today-is-a-good-day
33.7 C
Athens

Ελλάδα και Κύπρος ενισχύουν το μήνυμα για λύση στο Κυπριακό εν όψει της νέας  πρωτοβουλίας του ΟΗΕ

Μισός αιώνας συμπληρώνεται σήμερα από την εισβολή του Αττίλα στην Κύπρο το 1974 και στη Μεγαλόνησο κυριαρχούν δυο εκ διαμέτρου αντίθετες «εικόνες», χαρακτηριστικές της ντροπιαστικής διχοτόμησης  του πολύπαθου νησιού.

Του Κώστα Πασίση

Από τη μια πλευρά, στην «ελεύθερη ζώνη» η σεμνή εκδήλωση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Χριστουδουλίδη στο Προεδρικό Μέγαρο, παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη και από την άλλη, στα Κατεχόμενα, ο Ταγίπ Ερντογάν να ηγείται  της προκλητικής «φιέστας» του ψευδοκράτους για τη «μαύρη επέτειο».

Ένα  «σκηνικό», που ξετυλίγεται στη σκιά της νέας πρωτοβουλίας του ΟΗΕ για επίλυση του Κυπριακού ζητήματος…

Σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα απευθύνει χαιρετισμό στο Προεδρικό Μέγαρο, ως απότιση φόρου τιμής στα θύματα της εισβολής και στους αγώνες του κυπριακού λαού και ενισχύοντας τους δεσμούς αλληλεγγύης μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου.

Και όπως είπε σε Κυπριακό κανάλι, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Τάσος Χατζηβασιλείου η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Κύπρο είναι σημαντική για δυο λόγους. Πρώτα απ όλα είναι η πρώτη φορά που Έλληνας Πρωθυπουργός παρίσταται σε εκδηλώσεις καταδίκης της παράνομης τουρκικής εισβολής και δεύτερο ακριβώς την ίδια ημέρα θα είναι στην Κύπρο ο Ερντογάν για τις αντίστοιχες εκδηλώσεις στην κατεχόμενη πλευρά.

Σε πολιτικό επίπεδο πάντως, η παρουσία του Μητσοτάκη αλλά και των Στεφάνου Κασσελάκη και Νίκου Ανδρουλάκη στην Κύπρο ενισχύει το μήνυμα προς τη διεθνή κοινότητα για την ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού ζητήματος.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του αναμένεται να τονίσει την αμέριστη συμπαράσταση της Ελλάδας και τη στενή συνεργασία των δυο χωρών ιδίως σε μια περίοδο που κυριαρχεί η αβεβαιότητα στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

Ενώ θα επαναλάβει τη σταθερή θέση της Ελλάδας υπέρ μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα και η Κύπρος, στο πλαίσιο της Ευρώπης ξετυλίγουν τα τελευταία χρόνια μια κοινή στρατηγική σε θέματα άμυνας, ασφάλειας και ενεργειακής συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ταυτόχρονα ηεπίσκεψη Μητσοτάκη λειτουργεί ως «αντίβαρο» στις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας και του Προέδρου Ερντογάν στα κατεχόμενα.

Η παρουσία ενός ηγέτη της ΕΕ στην ελεύθερη Κύπρο σηματοδοτεί μεταξύ άλλων και την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας, με δεδομένο τον αναβαθμισμένο ρόλο της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το καλό νέο επίσης είναι και η επανεκλογή της Ούρσουλα Φον ντερ Λαιεν στην ηγεσία της Ευρώπης, με την οποία ο Έλληνας Πρωθυπουργός διατηρεί άριστες σχέσεις.

Άλλωστε από την αρχή ο Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με τον Ντόναλτ Τουσκ με επιστολή τους στήριξαν την υποψηφιότητα της για την προεδρία της Ε.Ε..

Το μήνυμα της Ελλάδας

Με αφορμή τη μαύρη επέτειο της εισβολής του Αττίλα και ενόψει της πρωτοβουλίας του ΟΗΕ για επανεκκίνηση των συνομιλιών  για το Κυπριακό ο υπουργός Εξωτερικών με αρθρογραφία του, έστειλε το μήνυμα της Ελλάδος, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Η διαιώνιση του σημερινού status quo, όπως επίσης και η δημιουργία δύο κρατών στην Κύπρο, δεν αποτελούν αποδεκτές λύσεις του Κυπριακού, ούτε για την Ελλάδα ούτε για την Ευρώπη».

Ενώ ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης σε δήλωση για τα 50 χρόνια από το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, τόνισε την ανάγκη να δημιουργηθούν οι συνθήκες εξεύρεσης λύσης που θα τερματίζει την κατοχή στην Κύπρο.

Από την άλλη πλευρά, στα Κατεχόμενα ο Ταγίπ Ερντογάν έχει δώσει εντολή να οργανωθεί μια α λα Τούρκα «φαντασμαγορική» φιέστα-πρόκληση, με φόντο την επιχείρηση Αττίλας, που στη νέα εκδοχή της μεταφράζεται σε μεγάλη στρατιωτική παρέλαση, στέλνοντας τα δικά του μηνύματα στον ΟΗΕ και τις ΗΠΑ.

Άλλωστε το  ψήφισμα της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης που αναφέρει ως μόνη λύση η δημιουργία δύο κρατών στην Κύπρο, δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών…

Εν τω μεταξύ χθες το τουρκικό υπουργείο Άμυνας …ξέφυγε για άλλη μια φορά. Ανάρτησε μήνυμα με στίχους του τραγουδιού, «μην με καλείς τόσο από καρδίας, μπορεί να έρθω ξαφνικά μία νύχτα…».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ