today-is-a-good-day
25.8 C
Athens

Δ.Βαρτζόπουλος: Ειλικρινά, λέω στην Αριστερά ότι αν μας κατηγορήσετε για κλοπή ιδεών, θα δηλώσουμε ευθαρσώς, guilty as charged

Το νομοσχέδιο ολοκληρώνει την αποασυλοποίηση και τον μετασχηματισμό των ασυλικών ψυχιατρικών νοσοκομείων σε σύγχρονα δίκτυα κοινοτικών υπηρεσιών, υπογράμμισε ο υφυπουργός Υγείας Δημήτρης Βαρτζόπουλος, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση που εξελίσσεται στην ολομέλεια, επί του σχεδίου νόμου «ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης».

Ο κ. Βαρτζόπουλος, σε σχέση με την ψυχική υγεία είπε ότι το νομοσχέδιο εισάγει τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές και η βασική δομή και βασικός τρόπος λειτουργίας του νέου συστήματος επικροτείται απολύτως και από τον ΠΟΥ.

«Το τι θα κάνει αυτό το δίκτυο δεν περιέχεται σε αυτό το νομοσχέδιο. Αυτό το νομοσχέδιο είναι ένα νομοσχέδιο που θέτει δομές, διαδικασίες και δίνει εξουσιοδοτήσεις. Το τι θα κάνει αυτό το δίκτυο θα το μάθετε πολύ γρήγορα. Όταν, μετά την έναρξη λειτουργίας του, θα παρουσιάσουμε, την επόμενη χρονιά, στην αρμόδια επιτροπή, το επικαιροποιημένο και εμπλουτισμένο Εθνικό Σχέδιο Δράσης το οποίο θα είναι απολύτως χρονολογημένο και κοστολογημένο», είπε ο υφυπουργός Υγείας και ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία ότι «με δύο κουβέντες», αυτό το εθνικό σχέδιο και σε σχέση με το Εθνικό Δίκτυο Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας θα περιλαμβάνει:

-ευρεία παρέμβαση στην πρωτοβάθμια περίθαλψη με νέου τύπου μονάδες ολικής φροντίδας ψυχικής υγείας οι οποίες θα έχουν τη δυνατότητα ημερήσιας νοσηλείας, με πενήντα θέσεις

-θεραπευτικό κέντρο στην κοινότητα και κινητές μονάδες

-εξειδίκευση των νοσηλευτικών μονάδων, που «φυσικά δεν κλείνουν», έτσι ώστε να μπορούν να προετοιμάζουν τα νέα χρόνια περιστατικά για την ψυχοκοινωνική αποκατάσταση και για τη μακροχρόνια φροντίδα

-θα υπάρξει αύξηση των θέσεων στην ψυχοκοινωνική αποκατάσταση και ειδικό νομοθετικό πλαίσιο που θα ρυθμίζει τα του χώρου.

-θα υπάρξουν παρεμβάσεις στο σωφρονιστικό σύστημα, με τη δημιουργία του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου κρατουμένων Κορυδαλλού, όπως και παρεμβάσεις σε άλλα σωφρονιστικά καταστήματα

-θα υπάρχουν δράσεις και δομές υποστήριξης της πρόληψης και αντιμετώπισης της νεανικής παραβατικότητας

-θα υπάρξουν κριτήρια εντοπιότητας στην αντιμετώπιση των παρεχομένων υπηρεσιών που θα ισχύουν για όλους τους φορείς, και του δημοσίου, κερδοσκοπικού και μη, τομέα.

-δια πρωτοποριακού επιστημονικού προγράμματος και ινστιτούτου σχετικά με την ψυχική υγεία εφήβων θα υπάρξει πρωτοτυποίηση τω επαφών των υπηρεσιών του υπουργείου Υγείας με τις υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας και Δικαιοσύνης.

-θα υπάρξει δίκτυο τηλεψυχιατρικής με τα απομονωμένα περιφερειακά ιατρεία και κέντρα υγείας αγροτικού τύπου.

-επτά επιστημονικά συμβούλια θα τυποποιήσουν τις διαδικασίες ροής των εργασιών και πλοηγήσεως των περιστατικών έτσι ώστε να υπάρξει για πρώτη φορά στη χώρα ουσιαστική τομεοποίηση.

Σε σχέση με τις εξαρτήσεις, ο Δημήτρης Βαρτζόπουλος είπε ότι ο Εθνικός Οργανισμός Πρόληψης και Αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων έρχεται να καλύψει την ανάγκη διασυνδετικότητας και διαλειτουργικότητας των υπηρεσιών. «Αυτή είναι ανάγκη που έχει διαπιστωθεί διαχρονικά και διαπαραταξιακά», είπε ο υφυπουργός Υγείας και ανέγνωσε τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν διατυπωθεί στο παρελθόν, για την ανάγκη δημιουργίας ενιαίου φορέα ή ενιαία πύλη εισαγωγής.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ μιλούσε το 2013 για ενιαίο φορέα και ενιαία πύλη εισαγωγής. Τι άλλαξε; Κωλοτούμπα και εδώ; Αλλά και στις πρόσφατες προγραμματικές του θέσεις ο ΣΥΡΙΖΑ, που παρουσιάστηκαν το 2023, αναφέρεται η ανάγκη να διασφαλίζεται συνέργεια όλων των εμπλεκομένων φορέων και θεραπευτική συνέχεια του εξαρτημένου μεταξύ των οργανισμών απεξάρτησης, αναφέρεται η ανάγκη δημιουργίας εθνικής αρχής για τις εξαρτήσεις, για εθνικό σχέδιο δράσης για το σύνολο των εξαρτήσεων σε κεντρικό επίπεδο και για συντονισμό των οργανισμών», είπε ο κ. Βαρτζόπουλος και πρόσθεσε: «Κυρίες και κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, που είναι όλα αυτά στις δικές σας εισηγήσεις; Για ποιο λόγο δεν έχετε αναφερθεί στις προγραμματικές σας θέσεις, ούτε ένα λεπτό, όλες αυτές τις ημέρες; Θα σας πω εγώ γιατί. Διότι πλέον υποκρίνεστε, διότι πλέον εναντιώνεστε στις προγραμματικές σας αρχές, διότι πλέον δεν είστε ένα κόμμα προοπτικής αλλά ένα μικρό κόμμα πλέον που ζητεί την προσοχή των συνδικαλιστών».

Αλλά και σε σχέση με τις θέσεις του ΚΚΕ, ο κ. Βαρτζόπουλος ανέγνωσε απόσπασμα ομιλίας του Νίκου Σοφιανού, μέλους του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ του ΚΚΕ, το 2020, για ενιαίο δημόσιο φορέα, για θεραπεία και κοινωνική επανένταξη άρρηκτα συνδεδεμένες, για θεραπεία που θα έχει στο επίκεντρο τη φιλοσοφία του στεγνού προγράμματος, που θα θέτει στο επίκεντρο τον άνθρωπο και την αλλαγή στη ζωή του.

«Ειλικρινά, λέγω στην Αριστερά ότι αν μας κατηγορήσετε για κλοπή ιδεών, θα δηλώσουμε ευθαρσώς guilty as charged. Ο Εθνικός Οργανισμός Πρόληψης και Αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων πληροί πάγιες και διαρκείς ανάγκες του Δημοσίου», είπε ο υφυπουργός Υγείας και υπογράμμισε ότι «μετά από 25 έτη, έρχεται ένα νομοσχέδιο που φροντίζει να εξυπηρετείται και να υλοποιείται η αποασυλοποίηση εσαεί, διαχρονικά και συνεχώς, που ουσιαστικά ολοκληρώνει την ψυχιατρική μεταρρύθμιση. Έρχεται μια καινούργια εποχή».

Το υπουργείο Υγείας έχει δηλώσει εμφατικά ότι οι θεσμικές πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει είναι αποτέλεσμα συνεργασίας με τον ΠΟΥ, που είναι ο επίσημος σύμβουλος του Οργανισμού Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία (ΟΔΙΠΥ). Προτάσεις του ΠΟΥ, όπως είπε ο ‘Αδωνις Γεωργιάδης, ήταν η καθιέρωση των απογευματινών χειρουργείων, ως επιπλέον κίνητρο, για να παραμείνουν οι γιατροί στο δημόσιο σύστημα υγείας. Εισήγηση του ΠΟΥ, σημείωσε επίσης, ήταν και η διάταξη για την δυνατότητα οι γιατροί των δημόσιων νοσοκομείων να έχουν και ιδιωτικό έργο αλλά και η διάταξη που επιτρέπει στους ιδιώτες γιατρούς να χειρουργούν στο δημόσιο σύστημα. Με τον ΠΟΥ δε το υπουργείο Υγείας σχεδιάζει και τον νέο υγειονομικό χάρτη της χώρας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ