today-is-a-good-day
33.1 C
Athens

Η Αθήνα στέλνει ισχυρό μήνυμα αποτροπής προς Άγκυρα με την αγορά των F-35

Τη σημαντική ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας της Ελλάδας έναντι απειλών, βελτιώνοντας έτι περισσότερο την αποτρεπτική της ισχύ, σηματοδοτεί η απόφαση της κυβέρνησης να ξεκινήσει με τις ΗΠΑ τις διαπραγματεύσεις για τη σύμβαση αγοράς των υπερσύγχρονων μαχητικών F-35, στον απόηχο του σκηνικού έντασης με την Τουρκία ανοικτά της Κάσου.

Του Κώστα Πασίση

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, σε δήλωσή του για την αποστολή της υπογεγραμμένης Επιστολής Αποδοχής (LοA), ανέφερε μεταξύ άλλων: «Σήμερα είναι μια καλή ημέρα για την ελληνική Πολεμική Αεροπορία, μια καλή ημέρα για της ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, για το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας». Και πρόσθεσε με νόημα: «Με την απόκτηση των F– 35, ένα πολύ σημαντικό βήμα στην «Ατζέντα 2030», η ελληνική Πολεμική Αεροπορία αποκτά το πρώτο αεροσκάφος 5ης γενιάς – όπως είπα το καλύτερο αεροσκάφος στον πλανήτη σήμερα – και περνάει σε μια καινούργια εποχή».

Στην ίδια γραμμή, αλλά και με αιχμές προς την Αντιπολίτευση που …ανησυχεί για τις κόκκινες γραμμές της χώρας, κινήθηκε και ο Παύλος Μαρινάκης.

«Η Ελλάδα “χτίζει” πανίσχυρες ένοπλες δυνάμεις, αγοράζοντας το πιο σύγχρονο πολεμικό αεροσκάφος στον κόσμο». Είναι σε συνέχεια της έγκρισης που δόθηκε από το ΚΥΣΕΑ, το τελευταίο ΚΥΣΕΑ, στις 16/7 και είναι άλλη μία από τις πολλές απαντήσεις που δίνει με πράξεις ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση σε αυτούς οι οποίοι «ανησυχούν» και προσπαθούν να κάνουν αντιπολίτευση ακόμα και στη χώρα, ξεπερνώντας τις κόκκινες γραμμές που για μένα είναι η ενότητά μας, η ομοψυχία μας στην προάσπιση των συμφερόντων της χώρας και στην άσκηση της εξωτερικής πολιτικής», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τονίζοντας τις ενέργειες της κυβέρνησης για την αποτελεσματική θωράκιση της Ελλάδας, όχι με λόγια αλλά με έργα.

Σε πολιτικό-διπλωματικό επίπεδο η προαναφερθείσα κίνηση της κυβέρνησης ενισχύει  περαιτέρω τις στρατηγικές σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ στον τομέα της άμυνας.

Αποτελεί ένα δυνατό μήνυμα αποτροπής προς την Τουρκία, που επιμένει να αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στην περιοχή. Ενώ παράλληλα τονίζει το γεωστρατηγικό προφίλ της Ελλάδας ως σημαντικού εταίρου των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.  Άλλο ένα γεγονός που ενοχλεί σφόδρα το Σουλτάνο.

Σύμφωνα με στρατιωτική πηγή «…τα F-35 αποτελούν αεροσκάφη 5ης γενιάς με προηγμένες δυνατότητες που θα αναβαθμίσουν σημαντικά τις επιχειρησιακές ικανότητες της Πολεμικής Αεροπορίας. Θα ενισχύσουν την αεροπορική υπεροχή  στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Θα συμβάλουν στην ανανέωση και εκσυγχρονισμό του στόλου των μαχητικών αεροσκαφών της Ελλάδας. Θα βοηθήσουν σημαντικά  τη διαλειτουργικότητα και συνεργασία με άλλα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ που διαθέτουν τα συγκεκριμένα αερόσκαφη».

Ο απόηχος της …Κάσου

Η αποστολή της υπογεγραμμένης Επιστολής Αποδοχής (LοA), για τα «αόρατα» υπερσύγχρονα αμερικανικά μαχητικά, ήλθε λίγα μόλις 24ωρα από ένα παραλίγο σοβαρό επεισόδιο με τουρκικά και ελληνικά πολεμικά πλοία που βρέθηκαν απέναντι, ανοικτά της Κάσου, που έδειξε ποσό εύθραυστη είναι η ηρεμία στο πεδίο.

Αφορμή ήταν η εγκατάσταση υποβρυχίων καλωδίων της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Κύπρο, από ένα Ιταλικό πλοίο.

Παρότι η ένταση αποκλιμακώθηκε γρήγορα, λόγω των ανοικτών διπλωματικών διαύλων επικοινωνίας μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, όπως λένε κυβερνητικές πηγές, το συμβάν απασχολεί τις εσωτερικές συσκέψεις σε Μαξίμου-ΥΠΕΞ και Πεντάγωνο.

Στην προκειμένη περίπτωση το «καλό» σενάριο είναι να πρόκειται για ένα μεμονωμένο επεισόδιο ενώ το «κακό» για επιστροφή στο παρελθόν με τους πυραύλους Tayfun να …κατευθύνονται προς την Αθήνα.

Είτε όμως, ισχύει το πρώτο, είτε το δεύτερο, το συμπέρασμα της Αθήνας είναι ότι η Τουρκία υπενθύμισε το αναθεωρητικό της δόγμα, επανέφερε στο προσκήνιο το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο και γενικότερα έδειξε ότι δεν αλλάζει στρατηγική, κάτι βέβαια που γνωρίζει ο Πρωθυπουργός ο οποίος έχει χαράξει τις κόκκινες γραμμές της χώρας.

Στο τουρκολιβυκό μνημόνιο αναφέρθηκε χθες και ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, λέγοντας ότι «εμείς με την Λιβύη, όπως ξέρετε, έχουμε διευθετήσει αυτό το ζήτημα μεταξύ μας. Αυτό ενδεχομένως να έχει προκαλέσει προβλήματα σε άλλες χώρες, αλλά αυτό δεν είναι δικό μας πρόβλημα…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ