today-is-a-good-day
25.8 C
Athens

ΚΝΕ: Εστίες για λίγους, ενοίκια “στον Θεό” και φοιτητές …σε αδιέξοδο

«Η αναζήτηση στέγης έχει εξελιχθεί σε δύσκολη εξίσωση για χιλιάδες φοιτητές και τις οικογένειές τους, που πληρώνουν πολύ ακριβά τις δήθεν “δωρεάν” σπουδές. Η εικονική πραγματικότητα που εμφανίζει η κυβέρνηση δεν μπορεί να κρύψει την αλήθεια» επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η ΚΝΕ τονίζοντας ότι «η ακρίβεια και οι νέες αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος καθιστά το πρόβλημα πιο οξυμένο από ποτέ».

«Την ίδια στιγμή οι καταγγελίες για ακατάλληλα διαμερίσματα και εξώσεις το καλοκαίρι για τουριστική αξιοποίηση των δωματίων πληθαίνουν» προσθέτει και υπογραμμίζει ότι «απαιτούνται άμεσα μέτρα για να μην παρατήσει κανένας φοιτητής τις σπουδές του».

Η ΚΝΕ επισημαίνει ότι το πρόβλημα βρίσκεται στο ότι «η φοιτητική στέγη αποτελεί ένα πανάκριβο εμπόρευμα και η αναζήτηση και εξεύρεσή της ατομική υπόθεση των φοιτητών»

«Εδώ και χρόνια η ΝΔ και οι προηγούμενες κυβερνήσεις πετσόκοψαν τη χρηματοδότηση για τις εστίες και τη φοιτητική μέριμνα, εμπορευματοποιώντας ταυτόχρονα τις υπηρεσίες τους. Οι “προτάσεις” των υπόλοιπων κομμάτων (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ) ανακυκλώνουν το πρόβλημα γιατί δεν αμφισβητούν την εμπορευματοποίηση της φοιτητικής στέγης και την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θεωρεί “δημοσιονομικό κόστος” τη φοιτητική μέριμνα» αναφέρει η ΚΝΕ, σημειώνοντας ότι «μόνο οι προτάσεις του ΚΚΕ προσφέρουν πραγματική ανακούφιση».

«Μαζί με το ΚΚΕ και με τη δύναμη του συλλογικού αγώνα να μην επιτρέψουμε κανένας νέος να παρατήσει τις σπουδές και τα όνειρά του γιατί δεν αντέχει τα οικονομικά βάρη!» τονίζει η ΚΝΕ και καταλήγει:

«Δυναμώνουμε τη διεκδίκηση για:

– Να ανοίξει άμεσα η διαδικασία αιτήσεων για τις φοιτητικές εστίες! Να ολοκληρωθούν έγκαιρα οι διαδικασίες εισδοχής των φοιτητών.

– Με ευθύνη του κράτους και των ιδρυμάτων να εξασφαλιστούν δωμάτια για τη διαμονή όσων δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να σπουδάσουν.

– Να αξιοποιηθεί η περιουσία των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και κενά κτίρια του Δημοσίου για την κατασκευή νέων σύγχρονων εστιών στην ευθύνη του κράτους, χωρίς ΣΔΙΤ και ενοίκια. Άμεση επισκευή, ανακαίνιση των υπαρχουσών εστιών, ποιοτικές υπηρεσίες, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση και μόνιμο προσωπικό, χωρίς εργολάβους.

– Δωρεάν σίτιση, μετακίνηση και internet για όλους. Μείωση και πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, ένταξη στο κοινωνικό τιμολόγιο για τη φοιτητική στέγη. Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ σε πετρέλαιο, βενζίνη, φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια. Καμία διακοπή ρεύματος σε όσους δεν μπορούν να ανταποκριθούν στους υπέρογκους λογαριασμούς.

– Δικαίωμα μετεγγραφής για όλους τους φοιτητές που το έχουν ανάγκη, με διεύρυνση των οικονομικών-κοινωνικών κριτηρίων, αντιστοίχιση όλων των ομοειδών τμημάτων, να καταργηθούν οι απαράδεκτοι «κόφτες».

– Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις. Επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ