today-is-a-good-day
15.8 C
Athens

Σε επιφυλακή η Αθήνα για κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή μετά την «εξουδετέρωση» του αρχηγού της Χαμάς

Στενά παρακολουθεί η Αθήνα τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή μετά την εξόντωση του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη, αναλύοντας όλα τα σενάρια για πιθανή κλιμάκωση των συγκρούσεων στην ευρύτερη περιοχή.

Του Κώστα Πασίση 

Τις τελευταίες ώρες η κυβέρνηση συμμετέχει στον παρασκηνιακό διπλωματικό «μαραθώνιο», που ξεκίνησε με πρωτοβουλία της Ευρώπης, ύστερα από την πυραυλική επίθεση όπου βρήκαν τραγικό θάνατο 12 παιδιά στα κατεχόμενα από το Ισραήλ, Υψίπεδα του Γκολάν, έχοντας ζωτικό ενδιαφέρον για τα τεκταινόμενα για μια σειρά από λόγους.

Πάντως η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ανοίξει διαύλους επικοινωνίας με Ισραήλ – Ιράν και Λίβανο ζητώντας την αποκλιμάκωση της έντασης…

Όπως επισημαίνεται η χώρα μας μετέχει στην ευρωπαϊκή ναυτική δύναμη «Ασπίδες», που  περιπολεί στην Ερυθρά Θάλασσα, με φρεγάτα η οποία πρόσφατα απέτρεψε επίθεση των Χούθι με drones σε εμπορικό πλοίο.

Έτσι εκτιμάται ότι οποιαδήποτε κλιμάκωση θα έχει αντίκτυπο και στην ελληνική αποστολή.

Μετά το θάνατο του επικεφαλής της Χαμάς, το ελληνικό πολεμικό πλοίο βρίσκεται σε αυξημένη ετοιμότητα.

Σημειώνεται ότι οι Χούθι μαζί με την Χεζμπολάχ είναι σύμμαχοι του Ιράν στην ευρύτερη περιοχή και κανείς δε γνωρίζει ακόμη με βεβαιότητα αν θα αντιδράσουν και με ποιο τρόπο.

Στην «εξίσωση» βρίσκεται και το Ισραήλ, αν και έμπειροι αναλυτές υποστηρίζουν ότι ο Νετανιάχου δε θέλει να ανοίξει νέο μέτωπο στην παρούσα φάση.

Μια εξέλιξη που επιβεβαιώνει το Τελ Αβιβ δηλώνοντας ότι δεν επιθυμεί την επέκταση του πολέμου.

Εκείνο όμως που απομένει να αποδειχθεί στο πεδίο είναι αν οι εκατέρωθεν «χειρουργικές» επιθέσεις μείνουν σε αυτό το επίπεδο, ή υπάρξει γενικότερη ανάφλεξη…

Η δεύτερη παράμετρος που απασχολεί το Μαξίμου και το  Υπουργείο Εξωτερικών είναι η αντίδραση της Χεζμπολάχ η οποία,  όπως είπε ο Χασάν Νασράλα, θα μπορούσε να θεωρήσει την Κύπρο εμπλεκόμενη στον πόλεμο εάν εξακολουθήσει να επιτρέπει στο Ισραήλ να χρησιμοποιεί τα αεροδρόμια και τις βάσεις της για στρατιωτικούς σκοπούς.

Ενώ το τοπίο έγινε ακόμη πιο «σκοτεινό» μετά την είδηση – σύμφωνα με το Reuters – ότι βρέθηκε νεκρός ο διοικητής της Χεζμπολάχ.

Επιπλέον οι  ισχυροί δεσμοί οργανώσεων όπως η Χεζμπολάχ με το Ιράν αυξάνουν τον κίνδυνο τρομοκρατικών ενεργειών στη Γηραιά Ήπειρο, ένα ενδεχόμενο που απασχολεί τόσο τις ευρωπαϊκές ηγεσίες όσο και τη χώρα μας.

Ταυτόχρονα ο γείτονας μας και ένθερμος υποστηρικτής της Χαμάς, ο Ταγίπ Ερντογάν καταδίκασε «τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγιε στην Τεχεράνη υποστηρίζοντας ότι η επίθεση από το Ισραήλ είχε στόχο τη διάχυση του πολέμου στη Γάζα, σε περιφερειακό επίπεδο».

Από την πλευρά του το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν διά του εκπροσώπου του Νασέρ Καναάνι τονίζει ότι το αίμα του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια, που δολοφονήθηκε  στην Τεχεράνη, «δεν θα πάει χαμένο».

Τέλος, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Μέση Ανατολή τα τελευταία χρόνια είναι μια περιοχή γεμάτη εντάσεις και συγκρούσεις, που μπορούν να επηρεάσουν την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Και η Ελλάδα, ως χώρα της περιοχής, έχει άμεσο ενδιαφέρον για τη σταθερότητα της Μέσης Ανατολής προκειμένου να διασφαλίσει την αποφυγή διάχυσης της κρίσης.

Ακόμη οι εξελίξεις σε αυτή την περιοχή επηρεάζουν και τις μεταναστευτικές ροές καθώς η χώρα μας αποτελεί πύλη εισόδου για πολλούς πρόσφυγες και μετανάστες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ