Καμία σχέση με τις γλάστρες που παίζουν οι και καλά infotainment εκπομπές και γι’ αυτό πάνε άπατες. Και δεν το λέω επειδή την ξέρω από παιδί. Μέχρι και μένα με ξάφνιασε ευχάριστα.

Πώς να το κάνουμε όμως; Σε αυτή τη λογική είναι στημένες αυτές οι εκπομπές. Του τίποτα και του παρα-τίποτα. Και αναρωτιέται κανείς. Μα δεν βλέπουν πόσο χαμηλή τηλεθέαση έχουν; Όχι, δεν το βλέπουν. Διότι δεν θέλουν να το δουν οι αρμόδιοι. Δεν παίρνουν χαμπάρι πως οι ενημερωτικές εκπομπές πάνε μια χαρά και αυτές οι βλακείες που βαφτίζουν infoτέτοιο, συνήθως πατώνουν;

Εχουμε την τηλεόραση που μας αξίζει;

Μάγοι είστε;

Πάμε στα μαργαριτάρια των προηγούμενων ημερών. Ων ουκ έστιν αριθμός. Εχουμε και λέμε:

«Ο αστυνομικός σήμερα είναι υποστελεχωμένος, κακοπληρωμένος, προβληματισμένος». Υποστελεχωμένος άνθρωπος δεν υπάρχει, μη μου σπάτε τα νεύρα. Υποστελεχωμένος οργανισμός μόνο. Νευρικό κλονισμό θα πάθει ο δικός μου.

«Καθηγήτρια μας στο Καποδιστριακό, προσηνές , εύληπτη , εύχαρις». Είσαι σίγουρος πως πάτησες στο Καποδιστριακό (Πανεπιστήμιο) και ότι δεν περνούσες απέξω μόνο ή δεν έπαιζες τάβλι στο απέναντι καφενείο;

«Επί πολλοίς πήραν φωτιά αμέσως». Ή επί πολλής. Η επιπολής. Δεν ξέρω τι είπε, γιατί το άκουσα, δεν το διάβασα. Εν πολλοίς, άλλα νεύρα από εκεί.

«Δεν έλαβε σοβαρά το θέμα». Λαμβάνω την τιμή να αναφέρω, μη λαμβάνεις ηλίθιες αποφάσεις.

«Απροσδόκητος συνδυασμός, όπου παρεΐζουν όμορφα, η γλυκιά, η αλμυρή και η όξινη γεύση». Αχ καλέ! Παρεΐζουν. Νέα σάχλα.

«Ολοι πρέπει να συνεπικουρήσουμε στις ευθύνες». Συνεπικουρώ σημαίνει βοηθώ. Τι καταλαβαίνεις τώρα; Θα μας τρελάνεις;

«Το αίτημα δεν έγινε επιδεκτό». Ε, πώς να γίνει επιδεκτό εφόσον έπρεπε να έχει γίνει αποδεκτό; Πώς;

«Πάμε να δούμε από εκεί την αρχαία Διωλκό» λέει ο φωστήρας στην ταξιδιωτική εκπομπή. Καημό το έχω μια φορά να πει σωστά μια ονομασία. Να δείτε που θα κατολισθήσουν τα τοιχώματα άμα το μάθει η Δίωλκος.

«Απόφοιτος σχολής δημοσιογραφίας και απόφοιτος Τμήματος Ιστορίας Τέχνης Σχολής Αθηνών (διετούς φοίτηση) και απόφοιτος Σχολής Θεάτρου και Ορθοφωνίας (διετούς φοίτηση).». Μετεξεταστέος. Μην παρακαλάς, δεν γίνεται τίποτα.

«Με όσα επακολούθησαν αυτή τη συμπεριφορά». Στο επακολούθησαν βάζεις τελεία και είσαι οκ. Ή το συμπληρώνεις όπως το συμπλήρωσες και είσαι άουτ.

«Προσπαθώ να το ισομερίσω». Δεν πρόκειται, τζάμπα παιδεύεσαι και μάς παιδεύεις.

«Εχει πολύ σημαντική βαρύτητα». Εμ, δεν έχει; Εφόσον υπάρχει και η ασήμαντη βαρύτης, όλα καλά.

Λεμονάκι μυρωδάτο της εβδομάδας: «Κάτι που ακολούθησε στη δευτερομιλία του». Πόσα θέλετε σύντροφοι για να μας τρελάνετε; Ποια δευτερομιλία; Δευτερολογία δεν σας κάνει;

Και μια που αναφέρθηκα στους «συντρόφους». Περιμένω από συγκεκριμένα αριστερά κόμματα ερωτήσεις στη Βουλή πώς ξέφυγε από τις υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού η πισίνα (υδατοδεξαμενή) του αρχηγού στις Σπέτσες. Σύμφωνα με τη λογική τους, που την ξέρουμε πια, δεν έφταιγε ο ίδιος που την έφτιαξε παράνομα. Αρα, πρέπει να φταίνε οι υπηρεσίες. Τι όχι;

Αλλά οι σύντροφοι (βασικά οι συντρόφισσες που ασχολούνται με τα πολιτιστικά στη Βουλή) έχουν κι άλλη δουλειά να κάνουν. Τιιιιι έγινε με τη Νοτρ Νταμ που δεν τέλειωσε εγκαίρως; Θα καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ ερώτηση στο ευρωκοινοβούλιο; Πώς είπατε; Δεν γνωρίζουμε αν η αποκατάσταση του μνημείου γίνεται με ευρωπαϊκά κονδύλια; Να ρωτήσετε και να μάθετε. Δηλαδή μόνο η Μενδώνη κάνει στραβά κουλούρια; Ή αγαπάτε τον πολιτισμό «ολιστικά» (χαχα) ή τίποτα.

Αγγελική Κώττη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ