today-is-a-good-day
30.3 C
Athens

Είναι όντως επικείμενος ένας γενικευμένος πόλεμος Ισραήλ-Χεζμπολάχ; – Γράφει ο Κωνσταντίνος Λουκόπουλος

Το αιματοκύλισμα το βράδυ του Σαββάτου σε γήπεδο ποδοσφαίρου στην κωμόπολη της αραβόφωνης εθνικοθρησκευτικής κοινότητας των Δρούζων Ματζντάλ Σαμς στα υψίπεδα του Γκολάν προς την πλευρά του Νότιου Λιβάνου που οφείλεται σε  πύραυλο προερχόμενο από τον Νότιο Λίβανο με 12 νεκρούς,  παιδιά και έφηβοι ηλικίας 10-16 ετών, και 36 τραυματίες,  έφερε αναντίρρητα πιο κοντά το ενδεχόμενο γενικευμένου πολέμου  στην Μέση Ανατολή.  Η  αιματηρή αυτή επίθεση αποδίδεται στην Χεζμπολάχ και σύμφωνα με ανακοίνωση του ισραηλινού Υπουργείου Εξωτερικών υπερβαίνει όλες τις  κόκκινες γραμμές που είχαν τεθεί ενώ ο Πρωθυπουργός Νετανιάχου επιστρέφοντας από την Αμερικανική Πρωτεύουσα δήλωσε ότι αυτή «θα πληρώσει πολύ υψηλό τίμημα»!

Του Κωνσταντίνου Λουκόπουλου*

Παρενθετικά αναφέρουμε ότι τα  Υψίπεδα του Γκολάν ήταν συριακά εδάφη τα οποία καταλήφθηκαν από το Ισραήλ στον πόλεμο των έξι ημερών του 1967 και προσαρτήθηκαν το 1981 κάτι όμως που έχει αναγνωριστεί μόνον από τις ΗΠΑ. Αρκετοί Δρούζοι κάτοικοι τόσο στη πληγείσα κωμόπολη Ματζντάλ Σαμς όσο και στα τέσσερα χωριά που την περιβάλλουν, θεωρούν  τους εαυτούς τους σύμφωνα με τον αρθρογράφο της μεγάλης σε κυκλοφορίας ισραηλινής εφημερίδας  Yedioth Ahronoth Άβι Ισαχάρωφ,  Σύρους και όχι Ισραηλινούς πολίτες και οι περισσότεροι έχουν αρνηθεί την ισραηλινή υπηκοότητα όταν τους προσφέρθηκε μετά την προσάρτηση. Αντιθέτως  οι Δρούζοι που κατοικούν στα υψίπεδα του κεντρικού Ισραήλ έχουν εδώ και δεκαετίες αποδεχθεί την ισραηλινοί κυριαρχία, αυτόπροσδιορίζονται ως Ισραηλινοί, υπηρετούν κανονικά και με υπερηφάνεια στον Ισραηλινό Στρατό και ανέρχονται στις ανώτατες βαθμίδες όλου του κρατικού μηχανισμού παρά το γεγονός ότι ο νόμος του Νετανιάχου του 2018 για το έθνος-κράτος τους έκανε πολίτες δεύτερης κατηγορίας! Μάλιστα ο πρώτος ανώτερος Αξιωματικός του Ισραηλινού Στρατού που σκοτώθηκε από πυρά της Χεζμπολάχ μετά την έναρξη πολέμου στην Γάζα ήταν ο Αντισυνταγματάρχης Αλίμ Αμτντάλλα Υποδιοικητής της Περιφερειακής Στρατιωτικής Διοίκησης  ενώ και αρκετοί άλλοι Δρούζοι Αξιωματικοί και Στρατιώτες έχουν σκοτωθεί στις επιχειρήσεις στην Γάζα

Ο  εκπρόσωπος της Χεζμπολάχ Μοχάμεντ Αφίφ αρνήθηκε οποιαδήποτε ευθύνη! Η εκτόξευση όμως πυραύλου έγινε λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση πως τέσσερις μαχητές της σκοτώθηκαν σε ισραηλινό βομβαρδισμό στον νότιο Λίβανο. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα γνωστά στοιχεία μαζί με άλλες ρουκέτες «Katyusha» και πυραύλους «Μπουρκάν» που εκτοξεύτηκαν κατά θέσεων της Ταξιαρχίας Ερμών,  στο ομώνυμο όρος, εκτοξεύτηκε και ένας βαρύς πύραυλος «Falaq-1» με κεφαλή ιρανικής κατασκευής 53 κιλών ο οποίος προκάλεσε το πολλαπλό θανατηφόρο κτύπημα κατά αθώων παιδιών που έπαιζαν αμέριμνα ποδόσφαιρο μόλις 3 χιλιόμετρα από βληθείσα στρατιωτική περιοχή.

Και ενώ αρχικά η ηγεσία της Χεζμπολάχ είχε αναλάβει την ευθύνη για την εκτόξευση μεγάλου αριθμού ρουκετών και πυραύλων στο όρος Ερμών, όταν πληροφορήθηκε για το αιματοκύλισμα στην πόλη Ματζντάλ Σαμς αρνήθηκε κάθε ευθύνη εμπλοκή καθόσον αυτό θα της δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα με την κοινότητα των Δρούζων στον Λίβανο αλλά και στην Συρία όπως εκτιμά με άρθρο του στο INSS ο εκτελεστικός διευθυντής του Ταμίρ Χαιμάν. Πολύ μικρής σημασίας βέβαια είναι αν επρόκειτο για σοβαρό επιχειρησιακό λάθος μιας και κάποιοι αναλυτές στο Ισραήλ δεν αποδίδουν πρόθεση καθόσον το ζήτημα είναι  ότι σκοτώθηκαν 12 παιδιά και τραυματίστηκε τριπλάσιος αριθμός με 20 περίπου να βρίσκονται σε πολύ σοβαρή κατάσταση.

Το ερώτημα τώρα είναι πως το Ισραήλ  θα αντιδράσει κατά της σιιτικής και για πολλούς στην Δύση τρομοκρατικής αυτής λιβανέζικης οργάνωσης που αποτελεί το μακρύ χέρι του Ιράν! Θα ανταποδώσει με ευρεία πολεμική επιχείρηση με κίνδυνο γενικότερης ανάφλεξης ή θα απαντήσει με περιορισμένες αλλά στοχευμένες και πιο εντατικές αεροπορικές κυρίως επιθέσεις για να αποφύγει έναν ολοκληρωτικό πόλεμο που όντως καμία πλευρά δεν επιθυμεί. Η πρώτη άμεση αντίδραση του την νύχτα του Σαββάτου και την Κυριακή ήταν εκτεταμένες αεροπορικές επιδρομές στον Νότιο Λίβανο αλλά και στην Κοιλάδα Μπεκάα αλλά θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν μάλλον συνηθισμένες.

Για να μπορέσουμε να εκτιμήσουμε την ένταση και την έκταση της ισραηλινής αντίδρασης και σε ποιόν βαθμό αυτή μπορεί να υλοποιηθεί ας σκεφθούμε ότι όσο ισχυρή και αποτελεσματική Πολεμική Αεροπορία και αν έχει όχι μόνον το Ισραήλ αλλά και οποιοδήποτε κράτος μία ευρεία ζώνη το αποφασιστικό αποτέλεσμα στο έδαφος μπορεί να επιτευχθεί μόνον από χερσαίες δυνάμεις δηλαδή αυτό που λέγεται στην στρατιωτική αργκό «άρβυλο στο έδαφος» (σημ. Ας κατανοηθεί αυτό επιτέλους και στην Ελλάδα)! Εάν λοιπόν το Ισραήλ διεξάγει  μια χερσαία επιχείρηση κατά της Χεζμπολάχ για να δημιουργήσει μια ευρεία ζώνη ασφαλείας μέσα στον Νότιο Λίβανο και να την απωθήσει βορείως του ποταμού Λιτάνι (σημ. προβλέπεται και από το 1701 Ψήφισμα του ΣΑ/ΟΗΕ του 2006) μπορεί να επιτευχθεί το ζητούμενο επιχειρησιακό αποτέλεσμα αλλά είναι βέβαιο ότι η σύγκρουση θα μεταβληθεί πλέον σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο με απροσδιόριστες συνέπειες. Η Χεζμπολάχ έχει προκαλέσει την εκτόπιση 60 χιλιάδων Ισραηλινών, και είναι υπεύθυνη για τον θάνατο 24 αμάχων από τους οποίους οι 12 το βράδυ του Σαββάτου στο Ματζντάλ Σαμς,  καθώς επίσης  τον θάνατο 22 Αξιωματικών και Στρατιωτών. Έχει υπολογιστεί ότι έγιναν προσβολές από 340 Μη Επανδρωμένα Αεροχήματα (Drones όπως ευρέως είναι γνωστά) και έχουν βληθεί περί τα  6.400 βλήματα προς στόχους μέσα στο Ισραήλ.

Όμως το  κόστος ενός ολοκληρωτικού πολέμου και κυρίως οι  συνέπειές για όλη την περιοχή λαμβάνονται πολύ σωστά σοβαρά υπόψη από την Ισραηλινή Κυβέρνηση που δεν μπορεί να αγνοήσει και την αρνητική θέση των ΗΠΑ όπως διατυπώθηκε ξανά από τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Άντονυ Μπλίνκεν. Επίσης είναι  αμφίβολο ότι ο Ισραηλινός Στρατός στην παρούσα κατάστασή του έχει την ικανότητα και τα μέσα να πετύχει μια γρήγορη νίκη στον Λίβανο με τις επιχειρήσεις στην Γάζα να βρίσκονται αν και περιορισμένες πλέον σε εξέλιξη.

Όπως επισημαίνει ο  αμυντικός αναλυτής της ισραηλινής εφημερίδας Άμος Χαρέλ και συγγραφέας του βιβλίου «34 ημέρες Ισραήλ-Χεζμπολάχ και ο Πόλεμος στον Λίβανο» σε άρθρο του στο γνωστό Foreign Affairs σε περίπτωση γενικευμένου πολέμου οι συνέπειες για το Ισραήλ θα είναι έντονες. Ο ίδιος σημειώνει ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις των ισραηλινών Υπηρεσιών Πληροφοριών το απόθεμα όπλων και πυρομαχικών της σιιτικής αυτής οργάνωσης είναι επτά  φορές μεγαλύτερο από αυτό της Χαμάς και περιλαμβάνει πολύ περισσότερα θανατηφόρα όπλα. Μαζί με εκατοντάδες επιθετικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, κατέχει περίπου 130.000–150.000 ρουκέτες και πυραύλους, συμπεριλαμβανομένων εκατοντάδων βαλλιστικών πυραύλων που θα μπορούσαν να φτάσουν στο Τελ Αβίβ αλλά και σε  κάθε σημείο της χώρας. Εμείς θα προσθέταμε ότι η στρατιωτική της  δύναμη αριθμεί περί τους 70-80 χιλιάδες μαχητές με τους μισούς από αυτούς  εμπειροπόλεμους λόγω  και της μακροχρόνιας εμπλοκής τους στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας.

Από την πλευρά της η ηγεσία της Χεζμπολάχ γνωρίζει ότι ένας ολοκληρωτικός  πόλεμος με το Ισραήλ θα έθετε σε κίνδυνο την περιφερειακή θέση και επιρροή της οργάνωσης ενώ ταυτόχρονα  θα έβλαπτε σοβαρά την πολιτική της ύπαρξη μέσα στον Λίβανο. Αυτό διαφαίνεται από τις μέχρι σήμερα ενέργειες της απέναντι στο Ισραήλ που αποσκοπούσαν στην έμμεση στήριξη της Χαμάς με εμπλοκή Ισραηλινών Δυνάμεων στον Βορρά,  που διέπονταν από το …δόγμα «τόσο, όσο». Βέβαια το Ιράν που την κατευθύνει θα χαιρόταν να έβλεπε έναν πόλεμο κατατριβής του Ισραήλ.

Συμπερασματικά θα λέγαμε ότι ο Πρωθυπουργός Νετανιάχου επιδιώκει  την αποφυγή γενικευμένης σύγκρουσης, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, παρά τις φωνές που ακούγονται από κυβερνητικούς τους εταίρους για χερσαία εισβολή στον Λίβανο «για να τελειώνουμε με την Χεζμπολάχ» και θα περιοριστεί απλά σε «σκληρά αντίποινα»  όπως αποφάσισε το Πολεμικό Συμβούλιο του Ισραήλ μετά από 4ωρη συνεδρίαση το απόγευμα της Κυριακής σύμφωνα με διαρροές! Κατά την εκτίμηση μας  θα υπάρξουν στο επόμενο χρονικό διάστημα σοβαρά πλήγματα κατά στόχων αυτής της οργάνωσης που ίσως επεκταθούν βαθιά στον Λίβανο ακόμα και σε πολιτικούς στόχους για να ασκηθεί πίεση στον Νασράλα και από Λιβανικής πλευράς και να καταρριφθεί το αφήγημα του ότι η οργάνωση του που είναι κράτος εν κράτει προστατεύει τον Λίβανο.

Δεν μπορεί όμως να εκτιμηθεί τι θα πράξει μετά τον Σεπτέμβριο όπου αναμένεται η ολοκλήρωση των κυρίων επιχειρήσεων κατά της Χαμάς στην Γάζα. Σε κάθε περίπτωση το Ισραήλ πριν από την εκτόξευση μεγάλης επιθέσεως είναι απαραίτητο να προσδιορίσει τι μπορεί να επιτευχθεί με ένα γενικευμένο πόλεμο, αν στρατηγικός στόχος αυτός του πολέμου ευθυγραμμίζεται με τις δυνατότητες των ΙΕΔ και το πιο βασικό ποια είναι η Στρατηγική Εξόδου κάτι που δεν έγινε στην περίπτωση του πολέμου στην Γάζα. Σε διαφορετική περίπτωση ένας νέος πόλεμος στον Λίβανο θα μπορούσε να καταλήξει σε αδιανόητη καταστροφή όπως επισημαίνει ο Ισραηλινός Αναλυτής Άβι Ισαχάρωφ.

 * Ο Κωνσταντίνος Λουκόπουλος είναι Αντιστράτηγος ε.α και Γεωστρατηγικός Αναλυτής

Διαβάστε επίσης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ