today-is-a-good-day
9.3 C
Athens

Η γιορτή του παγκόσμιου αθλητισμού ξεκίνησε! (vids + pics)

Σε μια μοναδική Τελετή Έναρξης, όπου για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε εκτός σταδίου και πιο συγκεκριμένα στον ποταμό Σικουάνα, που είχε μετατραπεί σε σιντριβάνι, ξεκίνησαν και επίσημα οι Ολυμπιακοί αγώνες.

Σε μια τελετή που έβρεχε καταρρακτωδώς σε όλη σχεδόν τη γιορτή και στην αφή της ολυμπιακής φλόγας άναψαν στο Τροκαντερό τεράστιοι αθλητές. Τον κορυφαίο ποδοσφαιριστή της Γαλλίας και της Ευρώπης Ζινεντίν Ζιντάν, τον κάτοχο 14 τουρνουά Ρολάν Γκαρός Ραφαέλ Ναδάλ, την τενίστρια Αμελί Μορεσμό, ο τέσσερις φορές Πρωταθλητής NBA και Ευρωπαίος πρωταθλητής με την Εθνική Γαλλίας, Τόνι Πάρκερ, και άλλους σπουδαίους Γάλλους Ολυμπιονίκες, με το βωμό να είναι σε ένα αερόστατο, όπου οι Μαρί-Ζοσέ Περέκ και Τέντι Ρινέ ήταν οι τελευταίοι λαμπαδηδρόμοι.

Η μαγική φωνή της Σελίν Ντιόν ολοκλήρωσε ιδανικά μία τετράωρη τελετή, η οποία θα μείνει στην ιστορία για τον σχεδιασμό και την εκτέλεσή της.

Νωρίτερα ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, κήρυξε την έναρξη των 33ων Ολυμπιακών Αγώνων.

Της Βαρβάρας Φανίδη

Σε αντίθεση με τους προηγούμενους Ολυμπιακούς Αγώνες, η τελετή έναρξης του Παρισιού 2024 για πρώτη φορά στην ιστορία των Αγώνων δεν πραγματοποιήθηκε σε γήπεδο. Αντίθετα, δεκάδες σκάφη μετέφεραν περίπου 7.000 αθλητές και καλλιτέχνες σε μια διαδρομή 6 χιλιομέτρων κατά μήκος του Σηκουάνα.

Τα σκάφη ήταν εξοπλισμένα με κάμερες που επιτρέπουν σε όσους παρακολουθούν στην τηλεόραση ή το τηλέφωνό τους να παρακολουθούν ζωντανά.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής Τομά Ζολί αποκάλυψε πως η Ολυμπιακή φλόγα είχε «κλαπεί» από έναν μυστηριώδη ακροβάτη με λευκή κουκούλα.

Αναχωρώντας από τη γέφυρα Αούστερλιτς (Austerlitz), η παρέλαση έπλευσε από τον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων (Notre-Dame de Paris) και έφτασε κοντά στον Πύργο του Άιφελ, αφού πέρασε κάτω από γέφυρες και πύλες, συμπεριλαμβανομένων των Πον ντεζ Αρ (Pont des Arts) και Πον νεφ (Pont Neuf), και κοντά σε πολλά από τα ορόσημα της γαλλικής πρωτεύουσας.

Την Τελετή Έναρξης παρακολούθησαν περισσότεροι από 85 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων – ανάμεσά τους ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η σύζυγός του Μαρέβα -, αλλά και περισσότεροι από 300.000 θεατές από τις όχθες του ποταμού, υπήρχαν περίπου 80 γιγαντιαίες οθόνες κατά μήκος της διαδρομής.

Πρώτη βγήκε η Ελλάδα, μιας και είναι η χώρα στην οποία δημιουργήθηκαν οι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες, με σημαιοφόρους τους Γιάννη Αντετοκούνμπο και Αντιγόνη Ντρισμπιώτη, να κάνει την αρχή της παρέλασης των χωρών.

Παράλληλα είχαμε και τα μουσικά δρώμενα, με τη Lady Gaga να κάνει σόου, θυμίζοντας καμπαρέ των δεκαετιών 1950-1960, ενώ στη συνέχεια εμφανίστηκαν και οι παραδοσιακοί χορευτές και χορεύτριες του Can Can, τιμώντας έτσι την περιοχή του Moulin Rouge και τη Μον Μάρτη.

Μια ενδιαφέρουσα πρόταση ήταν η σύμπραξη της τραγουδίστρια της όπερας Marina Viotti, που ανέβηκε σε μια κουπαστή πολεμικής γαλέρας, για να ερμηνεύσει σε μουσική των… Gojira το «L’amour est un oiseau rebelle» του Μπιζέ.

Στη συνέχεια βγήκε η Η Αγιά Νακαμουρά, μία από τις πιο γνωστές γαλλόφωνες καλλιτέχνιδες στον κόσμο, όπου ανέβηκε στη σκηνή μαζί με την Garde Républicaine στην Pont des Arts.

Παράλληλα ένα από τα αρκετά όμορφα στοιχεία ήταν όταν ο μυστηριώδης λαμπαδηδρόμος που μπήκε στο μουσείο του Λούβρου και έδειξε αρκετά από τα εκθέματα, κάνοντας μάλιστα ιδιαίτερη μνεία στα σπουδαία ελληνικά εκθέματα, όπως η Νίκη της Σαμοθράκης και η Αφροδίτη της Μήλου, ενώ πολλά από τα έργα, που αποτελούν μεγάλο μέρος της έκθεσης «ζωντάνεψαν» με έξι εικονικά πρόσωπα να αναδύονται από το νερό.

Επίσης η Γαλλία τίμησε και την ιστορία της, καθώς αναδείχθηκαν δέκα χρυσά αγάλματα, το καθένα με τη σειρά του από τον Σηκουάνα μεταξύ της Pont de la Concorde και της Pont Alexandre-III.

Αποκάλυψαν γλυπτά γυναικών που ενσάρκωσαν την ιστορία της Γαλλίας. Είτε πρόκειται για την Olympe de Gouges, τη Simone Veil και τη Louise Michel, που εμφανίστηκαν στη μέση του νερού.

Τριάντα τέσσερις γυναίκες από τη χορωδία της Maîtrise de Radio France ολοκλήρωσαν τη Μασσαλιώτιδα από τη γέφυρα Alexandre-III, πριν δώσουν τη θέση τους σε ένα εντελώς διαφορετικό πίνακα, αυτόν της «Sportivité».

Για ένα πράγμα που είναι γνωστή η Γαλλία και το Παρίσι είναι η μόδα και έτσι τιμήθηκε με ένα μουσικοχορευτικό catwalk, με νέους σχεδιαστές.

Η Γαλλία ήταν η χώρα που ολοκλήρωσε την παρέλαση των αθλητών και μεταφέρθηκε στο Τροκαντερό και τον Πύργο του Άιφελ για το υπόλοιπο της Τελετής.

Ένας από τους κορυφαίους αθλητές στην ιστορία της Γαλλίας, ο μοναδικός Ζινεντίν Ζιντάν παρέλαβε την ολυμπιακή φλόγα και την έδωσε στον Ράφα Ναδάλ. Ο «Βασιλιάς του Roland Garros» άναψε την ολυμπιακή φλόγα.

Μάλιστα μεταφέρθηκε με βάρκα μέσα στον Σηκουάνα, όπου συνεπειβάτες είχε μεγάλους αθλητές του παρελθόντος σε όλα τα αθλήματα, όπως ο Καρλ Λιούις, Σερένα Γουίλιαμς και Νάντια Κομανέτσι.

Η μαγική φωνή της Σελίν Ντιόν ολοκλήρωσε την τετράωρη τελετή, η οποία θα μείνει στην ιστορία για τον σχεδιασμό και την εκτέλεσή της.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ