today-is-a-good-day
24.7 C
Athens

Όμιλος TITAN: Αύξηση πωλήσεων και αποτελεσματική διαχείριση κόστους σε Ευρώπη και ΗΠΑ επέφεραν βελτιωμένη κερδοφορία 

Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024 οι πωλήσεις του Ομίλου ΤΙΤΑΝ αυξήθηκαν κατά 7,6% και διαμορφώθηκαν σε  €1.323,0 εκ., με όλους τους γεωγραφικούς τομείς να συμβάλλουν στην άνοδο του κύκλου εργασιών και τους  όγκους πωλήσεων να αυξάνονται, με αποτέλεσμα να επιτευχθούν για άλλη μια φορά δυναμικές επιδόσεις. Οι τιμές  του τσιμέντου διατηρήθηκαν σε καλά επίπεδα και οι διακυμάνσεις σε επίπεδο περιοχών ήταν μικρές, ενώ  πραγματοποιήθηκαν επιλεκτικά αυξήσεις τιμών στα αδρανή υλικά και στο έτοιμο σκυρόδεμα.

Η λειτουργική  αποδοτικότητα μέσω της υψηλότερης παραγωγικότητας, βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας και  ενίσχυσης των ψηφιακών διαδικασιών στην παραγωγή, συνέβαλε περαιτέρω στην κερδοφορία του Ομίλου. Τα  κέρδη EBITDA διαμορφώθηκαν σε €281,4 εκ., καταγράφοντας αύξηση 16,7% έναντι του πρώτου εξαμήνου του  2023, παρά τη συνεχιζόμενη πίεση συντελεστών του κόστους -όπως είναι το κόστος εργασίας, το κόστος  μεταφοράς και οι τιμές των πρώτων υλών- σε όλες τις περιοχές στις οποίες δραστηριοποιούμαστε και παρά τα  ιδιαίτερα αυξημένα επίπεδα των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα. Το περιθώριο κερδοφορίας των  τελευταίων δώδεκα μηνών (Ιούλιος 2023-Ιούνιος 2024) αυξήθηκε κατά 22,0%, χάρη και στην βελτιωμένη  κερδοφορία του έτοιμου σκυροδέματος και των αδρανών υλικών.

Οι κύριες αγορές του Ομίλου συνέχισαν σταθερά  την ανοδική τους πορεία, ενώ η αγορά των ΗΠΑ κατέγραψε καλύτερες επιδόσεις, παρά τις δυσμενείς καιρικές  συνθήκες και την παρατεταμένη διατήρηση των επιτοκίων σε υψηλά επίπεδα. Η Ελλάδα ωφελήθηκε από την  αυξανόμενη εγχώρια ζήτηση και οι πωλήσεις ενισχύθηκαν σε όλες τις κατηγορίες προϊόντων του Ομίλου, ενώ η  Νοτιοανατολική Ευρώπη συνέχισε να κινείται ανοδικά, χάρη στην αυξημένη ζήτηση για τσιμέντο σχεδόν σε όλες  τις χώρες. Η ζήτηση στην αγορά της Τουρκίας παρουσίασε ισχυρή αύξηση, ενώ στην Αίγυπτο παρέμεινε σταθερή.  Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024, τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας (NPAT)  αυξήθηκαν και διαμορφώθηκαν σε €148,7 εκ., σημειώνοντας άνοδο 34,1% έναντι της αντίστοιχης περιόδου  πέρυσι. Η θετική δυναμική της ζήτησης στις αγορές του Ομίλου αποτυπώνεται σε όλες τις κατηγορίες προϊόντων,  με τις εγχώριες πωλήσεις τσιμέντου να αυξάνονται σε 8,7εκ. τόνους, καταγράφοντας άνοδο 3% έναντι του πρώτου  εξαμήνου του 2023. Επιπλέον, επιτεύχθηκε αύξηση των εξαγωγών τσιμέντου και κλίνκερ. Παρόμοιες ανοδικές  τάσεις καταγράφηκαν και στα υπόλοιπα προϊόντα μας: οι πωλήσεις έτοιμου σκυροδέματος αυξήθηκαν κατά 8%  έναντι της αντίστοιχης περιόδου πέρυσι και οι πωλήσεις αδρανών υλικών αυξήθηκαν κατά 3%. Οι πωλήσεις  τσιμεντόλιθων και ιπτάμενης τέφρας επίσης αυξήθηκαν σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2023.

Marcel Cobuz, Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ομίλου 

«Το πρώτο εξάμηνο του έτους καταγράψαμε εξαιρετικές επιδόσεις, με σαφή επικέντρωση στις εμπορικές  δραστηριότητες και επιταχυμένη υλοποίηση της στρατηγικής του Ομίλου για το 2026 σε όλες τις αγορές μας.  Επιδιώκουμε την υλοποίηση στρατηγικών έργων, δημιουργώντας αξία για όλους του συμ-μετόχους, εστιάζοντας στη  μείωση του αποτυπώματος άνθρακα, τον ψηφιακό μετασχηματισμό και προάγοντας τον εμπορικό μετασχηματισμό και την άριστη εξυπηρέτηση των πελατών μας.»  

Μιχάλης Κολακίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της TCI & Οικονομικός Διευθυντής του Ομίλου 

«Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από τις δυναμικές επιδόσεις μας μέχρι στιγμής φέτος, οι οποίες ήταν αποτέλεσμα  των ισχυρών πωλήσεων, των βελτιωμένων λειτουργικών επιδόσεων και της αύξησης της κερδοφορίας. Η ενίσχυση των  οικονομικών μας μεγεθών, μας δίνει την δυνατότητα για περαιτέρω επενδύσεις στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, καθώς και  για συνεχή δημιουργία αξίας. Είμαστε αισιόδοξοι ότι οι προσπάθειές μας θα δημιουργήσουν περαιτέρω αξία για τους  συμ-μετόχους μας το δεύτερο εξάμηνο του έτους και μετά». 

Πωλήσεις EBITDA

Παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικράτησαν στην χώρα, η Titan America κατέγραψε και πάλι  εξαιρετικές επιδόσεις, με συνεχή αύξηση των πωλήσεων και βελτιωμένα επίπεδα κερδοφορίας κατά το πρώτο  εξάμηνο του έτους. Oι τιμές τσιμέντου αυξήθηκαν, με χαμηλότερο ρυθμό σε σχέση με πέρυσι. παρά το γεγονός  ότι οι πωλήσεις δεν παρουσίασαν αύξηση λόγω της καθυστερημένης έναρξης ορισμένων έργων εξαιτίας του  καιρού, ενώ οι τιμές του έτοιμου σκυροδέματος διατήρησαν τη θετική δυναμική τους. Τα κόστη παραμένουν  αυξημένα σε σχέση με τα επίπεδα που επικρατούσαν πριν από την πανδημία, με το κόστος εργασίας, το κόστος  μεταφοράς και τις τιμές των πρώτων υλών να κινούνται ανοδικά. Ωστόσο, η ανθεκτικότητα των τιμών του Ομίλου  και οι στοχευμένες πρωτοβουλίες των τελευταίων ετών για την αποκατάσταση των περιθωρίων κέρδους συνέβαλαν στην περαιτέρω βελτίωση της λειτουργικής κερδοφορίας. Οι επενδύσεις κατά μήκος της εφοδιαστικής αλυσίδας, οι βελτιωμένες επιδόσεις χάρη στη λειτουργία του δεύτερου εκσκαφέα (drag line) στο λατομείο του Pennsuco (Φλόριντα) και το χαμηλότερο κόστος του εισαγόμενου τσιμέντου αποτυπώθηκαν στα αποτελέσματα της Titan America.

Οι παραγγελίες εξακολουθούν να κινούνται σε υψηλά επίπεδα και όσες εργασίες δεν  πραγματοποιήθηκαν λόγω των καιρικών συνθηκών ήδη προγραμματίζονται για το υπόλοιπο του έτους. Ο κλάδος των κατοικιών παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα λόγω των υψηλότερων επιτοκίων στα στεγαστικά δάνεια, τα οποία  επηρέασαν δυσμενώς την ψυχολογία των αγοραστών, με αποτέλεσμα να περιοριστεί η δραστηριότητα του  κλάδου. Στις αγορές του Ομίλου η δυναμική διατηρείται σε καλά επίπεδα τόσο σε έργα υποδομών, χάρη στην  αυξημένη δραστηριότητα σε έργα οδοποιίας και στην κατασκευή γεφυρών και σηράγγων, όσο και στον κλάδο των  βιομηχανικών και εμπορικών ακινήτων, ο οποίος παρουσιάζει μεγάλη άνοδο, ιδιαίτερα στον τομέα των  βιομηχανικών. Σημαντικές επενδύσεις πραγματοποιούνται σε διάφορους κλάδους όπως στην  αυτοκινητοβιομηχανία, στα προηγμένα αμυντικά συστήματα, στις αποθηκευτικές εγκαταστάσεις και στα κέντρα  δεδομένων σε πολλές πολιτείες της Ανατολικής Ακτής. Ο Όμιλος εξακολουθεί να επενδύει στα υπόλοιπα προϊόντα  που παρέχει όπως το έτοιμο σκυρόδεμα και τα αδρανή υλικά μέσω ενίσχυσης των κινητών μονάδων του και  ανανέωσης του στόλου των οχημάτων του με στόχο τη βελτιστοποίηση των δυνατοτήτων παραγωγής και διανομής και μέσω αγοράς λατομικών αποθεμάτων στη Φλόριντα και στις Μεσοατλαντικές πολιτείες. Επιπλέον, ο Όμιλος  αυξάνει την παραγωγική του δυναμικότητα σε τσιμεντόλιθους με δύο νέες μονάδες υπό κατασκευή, ενώ βρίσκεται  στο τελικό στάδιο εξαγοράς λατομείου άμμου, με το οποίο θα ενισχυθεί η ανάπτυξη της γραμμής παραγωγής  θερμικά ενεργοποιημένης αργίλου. Οι πωλήσεις της Titan America κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024 κατέγραψαν  αύξηση 5,3% και διαμορφώθηκαν σε €774,6 εκ. ($836 εκ.), ενώ τα κέρδη EBITDA κατά την ίδια περίοδο  διαμορφώθηκαν σε €164,1 εκ. ($177 εκ.), καταγράφοντας αύξηση 21,1% έναντι της αντίστοιχης περιόδου πέρυσι.

Ελλάδα & Δυτική Ευρώπη 

Πωλήσεις EBITDA

Οι επιδόσεις κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους ήταν πολύ ισχυρές στην Ελλάδα και οι εγχώριες πωλήσεις  τσιμέντου, αδρανών υλικών, έτοιμου σκυροδέματος και κονιαμάτων αυξήθηκαν σημαντικά. Η κατανάλωση  προήλθε από τον κλάδο των κατοικιών, από έργα του ιδιωτικού τομέα αλλά και από επενδύσεις που σχετίζονται  με τον τουρισμό, οι οποίες χαρακτηρίζουν την περίοδο πριν από το καλοκαίρι -την κύρια τουριστική σεζόν της χώρας. Τα μεγάλα δημόσια έργα υποδομών ακόμη δεν είχαν την αναμενόμενη δυναμική, αναμένεται όμως να  λειτουργήσουν θετικά μετά το καλοκαίρι. Οι τιμές του τσιμέντου διατηρήθηκαν σε καλά επίπεδα, ενώ υπήρξαν  αυξήσεις στα υπόλοιπα προϊόντα, όπως στα αδρανή, στο έτοιμο σκυρόδεμα και στα κονιάματα. Ωστόσο, οι  υψηλότερες τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και οι χαμηλότερες -σε σχέση με τις υψηλές τιμές του 2023- τιμές των  εξαγωγών τσιμέντου προς τις ΗΠΑ περιόρισαν την κερδοφορία της Ελλάδας. Τα ποσοστά θερμικής υποκατάστασης  στο εργοστάσιο του Καμαρίου, μετά τη λειτουργία του προασβεστοποιητή, αυξήθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ και  ξεπέρασαν το 50%, ενώ έχουν ήδη προγραμματιστεί κι άλλες συμπληρωματικές επενδύσεις με στόχο την  περαιτέρω βελτιστοποίηση της χρήσης εναλλακτικών καυσίμων, όπως για παράδειγμα με την αύξηση της χρήσης  υδρογόνου. Κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, ο Όμιλος έθεσε επίσης σε κυκλοφορία το «CEM IV», το νέο  ποζολανικό τσιμέντο με πολύ χαμηλότερο αποτύπωμα άνθρακα έναντι του «CEM ΙΙ» που χρησιμοποιείται σήμερα  και φιλοδοξεί να υποκαταστήσει το 70% των πωλήσεων του «CEM ΙΙ» έως τα τέλη του έτους, αποτελώντας μια  σημαντική πρόοδο με στόχο τη μείωση των εκπομπών CO2. Οι συνολικές πωλήσεις για την Ελλάδα και τη Δυτική  Ευρώπη κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024 αυξήθηκαν κατά 10,7% έναντι της αντίστοιχης περιόδου πέρυσι και ανήλθαν σε €218,5εκ., ενώ τα κέρδη EBITDA διαμορφώθηκαν στα €30,9 εκ., έναντι €36,3 εκ. κατά το πρώτο  εξάμηνο του 2023.

Νοτιοανατολική Ευρώπη 

Πωλήσεις EBITDA 

Ο γεωγραφικός τομέας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης σημείωσε ισχυρές επιδόσεις το πρώτο εξάμηνο, χάρη στη  συνεχώς αυξημένη ζήτηση σχεδόν σε όλες τις χώρες της περιοχής. Οι πωλήσεις τσιμέντου σε όλη την περιοχή  ενισχύθηκαν από τα ισχυρά θεμελιώδη χαρακτηριστικά των αγορών και τις ευνοϊκές καιρικές συνθήκες. Η δυναμική της περιοχής διατηρήθηκε χάρη στα εισερχόμενα εμβάσματα, τον τουρισμό, τα έργα υποδομών και τις  διάφορες ιδιωτικές επενδύσεις. Οι τιμές διατηρήθηκαν σε καλά επίπεδα ενώ συνεχίζουν να είναι πιο χαμηλές σε  σχέση με τις πιο ώριμες αγορές της Κεντρικής Ευρώπης. Η διάρθρωση του κόστους του Ομίλου επίσης συνέχισε  να βελτιώνεται, χάρη και στη συμβολή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με τη μορφή φωτοβολταϊκών μονάδων  στη Βουλγαρία και στη Βόρεια Μακεδονία καθώς και στην αποδοτικότερη χρήση των διαθέσιμων δυνατοτήτων  άλεσης του Ομίλου για τη βελτιστοποίηση της κατανάλωσης ενέργειας. Η βελτίωση της αποδοτικότητας ήταν  επίσης αποτέλεσμα της εφαρμογής συστημάτων βελτιστοποίησης σε πραγματικό χρόνο (end-to-end RTO) σε δύο  εργοστάσια του Ομίλου στην περιοχή, αλλά και της ολοκλήρωσης των επενδύσεων σε εναλλακτικά καύσιμα στη  Βουλγαρία, χάρη στην οποία η χρήση εναλλακτικών καυσίμων ανήλθε σε επίπεδα άνω του 50%. Στη Βόρεια  Μακεδονία επίσης, η χρήση εναλλακτικών καυσίμων διπλασιάζεται, αν και το σημείο έναρξης είναι πολύ  χαμηλότερο. Παράλληλα, ο Όμιλος ενισχύει την παρουσία του στις αγορές της περιοχής, διευρύνοντας τα προϊόντα  που διαθέτει σε πελάτες έτοιμου σκυροδέματος με την παροχή τεχνικών συμβουλών. Οι πωλήσεις για τον  γεωγραφικό τομέα κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024 αυξήθηκαν κατά 10,4% και ανήλθαν σε €215,4 εκ., ενώ τα  κέρδη EBITDA αυξήθηκαν κατά €22,8 εκ. και διαμορφώθηκαν στα €82,8 εκ.

Ανατολική Μεσόγειος 

Πωλήσεις EBITDA

Ο γεωγραφικός τομέας της Ανατολικής Μεσογείου εξακολουθεί να αντιμετωπίζει δυσκολίες λόγω των  διαρθρωτικών προσαρμογών και των δύσκολων αποφάσεων για την εφαρμογή μέτρων που αποβλέπουν στην  αντιμετώπιση των ανισορροπιών σε μακροοικονομικό επίπεδο.

Στην Αίγυπτο, η άνοδος των επιτοκίων και η υποτίμηση του νομίσματος τον Μάρτιο, σε συνδυασμό με την  εκταμίευση της χρηματοδότησης από το ΔΝΤ και την ΕΕ, επέφεραν βελτίωση στο έλλειμμα συναλλάγματος, μείωση του πληθωρισμού και σταδιακή εκκίνηση έργων μείζονος κλίμακας, χάρη και στην εισροή άμεσων ξένων  επενδύσεων. Αν και η κατανάλωση τσιμέντου διατηρήθηκε σταθερή έναντι της αντίστοιχης περιόδου πέρυσι, το  γεγονός αυτό δεν είναι αντιπροσωπευτικό της υποκείμενης δυναμικής, η οποία ανακάμπτει στην περιοχή, καθώς  ξεκινούν νέα ιδιωτικά έργα εμπορικών ακινήτων και κατοικιών. Ενδεικτικά, η συμφωνία για το αξίας 35 δισ. δολαρίων έργο Ras El-Hekma, υπεγράφη τον Φεβρουάριο και προβλέπει τη δημιουργία ενός νέου γιγαντιαίου  αστικού, επιχειρηματικού και τουριστικού κέντρου στη βόρεια ακτή της χώρας, κοντά στο εργοστάσιο του Ομίλου  στην Αλεξάνδρεια. Με φόντο τα αμετάβλητα επίπεδα των εγχώριων πωλήσεων και των τιμών, τα οποία δεν  μπόρεσαν να αντισταθμίσουν τις συνέπειες της υποτίμησης, ο Όμιλος βελτιστοποίησε τις λειτουργικές επιδόσεις  του, αξιοποιώντας τις δυνατότητές του για εξαγωγή τσιμέντου και κλίνκερ στις αγορές της Μεσογείου και  βελτιστοποιώντας τα κόστη παραγωγής με τα εργοστάσια του Ομίλου να αυξάνουν τη χρήση εναλλακτικών  καυσίμων σε επίπεδα άνω του 40% στην Αλεξάνδρεια και άνω του 30% στο Beni Suef.

Στην Τουρκία, η κατανάλωση τσιμέντου συνέχισε να σημειώνει σημαντική άνοδο, γεγονός που αντικατοπτρίζεται  και στις επιδόσεις του Ομίλου. Οι τιμές παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα ενώ ανακοινώθηκαν περαιτέρω αυξήσεις στο τέλος του δεύτερου τριμήνου. Παρά τις μακροοικονομικές προκλήσεις, η κατασκευαστική δραστηριότητα  διατηρήθηκε αμείωτη, χάρη κυρίως στις προσπάθειες ανοικοδόμησης μετά τον περσινό σεισμό, ο οποίος  δημιούργησε μια σταθερή ροή ζήτησης σε όλη τη χώρα και την ανάγκη αποκατάστασης των υφιστάμενων κτιρίων  προκειμένου να αντέξουν σε πιθανές μελλοντικές καταστροφές. Επίσης, εκτιμάται ότι απαιτούνται 10 εκ. κατοικίες  και η Διοίκηση Οικιστικής Ανάπτυξης της Τουρκίας εκπονεί μεγάλης κλίμακας έργα για την κατασκευή κατοικιών  σε αρκετές περιοχές, ενώ ανάλογες ιδιωτικές πρωτοβουλίες παρατηρούνται στις πιο εύπορες αστικές περιοχές της  χώρας, όπως στον Μαρμαρά. Μετά την επιτυχή δημιουργία της νέας μονάδας βιομάζας του Ομίλου, η χρήση  εναλλακτικών καυσίμων αυξήθηκε στο 35%. Ο Όμιλος συνεχίζει να εστιάζει στον έλεγχο της μεταβλητότητας του  κόστους παραγωγής, το οποίο επηρεάζει την κερδοφορία στην περιοχή.

Παρά την αρνητική επίδραση της υποτίμησης των νομισμάτων, oι συνολικές πωλήσεις στην περιοχή κατέγραψαν  αύξηση 13,3% και διαμορφώθηκαν σε €114,5 εκ., ενώ τα κέρδη EBITDA μειώθηκαν σε €3,7 εκ., έναντι €9,3 εκ. το  πρώτο εξάμηνο του 2023.

Βραζιλία (Κοινοπραξία) 

Η κατανάλωση τσιμέντου στη Βραζιλία αυξήθηκε κατά 1,5% τους πρώτους έξι μήνες του έτους έναντι της  αντίστοιχης περιόδου το 2023, ενώ στα βορειοανατολικά της χώρας, περιοχή στην οποία δραστηριοποιείται η  κοινοπραξία του Ομίλου, σημειώθηκε αύξηση 3,8%. Τα υψηλά επιτόκια, το μειωμένο διαθέσιμο εισόδημα και η  μακροοικονομική αβεβαιότητα επηρεάζουν την κατανάλωση τσιμέντου, καθώς και την πολιτική κρατικών  επενδύσεων, λόγω δημοσιονομικών περιορισμών. Η ψυχολογία συνεχίζει να είναι ευμετάβλητη και οι δείκτες  εμπιστοσύνης καταγράφουν ανομοιογενή αποτελέσματα λόγω των συσσωρευμένων αναγκών για κατοικίες,  υγειονομικών έργων και έργων οδοποιίας, που θα πρέπει σταδιακά να υλοποιηθούν. Το πρώτο εξάμηνο του 2024  η κοινοπραξία Apodi κατέγραψε πωλήσεις €59,9εκ., έναντι €59,7 εκ. το πρώτο εξάμηνο του 2023, ενώ τα κέρδη  EBITDA αυξήθηκαν κατά €2,8 εκ. και διαμορφώθηκαν σε €8,8 εκ.

Χρηματοδότηση και Επενδύσεις 

Τα αυξημένα κέρδη EBITDA του πρώτου εξαμήνου, ύψους €281,4 εκ., και η βελτιωμένη διαχείριση του κεφαλαίου κίνησης, παρά τις υψηλότερες πωλήσεις, συνέβαλαν στην ενίσχυση ελεύθερων ταμειακών ροών ύψους €110 εκ.  στα τέλη του Ιουνίου 2024, έναντι €77 εκ. την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Επίσης επιτεύχθηκε περαιτέρω μείωση  του καθαρού δανεισμού του Ομίλου, ο οποίος τον Ιούνιο 2024 διαμορφώθηκε σε €640 εκ., καταγράφοντας μείωση  €122 εκ. έναντι της αντίστοιχης περιόδου πέρυσι και μείωση €20 εκ. έναντι του τέλους του 2023. Ως εκ τούτου, ο  δείκτης καθαρού δανεισμού/EBITDA μειώθηκε σε 1,07x. Η επόμενη σημαντική λήξη ομολόγου αφορά έκδοση  ύψους €350 εκ. που λήγει τον Νοέμβριο του 2024, το οποίο προγραμματίζεται να εξοφληθεί από ίδια κεφάλαια  και αξιοποίηση τραπεζικών γραμμών του Ομίλου.

Οι επενδυτικές δαπάνες του εξαμήνου διατηρήθηκαν στα υψηλά επίπεδα των €108,8 εκ. με επενδύσεις στις ΗΠΑ,  για τον εκσυγχρονισμό του στόλου οχημάτων διανομής έτοιμου σκυροδέματος, τη βελτίωση των συστημάτων διανομής και την επέκταση των δυνατοτήτων παραγωγής τσιμεντόλιθων και στην Ευρώπη, για μια σειρά  «πράσινων» επενδυτικών πρωτοβουλιών, όπως η βελτίωση του ενεργειακού μείγματος μέσω της αυξημένης  χρήσης εναλλακτικών καυσίμων και η δημιουργία φωτοβολταϊκών μονάδων, σε συνδυασμό με την αυξημένη  χρήση υδρογόνου και οι εξαγορές εταιριών παραγωγής τσιμεντοειδών και αδρανών υλικών.

Όσον αφορά τις αποδόσεις προς τους μετόχους, στις 3 Ιουλίου 2024 καταβλήθηκε στους μετόχους της Εταιρίας  που ήταν εγγεγραμμένοι στις 26 Ιουνίου 2024, μέρισμα ύψους €0,85 ανά μετοχή (αυξημένο κατά 42% έναντι της  περσινής διανομής). Ο Όμιλος συνεχίζει να υλοποιεί το υφιστάμενο πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών που  ξεκίνησε τον Νοέμβριο 2023 και στα τέλη Ιουνίου 2024 είχαν αποκτηθεί συνολικά 508.110 μετοχές συνολικής αξίας  €12,9 εκ. Στις 30 Ιουλίου 2024, ο Όμιλος κατείχε 3.817.679 ίδιες μετοχές που αντιστοιχούν σε ποσοστό 4,87% των συνολικών δικαιωμάτων ψήφου.

Επιπλέον, στις 30 Ιουλίου 2024, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να προβεί σε νέο πρόγραμμα αγοράς μετοχών  συνολικής αξίας έως €20 εκ. Το νέο πρόγραμμα θα ξεκινήσει μετά τη λήξη του υφιστάμενου προγράμματος, στα  τέλη Αυγούστου του 2024, και αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τις 30 Ιουνίου 2025.

Οικονομικά αποτελέσματα δευτέρου τριμήνου του 2024 

Μετά το δυναμικό ξεκίνημα του έτους και τις αυξήσεις που σημειώθηκαν τόσο σε επίπεδο κύκλου εργασιών όσο  και σε επίπεδο κερδών, οι θετικές εξελίξεις συνεχίστηκαν και το δεύτερο τρίμηνο με ακόμη υψηλότερη αύξηση  πωλήσεων και κερδών EBITDA. Πρόκειται για το ένατο συνεχόμενο τρίμηνο αύξησης των κερδών EBITDA. Δεδομένου ότι οι δαπάνες για τις προγραμματιζόμενες εργασίες συντήρησης πραγματοποιήθηκαν το πρώτο  τρίμηνο του έτους και ότι η λειτουργική αποδοτικότητα απέφερε περαιτέρω κέρδη, τα περιθώρια του Ομίλου κατά  το δεύτερο τρίμηνο αυξήθηκαν. Οι κύριες περιοχές δραστηριοποίησης του Ομίλου στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη  κατέγραψαν αύξηση των πωλήσεων έναντι της αντίστοιχης περιόδου πέρυσι, χάρη στις σταθερές τιμές και τις  ευνοϊκές συνθήκες ζήτησης στις εγχώριες αγορές, συμβάλλοντας στην άνοδο των πωλήσεων. Οι ενοποιημένες  πωλήσεις του Ομίλου κατά το τέλος του δεύτερου τριμήνου διαμορφώθηκαν σε €699,3 εκ., καταγράφοντας  αύξηση 9,1% έναντι της αντίστοιχης περιόδου πέρυσι, ενώ τα κέρδη EBITDA αυξήθηκαν κατά 28,0% στα €171,6 εκ.  Οι ΗΠΑ και η Νοτιοανατολική Ευρώπη κατέγραψαν τα υψηλότερα επίπεδα αύξησης κερδοφορίας. Τα καθαρά  κέρδη, μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας (NPAT), διαμορφώθηκαν σε €96,3 εκ., σημειώνοντας  σημαντική βελτίωση 44,6% έναντι της αντίστοιχης περιόδου πέρυσι.

Ψηφιακός Μετασχηματισμός 

Ο Όμιλος ΤΙΤΑΝ, σύμφωνα με τη μακροπρόθεσμη δέσμευση που έχει αναλάβει για την υλοποίηση μιας φιλόδοξης  στρατηγικής ψηφιακού μετασχηματισμού, συνέχισε να σημειώνει σημαντική πρόοδο στην ανάπτυξη ενός  ψηφιακά ενισχυμένου, αναπτυξιακά προσανατολισμένου λειτουργικού μοντέλου, εστιάζοντας σε όλους τους  τομείς της λειτουργικής του δομής, από την παραγωγή έως την αλυσίδα εφοδιασμού και την εμπειρία πελάτη,  καθώς και στις εσωτερικές διαδικασίες.

Όσον αφορά την παραγωγή, ο Όμιλος συνέχισε την εγκατάσταση του παγκοσμίως πρωτοποριακού και  βασιζόμενου στην τεχνητή νοημοσύνη συστήματος βελτιστοποίησης σε πραγματικό χρόνο (RTO) στις γραμμές  παραγωγής τσιμέντου, ολοκληρώνοντας μέσα στους πρώτους έξι μήνες του 2024 την εφαρμογή end-to-end RTO συστημάτων σε δύο ακόμη εργοστάσια του Ομίλου και συνεχίζοντας την εφαρμογή τους σε αρκετές ακόμη  μονάδες, σύμφωνα με τον στόχο για την πλήρη εγκατάσταση τους σε όλα τα εργοστάσια έως το 2026.

Επιπλέον, ο Όμιλος ολοκλήρωσε την εφαρμογή του συστήματος πρόβλεψης βλαβών το οποίο βασίζεται στη  μηχανική εκμάθηση σε όλα τα εργοστάσια τσιμέντου που διαθέτει και πλέον εστιάζει στη συνεχή βελτίωση των  ψηφιακών λύσεων και των εξ αποστάσεως λειτουργιών. Η CemAI, η πρώτη ψηφιακή επιχείρηση του Ομίλου η  οποία θέτει αυτή τη μοναδική ψηφιακή υπηρεσία στη διάθεση των τσιμεντοβιομηχανιών ανά τον κόσμο, συνέχισε  να επεκτείνει την πελατειακή βάση της, προσφέροντας οφέλη μέσω αυξημένων επιδόσεων, μειωμένου κόστους  συντήρησης και μειωμένου χρόνου διακοπής λειτουργίας. Τέλος, ο Όμιλος συνέχισε να εργάζεται για την ανάπτυξη  των νέων βασιζόμενων στην τεχνητή νοημοσύνη ψηφιακών λύσεων για τη βελτιστοποίηση της ποιότητας του  τσιμέντου στα εργοστάσια του Ομίλου στις ΗΠΑ, επεκτείνοντας παράλληλα την διάθεση των βασιζόμενων στην  τεχνητή νοημοσύνη ψηφιακών λύσεων που διαθέτει και στην παραγωγή έτοιμου σκυροδέματος.

Όσον αφορά την ολοκληρωμένη αλυσίδα εφοδιασμού, ο Όμιλος ολοκλήρωσε τη νέα ψηφιακή λύση δυναμικής  διακίνησης για τις μονάδες έτοιμου σκυροδέματος, στις μονάδες που διαθέτει στη Φλόριντα. Η νέα ψηφιακή λύση  αξιοποιεί τα δεδομένα, την τεχνητή νοημοσύνη, τα προηγμένα συστήματα ανάλυσης και την εκτενή εξειδικευμένη  γνώση και εμπειρία του Ομίλου, βελτιώνει σημαντικά την παραγωγικότητα της εφοδιαστικής αλυσίδας έτοιμου  σκυροδέματος και προσφέρει καλύτερη εξυπηρέτηση στον πελάτη. Αυτή η λύση μετασχηματίζεται πλήρως  προκειμένου να επισπευσθεί η εφαρμογή της και στις άλλες μεγάλες μονάδες έτοιμου σκυροδέματος του Ομίλου. Στον τομέα της εμπειρίας για τον πελάτη, ο Όμιλος επενδύει στην ενίσχυση και ψηφιοποίηση των  αλληλεπιδράσεών με τους πελάτες, με στόχο την παροχή βέλτιστης εμπειρίας στον πελάτη, πρόσθετων υπηρεσιών  και βελτιωμένης εξυπηρέτησης. Διαθέτοντας ήδη ψηφιακές πύλες πελατών στο 50% των επιχειρηματικών του  μονάδων, ο Όμιλος εργάζεται συνεχώς για την αναβάθμιση των λειτουργιών και της εμπειρίας του χρήστη αυτών  των ψηφιακών εργαλείων, καθώς και για την επέκτασή τους στις υπόλοιπες επιχειρηματικές μονάδες.

Τέλος, ο Όμιλος ενισχύει τις παγκοσμίου κλάσης ψηφιακές δυνατότητές του, οργανώνοντας για ακόμη μια χρονιά  το μοναδικό “ReGeneration Academy” για την Επιτάχυνση του Ψηφιακού Μετασχηματισμού για Έλληνες  αποφοίτους πανεπιστημιακών σχολών που θέλουν να ακολουθήσουν καριέρα στις εφαρμογές του Industry 4.0,  εστιάζοντας φέτος στη Μηχανική Δεδομένων. Τα τελευταία πέντε χρόνια, το “ReGeneration Academy” του Ομίλου  ΤΙΤΑΝ έχει βοηθήσει περισσότερους από 150 αποφοίτους να αναπτύξουν ψηφιακές δεξιότητες για τη βιομηχανία  και να ξεκινήσουν την καριέρα τους σε αυτόν τον καινοτόμο και δυναμικό τομέα.

Επισκόπηση επιδόσεων ESG 

Ο ΤΙΤΑΝ εντατικοποιεί τις προσπάθειές του για την επίτευξη των στόχων που έχει θέσει για τη μείωση του  ανθρακικού του αποτυπώματος, επιτυγχάνοντας νέα επίπεδα ρεκόρ στο ποσοστό υποκατάστασης εναλλακτικών  καυσίμων (20,5%) και στον δείκτη κλίνκερ-τσιμέντου (76,6%). Ωστόσο, οι ειδικές εκπομπές CO2 αυξήθηκαν στα  618kg/t τσιμεντοειδούς προϊόντος (έναντι 611 kg/t το πρώτο εξάμηνο του 2023), λόγω των αυξημένων εξαγωγών  κλίνκερ από την Αίγυπτο. Ορόσημο ήταν η επίσημη εγκαινίαση στις αρχές Απριλίου του νέου προασβεστοποιητή  στο εργοστάσιο του Καμαρίου. Χάρη σε αυτή την επένδυση (€26 εκ.), οι εκπομπές CO2 θα μειωθούν κατά 150.000  τόνους ετησίως και θα καταστεί δυνατή η αξιοποίηση σχεδόν 200.000 τόνων εναλλακτικών καυσίμων.

Στο πλαίσιο επέκτασης της σειράς προϊόντων χαμηλών εκπομπών CO2, που διαθέτει, ο ΤΙΤΑΝ απέκτησε δικαιώματα  παραχώρησης στο ορυχείο ποζολάνης του Vezirhan, στον Ανατολικό Μαρμαρά της Τουρκίας. Με την απόκτηση  αυτών των δικαιωμάτων, ο ΤΙΤΑΝ εξασφαλίζει μακροπρόθεσμα αποθέματα ποζολάνης για δική του χρήση και για  εμπορία, επιταχύνοντας τη διάθεση στην αγορά νέων προϊόντων με χαμηλό αποτύπωμα άνθρακα. Νωρίτερα εντός  του έτους, το εργοστάσιο τσιμέντου Roanoke της Titan America στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ επιλέχθηκε από το  αμερικανικό Υπουργείο Ενέργειας για τη διαπραγμάτευση επιδότησης αξίας έως και $61,7 εκ., το οποίο θα  συμβάλει στην πρωτοποριακή ανάπτυξη γραμμής παραγωγής θερμικής ενεργοποιημένης αργίλου, μειώνοντας  σημαντικά τις εκπομπές CO2 και δημιουργώντας ένα πρότυπο βιώσιμων υποδομών για τις ΗΠΑ αλλά και για όλες τις μονάδες του Ομίλου. Στη Βουλγαρία, ο ΤΙΤΑΝ εγκαινίασε μια σύγχρονη μονάδα παραγωγής ενέργειας από  φωτοβολταϊκά πάνελ στο εργοστάσιο τσιμέντου Zlatna Panega. Η νέα μονάδα προβλέπεται ότι θα καλύπτει με  καθαρή και ανανεώσιμη ηλιακή ενέργεια το 14% των ετήσιων ενεργειακών αναγκών του εργοστασίου. Η  πλεονάζουσα ενέργεια θα διοχετεύεται στο εθνικό δίκτυο, στηρίζοντας τη μετάβαση της Βουλγαρίας στις  ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία. Η μονάδα αναμένεται να μειώσει  της εκπομπές CO2 κατά περίπου 3.000 τόνους ετησίως, ενώ υπάρχει η δυνατότητα μελλοντικής επέκτασής της.

Επίσης, ο Όμιλος ΤΙΤΑΝ υπέγραψε Μνημόνιο Συνεργασίας με τη Sinoma CBMI, παγκοσμίως κορυφαία εταιρία στην  τεχνολογία τσιμέντου και στην παροχή ολοκληρωμένων τεχνικών λύσεων, για τη διερεύνηση νέων  επιχειρηματικών ευκαιριών και την προώθηση τεχνολογικών καινοτομιών, με στόχο το ουδέτερο αποτύπωμα  άνθρακα και την ψηφιοποίηση των διαδικασιών στην παραγωγή τσιμέντου. Η συγκεκριμένη συνεργασία θα  ενισχύσει τη Στρατηγική Πράσινης Ανάπτυξης για το 2026.

Ο Δείκτης Συχνότητας Ατυχημάτων που οδήγησαν σε Απώλεια Χρόνου Εργασίας (LTIFR) για τους εργαζομένους και  τους εργολάβους μειώθηκε περαιτέρω στο 0,38, με αποτέλεσμα ο Όμιλος να διατηρεί τη θέση του μεταξύ των  κορυφαίων επιχειρήσεων του κλάδου.

Επίσης, ο ΤΙΤΑΝ υπέγραψε τον Μάρτιο τη Διακήρυξη της Αμβέρσας που καλεί σε μια Ευρωπαϊκή Βιομηχανική  Συμφωνία, η οποία θα συμπληρώσει την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και θα διασφαλίσει τη βιώσιμη ανάπτυξη  και ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας. Η διακήρυξη τονίζει τη δέσμευση της βιομηχανίας για τον  μετασχηματισμό της Ευρώπης και υπογραμμίζει την ανάγκη για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, της  ανθεκτικότητας και της βιωσιμότητας, μέσω της συλλογικής προσπάθειας της βιομηχανίας, των κυβερνήσεων και  των πολιτών.

Σύμφωνα με τη δέσμευσή του για την εξασφάλιση ενός θετικού περιβάλλοντος εργασίας, ο ΤΙΤΑΝ θέσπισε την  Πολιτική «Σεβασμός στον Χώρο Εργασίας», τοποθετούμενος ακράδαντα κατά της παρενόχλησης και κάθε μορφής  βίας. Η συγκεκριμένη πολιτική συμπληρώνει τις ήδη υπάρχουσες πολιτικές για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και για  τη Διαφορετικότητα, την Ισότητα και τη Συμπερίληψη, θέτοντας με σαφήνεια αρχές και πρότυπα για τον  εντοπισμό, την αντιμετώπιση και την εξάλειψη της παρενόχλησης και της βίας σε όλες τις σχετιζόμενες με την  εργασία δραστηριότητες.

Για δεύτερο συνεχόμενο έτος, ο ΤΙΤΑΝ βαθμολογήθηκε με «Α» από τον οργανισμό CDP για τις σχετιζόμενες με το  κλίμα δράσεις του, γεγονός που επιβεβαιώνει τον ηγετικό ρόλο του σε θέματα που σχετίζονται με την εταιρική  διαφάνεια και την κλιματική αλλαγή. Επιπλέον, ο ΤΙΤΑΝ εντάχθηκε στην κατηγορία «Prime» στην κατάταξη του ISS  ESG Corporate Rating και τοποθετήθηκε στο κορυφαίο δεκατημόριο του κλάδου δομικών υλικών. Ο ΤΙΤΑΝ  αναγνωρίστηκε ως μία από τις κορυφαίες εταιρίες στην Ευρώπη που ηγούνται των πρωτοβουλιών για την  αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με την τέταρτη έκδοση της υψηλού κύρους λίστας που  δημοσίευσαν οι Financial Times. Επιπλέον, o ΤΙΤΑΝ αναγνωρίστηκε ως μία από τις πιο βιώσιμες εταιρίες στον  κόσμο για το 2024 από το διεθνές περιοδικό TIME. Αυτή η υψηλού κύρους διάκριση τοποθετεί τον Τιτάνα μεταξύ  των τριών μόλις εταιριών τσιμέντου παγκοσμίως που συμπεριλαμβάνονται στη σχετική λίστα. Τα εργοστάσια  τσιμέντου Roanoke και Pennsuco της Titan America τιμήθηκαν με την απονομή του Energy Star από την Υπηρεσία  Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ για 17ο και 16ο συνεχόμενο έτος, αντιστοίχως.

Τέλος, ο ΤΙΤΑΝ ανακοινώνει με υπερηφάνεια την ένταξή του στη σειρά δεικτών FTSE4Good. Οι συγκεκριμένοι  δείκτες δημιουργήθηκαν από την FTSE Russell για να αξιολογούν την απόδοση εταιριών που επιδεικνύουν ισχυρές  πρακτικές σε θέματα που αφορούν το περιβάλλον, την κοινωνία και τη διακυβέρνηση (ESG). Οι δείκτες FTSE4Good  χρησιμοποιούνται από πολλούς φορείς της αγοράς για τη δημιουργία και αξιολόγηση κοινωνικά υπεύθυνων  επενδυτικών κεφαλαίων και άλλων προϊόντων. Οι αξιολογήσεις του FTSE Russell βασίζονται στην απόδοση σε  τομείς όπως η Εταιρική Διακυβέρνηση, η Υγεία και η Ασφάλεια, η Καταπολέμηση της Διαφθοράς και η Κλιματική  Αλλαγή. Οι εταιρίες που περιλαμβάνονται στη σειρά δεικτών FTSE4Good πληρούν ένα ευρύ φάσμα  περιβαλλοντικών και κοινωνικών κριτηρίων, καθώς και κριτηρίων διακυβέρνησης.

Προοπτικές 

Οι προβλέψεις για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας συγκλίνουν προς σταθερή ανάπτυξη και ήπιο  αποπληθωρισμό στο δρόμο για το 2025. Η αυστηρή νομισματική πολιτική αναμένεται να συνεχίσει να επιβραδύνει  την οικονομική ανάπτυξη, παρά τις προοδευτικές μειώσεις των επιτοκίων. Οι οικονομικοί δείκτες εξακολουθούν  να είναι ευμετάβλητοι. Στις ΗΠΑ, τους τελευταίους μήνες σημειώθηκε μείωση του πληθωρισμού και συνέχιση της  ανάπτυξης και στη συνέχεια υπήρξαν νέες πληθωριστικές πιέσεις. Από την άλλη μεριά, οι δείκτες στην Ευρώπη  υποδεικνύουν ότι η οικονομία φτάνει σε χαμηλό σημείο και ξεκινά μια ήπια ανάκαμψη, ενώ η οικονομική  ανάπτυξη στις χώρες του νότου εξακολουθεί να είναι μεγαλύτερη από αυτήν στη βόρεια και στη δυτική Ευρώπη.  Στην Τουρκία και την Αίγυπτο, τις δύο οικονομίες που χαρακτηρίζονται από πολύ υψηλά επίπεδα πληθωρισμού,  αναμένεται ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί στη διάρκεια του έτους και έως τις αρχές του 2025.

Η προοπτική για την αμερικανική οικονομία χαρακτηρίζεται από συγκρατημένη αισιοδοξία. Σύμφωνα με τις  προβλέψεις, η οικονομία θα συνεχίσει να κινείται σε αναπτυξιακή τροχιά αλλά με ρυθμό που θα συγκρατείται από  τα μέτρα που ενδέχεται να εφαρμοστούν για τον έλεγχο του πληθωρισμού και την προσαρμογή της  δημοσιονομικής πολιτικής. Ο κλάδος της κατοικίας αναμένεται ότι θα σταθεροποιηθεί προτού αρχίσει να κινείται  ανοδικά το 2025. Ωστόσο, η ανάπτυξη της αγοράς κατοικίας στις περιοχές που υπάρχει αύξηση του πληθυσμού  ενδέχεται να συνεχιστεί. Ο κλάδος των υποδομών εκτιμάται ότι θα εξακολουθήσει να κινείται ανοδικά, χάρη στις  επενδύσεις από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και από τις επιμέρους πολιτείες, στην ενέργεια και σε έργα  μεταφορών -με σημαντικά κονδύλια να διατίθενται βάσει του Νόμου περί Επενδύσεων Υποδομών και Θέσεων  Εργασίας (IIJA)- γεγονός που θα συμβάλει στη διατήρηση του θετικού κλίματος που επικρατεί. Η ανάπτυξη στις  κατασκευές βιομηχανικών και αποθηκευτικών εγκαταστάσεων, ως αποτέλεσμα της ανάπτυξης κέντρων  δεδομένων και της εφοδιαστικής αλυσίδας στις παραγωγικές μονάδες στη χώρα, αναμένεται να συνεχιστεί με τους  ίδιους ρυθμούς και συνεπώς ο κατασκευαστικός κλάδος ωφελείται από τις στοχευμένες επενδύσεις και την  εξελισσόμενη αγορά. Ο Όμιλος εξακολουθεί να ενισχύει την παρουσία του και με άλλα προϊόντα και υλοποιεί  επενδύσεις που συμβάλλουν στην ανάπτυξη προϊόντων και διείσδυσης στην αγορά.

Η ανάπτυξη στην Ελλάδα εξακολουθεί να κινείται σε υψηλότερα επίπεδα από τον μέσο όρο της ευρωζώνης, μετά  την ισχυρή ανάκαμψη που σημειώθηκε μετά την πανδημία. Μέχρι στιγμής, οι κύριοι συντελεστές της οικονομικής  δραστηριότητας είναι η ιδιωτική κατανάλωση, οι επενδύσεις στις κατασκευές και ο τουρισμός. Στο μέλλον, ο  κατασκευαστικός κλάδος στην Ελλάδα αναμένεται ότι θα ακολουθήσει πορεία ανάπτυξης, ωθούμενος από κρατικά  έργα υποδομών, ιδίως χάρη στην επίσπευση των έργων που χρηματοδοτούνται μέσω του ευρωπαϊκού Σχεδίου  Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, την αστική ανάπτυξη και τη μεγαλύτερη έμφαση στις πρακτικές βιώσιμων  κατασκευών. Παρά τις προβλέψεις για σταθερή πορεία του κλάδου, ορισμένα ζητήματα που εξακολουθούν να  υφίστανται -όπως οι κανονιστικοί περιορισμοί, η έλλειψη εργατικού δυναμικού και οι διακυμάνσεις του κόστους  των πρώτων υλών- ενδέχεται να μετριάσουν τον ρυθμό της ανάπτυξης.

Ο γεωγραφικός τομέας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης εμφάνισε σχετική ανθεκτικότητα έναντι των εξωγενών  κλυδωνισμών. Συνδυαστικά, η ιδιωτική κατανάλωση και οι ξένες επενδύσεις στήριξαν την ανάπτυξη στην περιοχή  και δεν αναμένεται να υπάρξουν διακυμάνσεις. Οι βελτιωμένες δημοσιονομικές συνθήκες, οι επενδύσεις του  δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα και η μείωση του πληθωρισμού συμβάλλουν στη διαμόρφωση μιας σταθερής  προοπτικής. Ο Όμιλος διαθέτει μια δυναμική παρουσία μέσω του δικτύου του και αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για  την περαιτέρω καθετοποιημένη επέκταση των δραστηριοτήτων του, διερευνώντας ευκαιρίες στα αδρανή υλικά,  το έτοιμο σκυρόδεμα και σε άλλα τσιμεντοειδή υλικά, μέσω των οποίων θα ενισχυθούν τόσο η στρατηγική του  Ομίλου για τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα όσο και η παρουσία και η μελλοντική κερδοφορία του.

Η Αίγυπτος, εμφάνισε ενδείξεις εξομάλυνσης χάρη στη στήριξη σημαντικών επενδύσεων και, δεδομένων και των  δημογραφικών δυνατοτήτων της, η χώρα έχει τις δυνατότητες να μπει σε μια νέα εποχή. Η στρατηγική θέση της  σε μια ιδιαίτερα ασταθή περιοχή ανέδειξε τη χώρα σε σημαντικό εξαγωγέα προς γειτονικά κράτη που έχουν ανάγκη  από έργα ανασυγκρότησης. Ο Όμιλος, σταθερά παρών στην περιοχή, ανέπτυξε τις απαιτούμενες δυνατότητες  προσαρμογής στον νέο ρόλο που αναλαμβάνει η χώρα και προέβη στην παραγωγή νέων τύπων τσιμέντου υψηλής  απόδοσης τόσο για τις εξαγωγές χύδην προϊόντος όσο και για τις ανάγκες της εγχώριας αγοράς. Η επάνοδος της  Τουρκίας στην οικονομική ορθοδοξία θεωρείται ότι θα εδραιώσει την δυναμική της χώρας. Ο πληθωρισμός  φαίνεται να έχει συγκρατηθεί και η Κεντρική Τράπεζα προβλέπει μείωσή του σε επίπεδα της τάξης του 35% στα τέλη του έτους, κάτι που θα επέτρεπε την περαιτέρω σταθεροποίηση της οικονομίας και τη διατήρηση των  επενδύσεων στα επίπεδα που απαιτούνται για την υλοποίηση της ανασυγκρότησης. Οι δραστηριότητες του  Ομίλου στην Τουρκία διακρίνονται για την οικονομική και την εξορθολογισμένη λειτουργική αποδοτικότητά τους,  ενώ η επένδυση στο ορυχείο ποζολάνης του Vezirhan θα επιτρέψει στον Όμιλο να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που  παρέχονται από την εξέλιξη της αγοράς, καθώς αυτή προσαρμόζεται στην κοινωνική επιταγή για την παραγωγή  τσιμέντων με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε κλίνκερ.

Όπως φαίνεται από τις αυξημένες πωλήσεις, την κερδοφορία και τα σταθερά αποτελέσματα επί σειρά τριμήνων,  ο Όμιλος παραμένει προσηλωμένος στις στρατηγικές προτεραιότητες που έχει θέσει, αποδεικνύοντας τη σαφή  δέσμευσή του στη βιωσιμότητα, την καινοτομία και τη λειτουργική αριστεία. Αξιοποιώντας τις τεχνολογικές  καινοτομίες και προάγοντας τις συνεργασίες, όχι μόνο ενισχύουμε το ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα, αλλά  συμβάλλουμε θετικά στις τοπικές κοινότητες στις περιοχές στις οποίες δραστηριοποιούμαστε και στην περιβαλλοντική διαχείριση. Καθώς συνεχίζουμε να πρωτοστατούμε σε αλλαγές που αποβλέπουν στον  μετασχηματισμό του κλάδου μας, επιβεβαιώνουμε τον ρόλο μας ως έμπιστου και πρωτοπόρου φορέα και τη  δέσμευσή μας να προσφέρουμε πολύτιμες και βιώσιμες λύσεις σε όλες τις αγορές που εξυπηρετούμε. Οι  προοπτικές μας για το έτος παραμένουν θετικές, καθώς η ολοκλήρωση των έργων που έχουν ως στόχο την  ανάπτυξη υποστηρίζει την ενίσχυση των περιθωρίων κέρδους και οι πωλήσεις μας αναμένεται ότι θα διατηρηθούν  σε υψηλά επίπεδα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ