Αποφεύγει η Κυβέρνηση να κάνει προβλέψεις για το αποτέλεσμα των Αμερικανικών εκλογών τον ερχόμενο Νοέμβριο, ωστόσο στο Μαξίμου παρακολουθούν στενά τις τελευταίες εξελίξεις, μετά την απόσυρση Μπάιντεν από την προεδρική κούρσα αλλά και τις δημοσκοπήσεις που σε αυτή τη φάση δίνουν μικρό προβάδισμα στον Ντόναλντ Τράμπ.
Του Κώστα Πασίση
Οι αναλύσεις που γίνονται στο «γαλάζιο» διπλωματικό επιτελείο εστιάζουν στο πόσο και αν επηρεαστούν οι διεθνείς σχέσεις, συμπεριλαμβανομένων και των ελληνοτουρκικών ισορροπιών, από μια δυνητική «αλλαγή φρουράς» στο Λευκό Οίκο. Δηλαδή να χάσουν οι Δημοκρατικοί και να επανέλθουν στην Εξουσία οι Ρεπουμπλικάνοι…
Στο Μαξίμου πάντως, κρατούν ίσες αποστάσεις τονίζοντας ότι η χώρα διατηρεί άριστη συνεργασία και με τις δυο πλευρές και δεν εκφράζεται επισήμως κάποια ιδιαίτερη προτίμηση.
Ο βουλευτής της ΝΔ, Τάσος Χατζηβασιλείου, σύμβουλος του Πρωθυπουργού για θέματα διεθνών σχέσεων, ερωτηθείς σχετικά επεσήμανε: « …η απάντηση είναι ξεκάθαρη. Οι σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ εδράζονται σε κοινές, αρχές, αξίες και κυρίως σε κοινά συμφέροντα. Το γεγονός ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει καταστήσει τη χώρα ως ένα ουσιαστικό πόλο σταθερότητας και έναν πάροχο ασφάλειας στη γειτονιά μας, αναγνωρίζεται απ όλους στις ΗΠΑ. Και στους Δημοκρατικούς και στους Ρεπουμπλικάνους».
Και πρόσθεσε: «Η εξωτερική πολιτική στις ΗΠΑ δε χαράσσεται μόνο από τη Διοίκηση αλλά και από το Κογκρέσο. Εκεί υπάρχει ένα διακομματικό τείχος απέναντι στις έωλες τουρκικές σχέσεις και ταυτόχρονα μια διακομματική αποδοχή των ελληνικών θέσεων σε μια σειρά κρίσιμων ζητημάτων. Σας θυμίζω ότι η ιστορική ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κογκρέσο έγινε κατόπιν πρόσκλησης απ όλες τις πολιτικές πτέρυγες και όχι μόνο από τους Δημοκρατικούς. Οι σχέσεις Ελλάδος-ΗΠΑ δεν ανατρέπονται τόσο εύκολα»…
Το εν λόγω αφήγημα συμπληρώνεται και από την ισχυρή συμμαχία της Ελλάδος με το Ισραήλ, που είναι σε αντιδιαστολή, με τις εχθρότητα που επικρατεί ανάμεσα σε Ισραήλ και Τουρκία, με δεδομένο τη δύναμη τόσο του εβραϊκού όσο και του ελληνικού λόμπι στις ΗΠΑ.
Η «εξίσωση» όμως με πλανητάρχη τον Ντόλαντ Τραμπ δεν είναι εύκολη υπόθεση και αυτό φάνηκε από τη χιουμοριστική απάντηση Μητσοτάκη στο Νταβός.
Ο αρχισυντάκτης του περιοδικού «Foreign Policy» ρώτησε τον Έλληνα Πρωθυπουργό τι θα σημάνει για την Ελλάδα και την ΕΕ ενδεχόμενο επανεκλογής του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ.
«Νόμιζα ότι τελείωσε ο χρόνος μας» απάντησε, χαμογελώντας, ο κ. Μητσοτάκης, δείχνοντας το ρολόι του.
Στη συνέχεια βέβαια με την απαιτούμενη σοβαρότητα πρόσθεσε «Συνεργάστηκα στενά και με τον πρόεδρο Τραμπ και με τον πρόεδρο Μπάιντεν και θεωρώ ότι είναι ανάρμοστο για οποιονδήποτε ξένο ηγέτη να παίρνει θέση για μια δημοκρατική διαδικασία. Εμείς στην Ευρώπη θα συνεργαστούμε με όποιον επιλέξει ο αμερικανικός λαός για πρόεδρό του. Στους πολίτες δεν αρέσουν τα κηρύγματα. Όλοι έχουμε τις προτιμήσεις μας, αλλά πρέπει να τις κρατάμε για τον εαυτό μας».
Στο Μαξίμου «σκανάρουν» εκ νέου την πρώτη θητεία Τραμπ και διαπιστώνουν ότι οι σχέσεις των ΗΠΑ με την Ελλάδα βελτιώθηκαν κατά τη διάρκεια της προεδρίας Τραμπ, ενώ υπήρξε και αυξημένη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των δυο χωρών.
Επισημαίνεται πάντως και η καλή «χημεία» μεταξύ Τραμπ και Ερντογάν, παρά τις εντάσεις που δημιουργήθηκαν από την αγορά των πυραύλων S-400.
Ωστόσο, ο Τραμπ είναι απρόβλεπτος παίχτης και κανείς δε γνωρίζει στην Ευρώπη, πως θα χειριστεί τον πόλεμο στην Ουκρανία αλλά και πως το ΝΑΤΟ θα «προστατεύσει» την Ευρώπη από την Ρωσία…
Και επειδή είναι άγνωσται αι βουλαί του κ. Τραμπ, εφόσον εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με τον Πολωνό ομόλογο του, Ντόναλντ Τουσκ έστειλαν κοινή επιστολή στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, με την οποία ζητούν τη δημιουργία μιας κοινής ασπίδας για την αεράμυνα της Ευρώπης.
Ένα ζήτημα που μάλλον θα γίνει ακόμη πιο επίκαιρο στην παρούσα θητεία της Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν…