today-is-a-good-day
25.3 C
Athens

Πολάκης vs Κασσελάκη: Η «μερική τιμωρία» που άναψε φωτιές στο ΣΥΡΙΖΑ

Μια οξεία κρίση μεταξύ της εσωκομματικής αντιπολίτευσης των «87» του ΣΥΡΙΖΑ, και των «προεδρικών» του Στέφανου Κασσελάκη που ενδέχεται να οδηγήσει σε νέα ρήξη και αποσχιστικές κινήσεις, μετά το συνέδριο του Οκτωβρίου, σοβεί στην Κουμουνδούρου, μετά τη «φυγή» της παλαιάς φρουράς Τσίπρα από τη συνεδρίαση της ΚΟΕΣ αλλά και την αποπομπή Πολάκη από την Κ.Ο του κόμματος που προκάλεσε έντονες αναταράξεις.

Του Κώστα Πασίση

Τα δυο αυτά επεισοδιακά γεγονότα «σημάδεψαν» την περασμένη εβδομάδα το ΣΥΡΙΖΑ, που συνεχίζει να αναζητεί το βηματισμό του, ωστόσο αυτά φαίνεται να είναι η «κορυφή» του παγόβουνου…

Ο αψύς κρητικός, που μίλησε για στημένη διαγραφή, έδωσε ραντεβού στους συντρόφους του στο συνέδριο του κόμματος όπου πιθανώς να γίνει το ξεκαθάρισμα των λογαριασμών.

Στην Κουμουνδούρου πάντως τα «ξίφη» βγήκαν από τα «θηκάρια» καθώς η «ομάδα των 87» ζήτησε τη διαγραφή Πολάκη και από το κόμμα.

Η «μερική τιμωρία» Πολάκη από το Στέφανο Κασσελάκη, έχει αντικρουόμενες ερμηνείες, αλλά άκρως ενδιαφέρουσες.

Η προφανής είναι ότι η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ θέλησε να στείλει ένα σαφές μήνυμα ότι δεν θα ανεχτεί άλλες ντροπιαστικές και ακραίες  συμπεριφορές από τον Παύλο Πολάκη ο οποίος είναι υπότροπος στο πολιτικό μπούλινγκ…

Κανείς δε ξεχνά το σεξιστικό του παραλήρημα εναντίον της  γραμματέας της ΝΔ, Μαρία Συρεγγέλα αλλά και παλαιότερα μεγάλα ατοπήματα, όπως τις επιθέσεις σε δημοσιογράφους αλλά και την «επικήρυξη» τους, μέσω αχαρακτήριστων αναρτήσεων, που τον οδήγησαν  …μια ανάσα από το Πειθαρχικό του κόμματος.

Τελικά τη γλίτωσε, λόγω της τραγωδίας των Τεμπών που κάλυψε πλήρως την τότε τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα.

Άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είδαν ότι ο Στέφανος Κασσελάκης με την κίνηση του αυτή θέλησε να προειδοποιήσει άλλους απείθαρχους βουλευτές να σταματήσουν το αντάρτικο σε βάρος του, προτού να είναι αργά.

Ωστόσο οι πιο …καχύποπτοι επιβεβαιώνουν τη θεωρία Πολάκη περί στημένης διαγραφής, λέγοντας ότι ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ αναζητούσε από καιρό μια καλή αφορμή για να απαλλαγεί από τον Χανιώτη βουλευτή καθώς το προφίλ του δε συνάδει με τη νέα εκσυγχρονιστική  ταυτότητα του κόμματος, τουλάχιστον όπως το …ονειρεύεται ο ίδιος μετά το συνέδριο του κόμματος.

Άπαντες όμως στο ΣΥΡΙΖΑ συμφωνούν ότι ο Πολάκης είναι μια …κατηγορία μονός του και μιλά σε ένα μεγάλο κοινό του κόμματος, που μετρήθηκε μέσω δημοσκοπήσεων επί προεδρίας Αλέξη Τσίπρα.

Επί το λαϊκότερο στο ΣΥΡΙΖΑ φοβούνται ότι ο Παύλος Πολάκης μπορεί να ανοίξει δικό του πολιτικό μαγαζί και να κάνει ζημιά. Ήδη στα social media κυκλοφόρησαν σχετικά σενάρια αναφορικά με τα επόμενα βήματα του, αν υπάρξει οριστικό διαζύγιο.

Ίσως γι αυτό το λόγο ο Στέφανος Κασσελάκης μετά τη διαγραφή του από την Κοινοβουλευτική ομάδα, μίλησε για το πόσο πολύ τον αγαπά…

Κόντρες για την «ταυτότητα» του ΣΥΡΙΖΑ

Μεγαλύτερη πολιτική βαρύτητα από τη διαγραφή Πολάκη είχε η πρόσφατη διαδικτυακή συνεδρίαση της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου (ΚΟΕΣ) όπου δι’ …ασήμαντον αφορμήν (διαδικαστικά του Συνεδρίου, όπως η ημερομηνία διεξαγωγής του), η Όλγα Γεροβασίλη ο  Γιάννης Ραγκούσης, ο Κώστας Ζαχαριάδης, η Κατερίνα Νοτοπούλου και άλλα 4 στελέχη έφυγαν…

Προηγήθηκε βέβαια η παρότρυνση του Στέφανου Κασσελάκη να αποχωρήσουν όσοι σε συμφωνούν μαζί του.

Όπως επισημαίνει όμως έμπειρο στέλεχος του κόμματος, ο πραγματικός λόγος της αποχώρησης σαφώς και δεν ήταν η διαφωνία για την ημερομηνία, αλλά τα σκληρά και παρασκηνιακά τζαρτζαρίσματα για το ΣΥΡΙΖΑ της επόμενης ημέρας.

Η ομάδα των 87, η νέα εσωκομματική τάση του ΣΥΡΙΖΑ φοβάται ότι ο Στέφανος Κασσελάκης θέλει να μετατρέψει το κόμμα σε κάτι το εντελώς νέο με το σημερινό. Να αλλάξει το αριστερό DNA της παράταξης και δημιουργήσει ένα αμιγώς αρχηγικό κόμμα κεντροαριστερής κατεύθυνσης όπου δε θα είναι ανεκτή καμία αντίθετη φωνή…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ