today-is-a-good-day
23.9 C
Athens

Ερώτηση της ΕΟ του ΚΚΕ «για την ένταξη της Κούβας στις χώρες “των κρατών χορηγών της τρομοκρατίας”»

Την «ένταξη της Κούβας στις χώρες “των κρατών χορηγών της τρομοκρατίας” από το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ» στηλιτεύει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ ,με ερώτηση που κατέθεσε στον Ύπατο Εκπρόσωπο/Αντιπρόεδρο της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ.

«Για δεκαετίες ο λαός της Κούβας υφίσταται τον απαράδεκτο, πολύχρονο αποκλεισμό από τις ΗΠΑ που έχει σοβαρές συνέπειες για το βιοτικό επίπεδο του λαού αλλά και την ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας. Ο εγκληματικός αυτός οικονομικός -εμπορικός αποκλεισμός αποτελεί σταθερή στρατηγική επιλογή για δεκαετίες από τις ΗΠΑ και την υλοποιούν διαχρονικά οι κυβερνήσεις.

Από το 2021 η Κούβα εντάχθηκε προκλητικά και αβάσιμα στις λεγόμενες χώρες “των κρατών χορηγών της τρομοκρατίας” επί διακυβέρνησης Τραμπ και διατηρήθηκε ως σήμερα με τη διακυβέρνηση Μπάιντεν, ενισχύοντας τον αποκλεισμό και τις βαριές συνέπειες σε βάρος του κουβανικού λαού, αφού όποια χώρα ή ιδιώτης θελήσει να αναπτύξει εμπορικές ή άλλου είδους σχέσεις με την Κούβα κινδυνεύει να δεχτεί κυρώσεις από την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Αποτελεί δηλαδή μέτρο οικονομικού εξαναγκασμού που έχει στόχο να αποδυναμώσει τις κατακτήσεις του κουβανικού λαού και να θέσει σημαντικά εμπόδια στην προμήθεια πρώτων υλών, τροφίμων, ενέργειας, τεχνολογικού και ιατρικού εξοπλισμού, φαρμάκων, κ.α.» αναφέρει η ΕΟ του ΚΚΕ.

Επισημαίνει ότι «η απαράδεκτη και ανυπόστατη κατηγορία των ΗΠΑ έχει στόχο να κάμψει το ηθικό του κουβανικού λαού που είχε παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο με την έμπρακτη αλληλεγγύη με την αποστολή δεκάδων αποστολών με γιατρούς σε άλλες χώρες ανάμεσα τους και της ΕΕ για την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19, ενώ η χώρα έχει αναπτύξει με εξαιρετική αποτελεσματικότητα 3 εμβόλια κατά του κορονοϊού και πολύτιμες θεραπείες κατά άλλων ασθενειών».

Με δεδομένο ότι «η ΕΕ διατηρεί οικονομικές, πολιτικές και στρατιωτικές σχέσεις με τις ΗΠΑ στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ» οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης και Λευτέρης Νικολάου – Αλαβάνος ,υπέβαλαν τα εξής ερωτήματα:

«Πως τοποθετείται ο Ύπατος Εκπρόσωπος/Αντιπρόεδρος της ΕΕ:

— Στο αίτημα για άμεση αφαίρεση της Κούβας από τη λίστα με χώρες “των κρατών χορηγών της τρομοκρατίας” του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ;

— Να αρθεί ο πολύμορφος εγκληματικός αποκλεισμός και οι κυρώσεις των ΗΠΑ κατά της Κούβας και του λαού της και να σταματήσουν κάθε είδους παρεμβάσεις στις εσωτερικές υποθέσεις της Κούβας;».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ