today-is-a-good-day
15.6 C
Athens

Η ανευθυνότητα επικίνδυνη συνταγή τραγωδίας – Γράφει ο Δημήτρης Απόκης

Στην πολιτική, αλλά κυρίως στη δημοσιογραφία οι λέξεις πρέπει να χρησιμοποιούνται για να εκφράζονται αποκλίνουσες απόψεις, για να λογομαχούμε, και στην κατάληξη για να επιλύσουμε τις πολιτικές διαφορές. Πρέπει να πηγάζουν από την ελπίδα και την προσπάθεια εμβάθυνσης της δημοκρατίας και την αποφυγή της αιματοχυσίας. Δυστυχώς, αυτό είναι κάτι το οποίο με ευθύνη των κυρίαρχων πολιτικών ελίτ και των συστημικών μέσων μαζικής ενημέρωσης δεν ισχύει. Όχι μόνο δεν ισχύει, αλλά έχουν σχεδόν αποκλειστική ευθύνη, για την τοξικότητα η οποία επικρατεί από άκρη του δυτικού κόσμου και οδηγεί σε τραγωδίες όπως αυτή της απόπειρας δολοφονίας, εναντίον του πρώην προέδρου των ΗΠΑ και υποψηφίου του Ρεπουμπλικανικού κόμματος για την προεδρία στις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου, Ντόναλντ Τραμπ.

Του Δημήτρη Γ. Απόκη*

Παρά την αγωνιώδη προσπάθεια διαφόρων συστημικών μέσων μαζικής ενημέρωσης και κάποιων «αναλυτών», να περάσουν κάτι διαφορετικό, το κλίμα που δημιούργησαν και καλλιέργησαν οι πολιτικοί εχθροί και αντίπαλοι, αλλά και οι φωνές τους στα συστημικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ έχουν οδηγήσει την Αμερική σε μια απίστευτη πόλωση, τρομερά τοξική και πολιτικά την έχουν φέρει σε οριακό σημείο. Πολύ απλά, η πολιτική, πολιτιστική και μιντιακή ελίτ, δεν μπόρεσε ποτέ να αποδεχθεί τη νομιμότητα του Τραμπ, ως Αμερικανού Προέδρου.

Η παρούσα αμερικανική κυβέρνηση, ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, και αρκετοί πολιτικοί του Δημοκρατικού Κόμματος, καταδίκασαν την απόπειρα δολοφονίας, αλλά η σκληρή αλήθεια είναι, ότι ακούγονται και πιθανόν είναι κούφιες και ανειλικρινείς.

Κάποιοι επιμελώς ξεχνούν, ότι η ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος, οι γνωστοί Never Trumper’s του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, και η πλειοψηφία των συστημικών μέσων μαζικής ενημέρωσης, παρουσίαζαν τον πρώην Αμερικανό Πρόεδρο, ως τέρας, και τα εκατομμύρια των υποστηρικτών του, ως αξιοθρήνητους που θέλουν να παραδώσουν την Αμερική σε ένα δικτάτορα. Σφυρηλατούσαν σε καθημερινή βάση το μήνυμα ότι ο Τραμπ, αποτελεί κίνδυνο για τη δημοκρατία, και δαιμονοποιούσαν τους ψηφοφόρους του ως φασίστες.

Επιμελώς, ξεχνούν το επιχείρημα που προωθούσαν «διακεκριμένοι» δημοσιογράφοι, ήδη από το 2016, ότι ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος, είναι ένας νέος Χίτλερ, καλώντας για χρήση κάθε δυνατού μέσου για την αποτυχία της προεδρίας του και αποτροπή της επανεκλογής του.

Συστημικά μέσα και «αναλυτές», αποτυγχάνουν να παραδεχτούν ότι το Δημοκρατικό Κόμμα, βρίσκεται στο χάος που βρίσκεται σήμερα, κατά κύριο λόγο, όχι λόγω της τραγικής κατάστασης του Τζο Μπάιντεν, και της ανικανότητας της Αντιπροέδρου, Κάμαλα Χάρις, αλλά λόγω της αδυναμίας του να καταλάβει τι πρέπει να κάνει ένα κόμμα που ηττάται σε μια δημοκρατία. Δεν βλέπει τα τραγικά λάθη πολιτικής, αλλά επενδύει χρήματα, χρόνο και εκμεταλλεύεται την προνομιακή σχέση του με τα συστημικά μέσα ενημέρωσης για να καταστρέψει την προεδρία Τραμπ και να αποτρέψει την επανεκλογή του.

Κατά τη διάρκεια της προεδρίας Μπάιντεν, οι Δημοκρατικοί δεν ασχολήθηκαν με το να κυβερνήσουν και να ενώσουν μια βαθιά διχασμένη χώρα, αλλά επικεντρώθηκαν σε μια ρητορική εναντίον του πρώην προέδρου και πολιτικού αντιπάλου τους. Με μια αήθη και προκλητική εκμετάλλευση των συστήματος της δικαιοσύνης και των μέσων ενημέρωσης προσπάθησαν να καταδικάσουν τον πρώην πρόεδρο για δήθεν εγκλήματα.

Οι Δημοκρατικοί και οι υπάλληλοι τους στα μέσα ενημέρωσης, έκρυψαν την τραγική κατάσταση της υγείας του νυν προέδρου, και της ανικανότητας της αντιπροέδρου του.

Δυστυχώς για αυτούς και ευτυχώς για την Αμερική και τη Δύση ευρύτερα, με λιγότερο από τέσσερις μήνες μέχρι τις προεδρικές εκλογές, αντιμετωπίζουν μια τραγική κατάσταση που οι ίδιοι δημιούργησαν. Η απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ, εκτός απρόοπτου τους καταδικάζει σε ήταν, είτε παραμείνουν με τον Μπάιντεν υποψήφιο, την αντιπρόεδρο Χάρις είτε κάποιον άλλο. Αν μας διδάσκει κάτι η ιστορία το Μάρτιο του 1981, μετά την απόπειρα δολοφονίας του, ο αείμνηστος Ρόναλντ Ρέιγκαν, έφτασε σε ποσοστό αποδοχής 70%. Ο Τραμπ, δεν χρειάζεται τόσο πολύ, ήδη προηγείται στις δημοσκοπήσεις.

Έστω και αργά, για το καλό της Αμερικής, της Δύσης και της σταθερότητας του διεθνούς συστήματος, ας καταλάβουν οι Δημοκρατικοί, οι πολιτικές ελίτ και τα συστημικά μέσα ενημέρωσης, ότι πρέπει να ηττηθούν. Αντί να συνεχίσουν να δαιμονοποιούν τον πρώην πρόεδρο, πολιτικό αντίπαλό τους και τους υποστηρικτές του, ας κάνουν το λογικό και πάνω από όλα το σωστό, να κοιταχθούν στον καθρέφτη και να αναρωτηθούν γιατί χάνουν. Όχι γιατί ο Τραμπ είναι τέρας και δικτάτορας και οι υποστηρικτές του φασίστες, αλλά γιατί εφάρμοσαν και στήριξαν, αποτυχημένες πολιτικές, για τη μετανάστευση, τον πληθωρισμό,  και την εξωτερική πολιτική.

Πλέον δεν μιλάμε για απλή ανευθυνότητα, αλλά για άκρως επικίνδυνη συνταγή τραγωδίας.

* Ο Δημήτρης Γ. Απόκης, είναι Διεθνολόγος, με ειδίκευση στην Αμερικανική Εξωτερική Πολιτική, Γεωπολιτική και Διεθνή Οικονομία. Απόφοιτος των πανεπιστημίων The American University, School of International Service, και The Johns Hopkins University, The Paul H. Nitze, School of Advanced International Studies της Ουάσιγκτον. Είναι μέλος του The International Institute for Strategic Studies, του Λονδίνου. Ως Δημοσιογράφος, υπήρξε επί σειρά ετών διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο, στο Στέητ Ντιπάρτμεντ και στο Αμερικανικό Πεντάγωνο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ