Ο Εμανουέλ Μακρόν θα έχει αύριο, Πέμπτη, “μια πρώτη εις βάθος συνάντηση” με τον νέο πρωθυπουργό της Βρετανίας Κιρ Στάρμερ για μια “επανεκκίνηση” των σχέσεων της Γαλλίας με το Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και ευρύτερα με την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως δήλωσε σήμερα το Ελιζέ.
Μετά το τέλος της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας (EPC), που συγκεντρώνει τους ηγέτες της ευρωπαϊκής ηπείρου πέρα από την ΕΕ, και πραγματοποιείται στο ανάκτορο Μπλένχαϊμ κοντά στην Οξφόρδη, στην Αγγλία, ο επικεφαλής της κυβέρνησης των Εργατικών θα δεχθεί τον Γάλλο πρόεδρο για ένα διμερές δείπνο εργασίας.
Οι δύο άνδρες είχαν τηλεφωνική συνδιάλεξη το βράδυ της νίκης των Εργατικών στις βουλευτικές εκλογές στις αρχές Ιουλίου, ακολούθως συναντήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ. Είχαν συναντηθεί επίσης τον Σεπτέμβριο του 2023, όταν ο Στάρμερ, τότε επικεφαλής της αντιπολίτευσης, είχε πάει στο Ελιζέ για μία 45λεπτη συνάντηση πρόσωπο με πρόσωπο με τον Γάλλο πρόεδρο.
“Θα είναι η πρώτη συνάντηση στην ουσία”, δήλωσε στους δημοσιογράφους πηγή του περιβάλλοντος του Εμανουέλ Μακρόν. “Είναι με τον πρόεδρο που ο Βρετανός πρωθυπουργός ελπίζει επίσης να σηματοδοτήσει τη γενικότερη επιθυμία του για ένα ‘reset’ [επανεκκίνηση] με την Ευρώπη και με την ΕΕ αλλά επίσης και για μια επισκόπηση της συνολικής γαλλοβρετανικής σχέσης”, πρόσθεσε.
Σύμφωνα με έναν Γάλλο σύμβουλο, θα είναι άρα “η ευκαιρία να γίνει μια πλήρης επισκόπηση και επανεκκίνηση συνολικά των σχέσεων που έχουμε με το Ηνωμένο Βασίλειο”.
Η νέα βρετανική κυβέρνηση επιβεβαίωσε σήμερα, στην “ομιλία του βασιλιά” κατά την οποία ο βασιλιάς Κάρολος Γ’ παρουσίασε τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης, την επιθυμία της να “επαναπροσδιορίσει” τις σχέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου με τους “Ευρωπαίους εταίρους” του μετά τη θυελλώδη φάση του Brexit.
Ο αρχηγός του γαλλικού κράτους αναμένει από αυτή τη συνάντηση πως ο Κιρ Στάρμερ θσ “παρουσιάσει το όραμά του για ένα ‘reset’ της σχέσης ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ”, ώστε να “αρχίσει να θέτει τα ορόσημα αυτής της συζήτησης”, σύμφωνα με το Παρίσι. “Εναπόκειται αρχικά σε αυτή τη νέα κυβέρνηση να εξηγήσει πώς οραματίζεται τη μελλοντική σχέση της με την ΕΕ έπειτα από όλην αυτήν τη φάση του Brexit”, πρόσθεσε το Ελιζέ.
“Έχουμε κάθε αμοιβαίο συμφέρον να παρακολουθήσουμε αυτή την επαναπροσέγγιση”, επέμεινε η ίδια πηγή.
Σημειώνοντας πως οι Βρετανοί μπορούν να έχουν “περισσότερη όρεξη” για μια επαναπροσέγγιση σε ορισμένα θέματα από ό,τι “σε άλλα”, η γαλλική προεδρία εκτιμά πως πρέπει να ληφθούν υπόψη τα ευρωπαϊκά συμφέροντα και να εγγρφεί σε μια “σφαιρική προσέγγιση” παρά σε μια προσέγγιση ‘cherry picking'”, που αποσκοπεί σε επιλογή φακέλων. Διαβεβαιώνει εξάλλου πως οι επίσημες συζητήσεις πρέπει να πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σε ό,τι αφορά τις γαλλογερμανικές σχέσεις, θα συζητηθούν τα θέματα της ενέργειας, κυρίως της πυρηνικής ενέργειας, καθώς και “η συνεργασία στο μεταναστευτικό με την κατάσταση στη Μάγχη”, ένα θέμα που αποτελεί συχνά αντικείμενο αντιπαράθεσης με τη βρετανική πλευρά.