Η καθημερινότητα και τα προβλήματα των πολιτών είναι η «μεγάλη εικόνα» με την οποία ασχολείται ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση του, σαράντα ημέρες μετα το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.
Αυτό είναι ένα από τα βασικά συμπεράσματα της συνέντευξης στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ του Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος έδειξε ότι δεν προτίθεται να αλλάξει το «μείγμα» της ακολουθητέας κυβερνητικής πολιτικής.
Η κύρια στόχευση της παρέμβασης Μητσοτάκη, εν μέσω θέρους, ήταν να δείξει ότι η κυβέρνησή του παραμένει σταθερή, υπεύθυνη και προσανατολισμένη στην επίλυση των πραγματικών προβλημάτων της χώρας, απορρίπτοντας τις ακραίες αντιπαραθέσεις και τις λαϊκιστικές πολιτικές…
Του Κώστα Πασίση
Σε αυτό το πλαίσιο ο Πρωθυπουργός μίλησε για όλα τα «καυτά» προβλήματα που απασχολούν αυτή την περίοδο τους πολίτες, με πρώτο τους λογαριασμούς ρεύματος που βρίσκονται στα πρόθυρα εκτόξευσης, μετά τα …ουρανοκατέβατα κέρδη, όπως είπε των εταιρειών ενέργειας.
Προκειμένου να καθησυχάσει τα νοικοκυριά, ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε νέα επιδότηση που θα συγκρατήσει σε ανεκτά επίπεδα τους λογαριασμούς ρεύματος και θα χρηματοδοτηθεί από την έκτακτη φορολόγηση στους παραγωγούς ρεύματος.
Οι επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος αποτελούν μια δοκιμασμένη συνταγή που έρχεται από το πρόσφατο παρελθόν, με χειροπιαστά αποτελέσματα για τα νοικοκυριά.
Για τον …ελέφαντα στο δωμάτιο, την ακρίβεια, ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε αρκετά ρεαλιστής αναφορικά με το μείζον πρόβλημα, λέγοντας ότι «μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν». Και εστίασε περισσότερο στα ήδη υπάρχοντα μέτρα που έχουν περιορίσει τις πληθωριστικές πιέσεις στην αγορά τροφίμων και αυτό αποτυπώνεται στις μειωμένες τιμές.Ωστόσο τόνισε ότι η πολιτική του στοχεύει στην αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος.
Επίσης ξεκαθάρισε και το τοπίο αναφορικά με τις εξαγγελίες στη ΔΕΘ, λέγοντας ότι δεν θα υπάρξει «πακέτο παροχών», υπό τη στενή έννοια για την ελληνική πραγματικότητα, ούτε μείωση του ΦΠΑ, ένα μέτρο για το οποίο πιέζει η Αντιπολίτευση.
Αλλά υπογράμμισε ότι η δέσμευση για στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων θα υλοποιηθεί στο ακέραιο.
Για τη νέα πρόκληση, αυτή της υποστελέχωσης περιφερειακών νοσοκομείων της χώρας, με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η κυβέρνηση, ο Πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι υπάρχουν αντιδράσεις και διαφωνίες, γι αυτό και έκανε έκκληση για συνεννόηση, διαφορετικά είπε θα πρέπει να ληφθούν μέτρα επίλυσης του προβλήματος.
Στην προκειμένη περίπτωση πάντως εκείνο που προέκυψε μετά την «βεντέτα» του υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη με τους ιατρούς, είναι τα κάστανα από τη φωτιά κλήθηκε να τα βγάλει και πάλι ο Πρωθυπουργός.
Για τα ζητήματα της Ασφάλειας, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι για πρώτη φορά η κυβέρνηση επιβάλλει το νόμο παντού…
Ωστόσο η φράση-κλειδί ήταν ότι «ο νόμος ισχύει για όλους, πρωτίστως για πιο ισχυρούς», αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι δεν θα υπάρχουν ατιμώρητοι ή άτομα πάνω από τον νόμο, ακόμα και αν έχουν ισχύ ή επιρροή.
Στην …ώρα του το θέμα του Προέδρου Δημοκρατίας
Σε πολιτικό επίπεδο ξεχώρισε η προσπάθεια του να κλείσει τη συζήτηση για την προεδρία της Δημοκρατίας, ένα ζήτημα που συζητείται εντόνως σε παρασκηνιακό επίπεδο και αυτό φάνηκε στη τελευταία συνεδρίαση της Κ.Ο της ΝΔ.
«Δεν θέλω και δεν πρόκειται να δεχτώ να ακούσω από κανέναν βουλευτή οποιαδήποτε άποψη για την Προεδρία της Δημοκρατίας, διότι αφορά αμφισβήτηση του θεσμού, όχι του προσώπου, μέχρι που να ανοίξει η συζήτηση. Η συζήτηση θα ανοίξει συντεταγμένα τον Φεβρουάριο του 2025», τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Προφανώς και δεν κάθομαι εδώ σε αυτό το γραφείο να αποφασίζω μόνος μου, σέβομαι όμως απόλυτα και τη συνταγματική επιταγή η οποία περιγράφει τον ή την Πρόεδρο της Δημοκρατίας ως ένα πρόσωπο το οποίο πρέπει να έχει ευρύτερη αποδοχή. Και θα σταματήσω εδώ».
Η τελευταία παράγραφος όμως αποκαλύπτει ότι το συγκεκριμένο ζήτημα, για πολλούς «πρόβλημα», «αγκάθι» ή μεγάλη εκκρεμότητα είναι μπροστά του. Αλλά όπως αναφέρουν βουλευτές πολλά θα κριθούν και από την πολιτική συγκυρία όταν θα ανοίξει και επίσημα η συζήτηση τον Φεβρουάριο του 2025.
Κληθείς να σχολιάσει τις πρόσφατες αιρετικές παρεμβάσεις των πρώην πρωθυπουργών Καραμανλή – Σαμαρά, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η ΝΔ ως ανοικτό δημοκρατικό κόμμα αντέχει τις διαφορετικές φωνές, αλλά όπως τόνισε η πολιτική της κυβέρνησης εκφράζεται από τον ίδιο.
Όσον αφορά τα εθνικά «μέτωπα», ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι τα Σκόπια θα πρέπει να τηρήσουν στο ακέραιο τη Συμφωνία των Πρεσπών, με ρητή δήλωση της ηγεσίας της γειτονικής χώρας ότι το όνομα της χώρας είναι αυτό, είναι έναντι όλων, διαφορετικά δε θα έχουν ευρωπαϊκή πορεία, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι η Ελλάδα θα βάλει βέτο στην Ε.Ε.
Για το Κυπριακό εξέφρασε τη συγκρατημένη αισιοδοξία του ότι οι δύο κοινότητες θα καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με ορισμένους όρους οι οποίοι είναι απαράβατοι: πρέπει να υπάρχει μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια, μια διεθνής προσωπικότητα. Αυτές είναι μη διαπραγματεύσιμες έννοιες για το μέλλον της Κύπρου, εφόσον θα μπορούσε να υπάρχει μια συμφωνία…