today-is-a-good-day
15.6 C
Athens

Τα «όπλα» Μητσοτάκη στις διαπραγματεύσεις για τις θέσεις των Επιτρόπων

Ένα χαρτοφυλάκιο υψηλού κύρους και επιρροής στα ευρωπαϊκά δρώμενα, επιδιώκει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή τις διεργασίες που έχουν ξεκινήσει στις Βρυξέλλες για τους νέους Επιτρόπους της περιόδου 2024-2029.

Του Κώστα Πασίση 

Αυτό προκύπτει από την τοποθέτηση του Έλληνα Πρωθυπουργού στη συνέντευξη του στο «Politico».

«Θα ήθελα ένα χαρτοφυλάκιο που θα αντανακλά από τη μια την πρόοδο που έχει κάνει οικονομικά η Ελλάδα και από την άλλη τη στρατηγική θέση που έχει η Ελλάδα στο νοτιοανατολικό άκρο της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ», τόνισε χαρακτηριστικά στέλνοντας το δικό του μήνυμα στην Ούρσουλα Φον ντερ Λαιεν η οποία θα κάνει τις τελικές επιλογές των στενών συνεργατών της…

Με αυτή τη λιτή αλλά και ιδιαίτερα περιεκτική αναφορά, ο Έλληνας Πρωθυπουργός φαίνεται να αναδεικνύει δυο κομβικά σημεία της χώρας, που δικαιολογούν τα ευρωπαϊκά «θέλω» της.

Πρώτον τη δυναμική ανάπτυξή της την τελευταία 5ετια, που περιλαμβάνει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις και την προσπάθεια για δημοσιονομική σταθερότητα, που επιβεβαιώνεται από τις εκθέσεις των διεθνών οίκων αξιολόγησης.

Το μήνυμα εδώ είναι ότι η Ελλάδα έχει κάνει σημαντική πρόοδο στην οικονομία της, κάτι που την καθιστά πιο ελκυστική για επενδύσεις.

Δεύτερον, τονίζει τη γεωπολιτική σημασία της Ελλάδας, λόγω της θέσης της  στο νοτιοανατολικό άκρο της Ευρώπης, σε συνάρτηση ότι είναι και μέλος του ΝΑΤΟ.

Στην προκειμένη περίπτωση η  Ελλάδα αποτελεί στρατηγικό κόμβο που επηρεάζει την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή, ιδιαίτερα σε σχέση με τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

Δυο ιδιαίτερα ευαίσθητες ζώνες για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα πολυποίκιλα συμφέροντα της.

Επισημαίνεται ότι η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει ζητήσει από κάθε Πρωθυπουργό να προτείνει δύο ονόματα, έναν άνδρα και μία γυναίκα για επίτροπο οι οποίοι για να εγκριθούν θα περάσουν από προσωπική συνέντευξη.

Κάπου εδώ ξεκινούν και τα μεγάλα «παζάρια» και οι ανταγωνισμοί μεταξύ των ευρωπαϊκών ομάδων για τα «καλά» χαρτοφυλάκια, που εκτός του αναβαθμισμένου… γοήτρου της χώρας αντανακλούν και την επιρροή της στα κέντρα λήψης των αποφάσεων.

Όπως εξηγεί στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού, η Ελλάδα σε αυτές τις διαπραγματεύσεις πάει καλά προετοιμασμένη, αξιοποιώντας παράλληλα τις συμμαχίες και τις καλές διπλωματικές σχέσεις της, με βασική στόχευση την ενίσχυση της διαπραγματευτικής θέση της για ένα στρατηγικό χαρτοφυλάκιο.

Τα χαρτοφυλάκια και οι υποψήφιοι 

Το «Politico» ρώτησε τον κ. Μητσοτάκη αν η Αθήνα προσδοκά τη θέση του επιτρόπου για τη Μεσόγειο, με τον Πρωθυπουργό να απαντά «δεν εννοώ αυτό αλλά αυτό που λέω είναι ότι υπάρχουν άλλα χαρτοφυλάκια που θα μπορούσαν να ανταποκρίνονται σε αυτά που θέλουμε. Πιστεύω ότι είναι καλή ιδέα να έχουμε επίτροπο για τη Μεσόγειο. Εκτιμώ ότι τελικά τη θέση θα καταλάβει εκπρόσωπος χώρας της Μεσογείου. Δεν δηλώνω προτίμηση γιατί υπάρχουν άλλα χαρτοφυλάκια που θα μπορούσαν να μας ενδιαφέρουν πολύ και στην τελική είναι μια απόφαση που θα κάνει η πρόεδρος της Κομισιόν»

Στη φάση αυτή των διαπραγματεύσεων ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του, αλλά στο παρασκήνιο λέγεται ότι η Αθήνα θα είναι άκρως ικανοποιημένη αν πάρει το χαρτοφυλάκιο της Άμυνας.

Η ανάληψη ενός τόσο σημαντικού ευρωπαϊκού υπουργείου θα ενίσχυε την εικόνα της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή και θα βελτίωνε τη θέση της στην ευρωπαϊκή και διεθνή σκηνή, προσφέροντας μεγαλύτερη επιρροή και κύρος.

Άλλωστε ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι από τους Ευρωπαίους ηγέτες που έχουν αναδείξει στις Βρυξέλλες την ανάγκη για κοινή ευρωπαϊκή πολιτική άμυνας.

Στο «στόχαστρο» της χώρας εμφανίζονται να είναι το χαρτοφυλάκιο της Διεύρυνσης για ευνόητους λόγους, της Ανταγωνιστικότητας, της Ενέργειας  και της Στέγασης.

Όσον αφορά τους υποψήφιους ο κ. Μητσοτάκης έχει σκιαγραφήσει το προφίλ τους, μιλώντας για έμπειρα και καταξιωμένα πρόσωπα με διεθνή αναγνώριση και τεχνογνωσία

Στη βάση αυτή παίζουν τα ονόματα του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα, της υπουργού Εργασίας, Νίκη Κεραμέως, του πρώην υπουργού Επικρατείας, Σταύρου Παπασταύρου, ενώ εσχάτως κυκλοφόρησε και η υποψηφιότητα του υπουργού Άμυνας Νίκου Δένδια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ