today-is-a-good-day
14 C
Athens

Καταρρέει το αφήγημα της Αντιπολίτευσης για παράνομες υποκλοπές μετά το δικαστικό πόρισμα

Απαλλάσσει πλήρως την κυβέρνηση και τις κρατικές υπηρεσίες, όπως την ΕΥΠ από οποιαδήποτε εμπλοκή με το λογισμικό κατασκοπείας Predator ή παρόμοια λογισμικά στην υπόθεση των υποκλοπών, το πόρισμα της Δικαιοσύνης, δίνοντας ένα τέλος σε ένα ζήτημα που είχε δημιουργήσει κλίμα καχυποψίας στο πολιτικό σκηνικό της χώρας.

Του Κώστα Πασίση

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Γεωργίας Αδειλίνη οι παρακολουθήσεις από την ΕΥΠ κρίθηκαν νόμιμες και ακολουθήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία από το νόμο.

Οπερ σημαίνει ότι πλέον καταρρέει ή τουλάχιστον αποδυναμώνεται το αφήγημα της Αντιπολίτευσης περί παράνομων και πολιτικά ανήθικων υποκλοπών, της ΕΥΠ κατ εντολή του Μαξίμου, όπως έλεγαν ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ και λοιπές πολιτικές δυνάμεις.

Το απαλλακτικό πόρισμα της Δικαιοσύνης η οποία τελικά μίλησε αφού προηγουμένως έγινε μια εξονυχιστική έρευνα, προκάλεσε ικανοποίηση στο Μαξίμου που μέχρι χθες βρισκόταν στο …εδώλιο του κατηγορουμένου και υπό πίεση…

Η δικαστική εξέλιξη φαίνεται να ενισχύει τη θέση της κυβέρνησης, ότι οι κρατικές υπηρεσίες λειτούργησαν εντός των νομικών ορίων και ότι οι όποιες παρανομίες οφείλονται σε ιδιώτες.

Στη βάση αυτή κυβερνητικές πηγές ανέφεραν σχετικά: «Από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι αναμένουμε τις αποφάσεις τις Δικαιοσύνης, κάτι που αποτελεί πάγια θέση της Κυβέρνησης.
Η Δικαιοσύνη μίλησε και παρουσίασε το ενδελεχές και εμπεριστατωμένο αποτέλεσμα της έρευνάς της. Κατά το σκέλος της υπόθεσης που ακόμα εκκρεμεί στη Δικαιοσύνη, επαναλαμβάνουμε την ανωτέρω πάγια θέση μας περί εμπιστοσύνης στις ανεξάρτητες δικαστικές αρχές. Αναμένουμε με ενδιαφέρον τις απόψεις όλων όσοι είχαν σπεύσει να καταδικάσουν υπηρεσιακούς και πολιτικούς παράγοντες πριν την κρίση της Δικαιοσύνης».

Το Μαξίμου πέταξε πλέον το «γάντι» στην Αντιπολίτευση, ενώ ταυτόχρονα αξιοποίησε το δικαστικό πόρισμα για την ενίσχυση της δημόσιας εικόνας της κυβέρνησης.

Και αυτό επειδή μέχρι χθες οι υποκλοπές ήταν μια «ρετσινιά» για τη ΝΔ, που τα κόμματα της αντιπολίτευσης εκμεταλλεύτηκαν για να κτυπήσουν την κυβέρνηση στο μαλακό υπογάστριο της…

Μεταξύ άλλων βαρύγδουπων εκφράσεων μίλησαν για «μαύρη τρύπα» στη Δημοκρατία μας και κατάρρευση θεσμών. Και διοργάνωσαν εκδηλώσεις με θέμα τις υποκλοπές.

Παρά τους υψηλούς τόνους της Αντιπολίτευσης η υπόθεση δε είχε πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση και αυτό φάνηκε στις εκλογές του 2023 όπου η ΝΔ κέρδισε με χαρακτηριστική άνεση…

Ο Γρηγόρης Δημητριάδης πρώην γενικός γραμματέας του Πρωθυπουργού, ο οποίος βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα αυτής της υπόθεσης, δήλωσε ότι από την αρχή ανέλαβε την πολιτική ευθύνη για να προστατέψει την Πατρίδα, την Κυβέρνηση και την Παράταξη, επιλέγοντας να σιωπήσει παρά την τοξικότητα της περιόδου και χωρίς να έχει εμπλακεί ποτέ.

Και όπως τόνισε η σημερινή απόφαση της Δικαιοσύνης βάζει τέλος σε όλες τις εικασίες και τα φανταστικά σενάρια.

Αντιδράσεις από ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ

Μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου να θέσει στο αρχείο την υπόθεση, «πυρά» κατά πάντων εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης.

«Η απόφαση λειτουργεί ως προσωρινό πλυντήριο ευθυνών της κυβέρνησης, όσο είστε κυβέρνηση», τόνισε διαμηνύοντας πως «τα πράγματα στη Δημοκρατίες αλλάζουν και όταν θα αλλάξουν όλα θα μπουν σε ένα άλλον δρόμο και θα λειτουργούν κανονικά οι θεσμοί».

Το απαλλακτικό δικαστικό πόρισμα δεν άρεσε ούτε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη ο οποίος σε ανάρτησή του ανέφερε ότι «η εμπιστοσύνη του στη Δικαιοσύνη κλονίστηκε». Γι αυτό επαναφέρει – όπως είπε – την πρόταση του για ριζική αλλαγή στον τρόπο ανάδειξης της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, ώστε να απελευθερωθεί από τον ασφυκτικό εναγκαλισμό και την εξάρτηση από την εκάστοτε κυβέρνηση».

Στον κ. Κασσελάκη απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης με αιχμηρό τρόπο, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Σήμερα στην Ελλάδα δεν λειτουργούν «παραϋπουργεία Δικαιοσύνης» στο Μαξίμου, όπως επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με όσα κυνικά είχε παραδεχθεί ο πρώην Υπουργός Σταύρος Κοντονής. Οι δικαστές αποφασίζουν όπως εκείνοι κρίνουν, με βάση τον ανεξάρτητο ρόλο τους».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ