today-is-a-good-day
30 C
Athens

Αμερική: Η μητέρα όλων των μαχών – Γράφει ο Δημήτρης Απόκης

Μετά την απόπειρα δολοφονίας, εναντίον του πρώην προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, σε προεκλογική συγκέντρωση στο Μπάτλερ, στην Πολιτεία της Πενσιλβανία, την πρώτη από την απόπειρα εναντίον του προέδρου, Ρόναλντ Ρέηγκαν, το 1981, αύριο στο Μιλγουόκι, της Πολιτείας του Ουισκόνσιν, ξεκινά τις εργασίες του το Συνέδριο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, το οποίο θα αποτελέσει την έναρξη, εν μέσω τεράστιας πολιτικής έντασης, μιας ιστορικής αναμέτρησης, ανάμεσα στον για τρίτη φορά υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων και πρώην πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, και τον νυν πρόεδρο, και υποψήφιο (εκτός απρόοπτου) των Δημοκρατικών, Τζο Μπάιντεν. Για τον Τραμπ, η διεκδίκηση της επανεκλογής του στην προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών, ειδικά στην περίπτωση που στεφθεί με επιτυχία, θα αποτελέσει το μεγαλύτερο political comeback, όχι μόνο στην πολιτική ιστορία της Αμερικής, αλλά σε παγκόσμια κλίμακα. Αλλά με βάση τις τελευταίες εξελίξεις, εάν παραμείνει υποψήφιος, και για το Τζο Μπάιντεν, θα αποτελέσει μια πρωτοφανή νίκη αφού καλείται να βγάλει όπως λένε οι μάγοι στο τσίρκο να βγάλει λαγό από το καπέλο. Θα είναι ο πρώτος πρόεδρος που πέραν πάσης αμφιβολίας έχοντας προβλήματα διανοητικά και κινητικά, θα καταφέρει να επανεκλέγει στο ισχυρότερο πολιτικό πόστο του πλανήτη. Αλλά το σημαντικότερο όλων είναι το γεγονός, ότι η αναμέτρηση αυτή αποτελεί απόδειξη της τραγικής πολιτικής κατάστασης, στην οποία έχει βρεθεί η Μητρόπολη της Δύσης, σε μια κομβική για τη σταθερότητα του διεθνούς συστήματος στιγμή.

Του Δημήτρη Γ. Απόκη*

Ο Ντόναλντ Τραμπ, πηγαίνει στο Μιλγουόκι, σε εντελώς διαφορετικές συνθήκες, από αυτές του 2016, όταν από το πουθενά άφησε άναυδο το σύστημα και την ελίτ του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, κερδίζοντας το χρίσμα και στη συνέχεια την προεδρία της Αμερικής, αλλά και σε εντελώς διαφορετικές συνθήκες από το 2020, όταν η ίδια η κυβέρνησή του, αλλά και το σύστημα στο σύνολό του, έχοντας συνέλθει από την ψυχρολουσία του 2016, τον οδήγησαν στην ήττα στις προεδρικές εκλογές.

Αυτή τη φορά, ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος, πηγαίνει στο συνέδριο, έχοντας τη συντριπτική πλειοψηφία του κόμματός του, να τον στηρίζει, το κίνημα MAGA (Make America Great Again), να έχει ρίξει πλέον βαθιές ρίζες στην αμερικανική κοινωνία, και το σύστημα να βρίσκεται σε πανικό, από την παραδοχή ότι ο Τζο Μπάιντεν, είναι ένας υποψήφιος που πάσχει από άνοια και όπως όλα δείχνουν και Parkinson.

Μια άλλη σημαντική διαφορά, καθώς αρχίζει το Συνέδριο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, είναι ο σημερινός Ντόναλντ Τραμπ, δεν έχει καμία σχέση με αυτόν που συνηθίσαμε στο παρελθόν. Είναι σαφώς πιο πειθαρχημένος, έχει ένας σαφώς πιο έμπειρο και ικανό επιτελείο, και πάνω από όλα έχει πολύ μεγαλύτερη οικονομική υποστήριξη σε σχέση με το παρελθόν, στην οποία πλέον συγκαταλέγεται και ο Έλον Μάσκ.

Ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα του Συνεδρίου, αλλά και του Ντόναλντ Τραμπ προσωπικά, είναι η επιλογή που θα κάνει για τη θέση του υποψηφίου Αντιπροέδρου, διότι όχι μόνο θα αποτελέσει μήνυμα για το τι πρόεδρος σκοπεύει να είναι, αλλά θα είναι κρίσιμη όσο αφορά τη διεύρυνση της εκλογικής του βάσης, αλλά και τη διατήρηση της ενότητας και της ηρεμίας μέσα στο ίδιο το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα.

Για παράδειγμα, ο ίδιος ο Τραμπ, ο στενός του κύκλος, αλλά και το κίνημα MAGA, θα ήταν απόλυτα ευχαριστημένοι με την επιλογή του γερουσιαστή από τον κρίσιμη εκλογικά, Πολιτεία του Οχάιο, J. D. Vance. Ο γερουσιαστής βρίσκεται σε πλήρη αρμονία με τον πρώην πρόεδρο, όσο αφορά τις πολιτικές θέσεις και είναι από τους πλέον ένθερμους υποστηρικτές του,. Είναι 39 χρονών, βετεράνος των Πεζοναυτών, απόφοιτος της Νομικής του Yale, και επιτυχημένος επιχειρηματίας με στενές σχέσεις στη Silicon Valley και τον κόσμο των Crypto.

Την ίδια στιγμή το κατεστημένο των Rino του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, αλλά και συστημικά μέσα ενημέρωσης, θα ικανοποιούνταν απόλυτα με την επιλογή ου κυβερνήτη της Πολιτείας της Βόρεια Ντακότα, Ντάγκ Μπούργκουμ ή του γερουσιαστή από την Πολιτεία της Φλόριντα, Μάρκο Ρούμπιο. Δεν είναι τυχαίο, ότι τις τελευταίες ημέρες ο J. D. Vance, γίνεται στόχος επιθέσεων από αυτά τα συστήματα.

Μια μεγάλη έκπληξη θα ήταν η επιλογή της πρώην βουλευτού των Δημοκρατικών, Τούλσι Γκαμπάρντ, η οποία αποχώρησε από το Δημοκρατικό Κόμμα και αποτελεί έναν από τους πλέον ένθερμους υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ.

Η σημαντική διαφορά σε αυτό το Συνέδριο και τον Ντόναλντ Τραμπ, έχει να κάνει με την πλατφόρμα που κατεβάζει ο πρώην πρόεδρος. Δεν πρόκειται για ένα μακροσκελές και χαοτικό κείμενο, αλλά για ένα σφικτό πλαίσιο που απευθύνεται στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η αμερικανική κοινωνία.

Για οκτώ χρόνια, όλοι κατηγορούν το  Ντόναλντ Τραμπ, ότι αγνοεί ένα βασικό κανόνα της πολιτικής, που είναι η διεύρυνση της εκλογικής βάσης. Η νέα πλατφόρμα που κατεβάζει στο Συνέδριο δείχνει ακριβώς σε αυτή την κατεύθυνση.

Είναι αφιερωμένη στους «ξεχασμένους άνδρες και γυναίκες της Αμερικής», μια φράση που έγινε διάσημη μετά από μια ραδιοφωνικής ομιλία του Φράνκλιν Ντέλανο Ρούσβελτ, το 1932.

Δίνει έμφαση στη μετανάστευση, βασικό θέμα της εκστρατείας του πρώην προέδρου, υποσχόμενος να σταματήσει την εισβολή μεταναστών και να πραγματοποιήσει τη μεγαλύτερη επιχείρηση απέλασης στην ιστορία της Αμερικής. Τα προηγούμενα χρόνια οι θέσεις αυτές μπορεί να ακούγονταν ακραίες, σήμερα απηχούν την πλειοψηφία των Αμερικανών πολιτών. Αναφέρει, ότι αντιτίθεται στο να συμμετέχουν άνδρες (transgender) στο γυναικείο αθλητισμό, κάτι που και πάλι συγκεντρώνει τις προτιμήσεις της πλειοψηφίας των πολιτών. Η νέα πλατφόρμα του Τραμπ, διατυπώνει και μια πιο χαλαρή πολιτική στο θέμα των αμβλώσεων, κεντρικό θέμα της εκστρατείας των Δημοκρατικών, χαιρετίζοντας την ανατροπή του Roe vs. Wade, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι θα αντιταχθεί στην  καθυστερημένη άμβλωση.

Ο τομέας της εξωτερικής πολιτικής είναι κάτι εξαιρετικά πολύπλοκο, ιδιαίτερα στην παρούσα γεωπολιτική πραγματικότητα και σίγουρα δεν μπορεί να καλυφθεί στην πλατφόρμα ενός Συνεδρίου, πέρα από γενικότητες.

Σε κάθε περίπτωση, η νέα πλατφόρμα που κατεβάζει ο Τραμπ στο Συνέδριο και κατ’ επέκταση στις εκλογές, είναι πολύ συγκεκριμένη, αποφεύγει ακρότητες και πάνω από συμβαδίζει με τις προτιμήσεις την πλειοψηφίας των Αμερικανών πολιτών.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, είναι βέβαιο ότι κατεβαίνει στο αυριανό Συνέδριο, ειδικά μετά την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του, ενισχυμένος και πολύ πιο συγκροτημένος. Η απόπειρα δολοφονίας εναντίον του, καθιστά αυτή την εκλογική αναμέτρηση, ιδιαίτερα κρίσιμη, αφού σε συνδυασμό με το μπάχαλο γύρω από την κατάσταση της υγείας του Τζο Μπάιντεν, η Αμερική οδηγείται σε μια χαοτική κατάσταση, ποτισμένη με μίσος και τεράστια πολιτική ένταση.

* Ο Δημήτρης Γ. Απόκης, είναι Διεθνολόγος, με ειδίκευση στην Αμερικανική Εξωτερική Πολιτική, Γεωπολιτική και Διεθνή Οικονομία. Απόφοιτος των πανεπιστημίων The American University, School of International Service, και The Johns Hopkins University, The Paul H. Nitze, School of Advanced International Studies της Ουάσιγκτον. Είναι μέλος του The International Institute for Strategic Studies, του Λονδίνου. Ως Δημοσιογράφος, υπήρξε επί σειρά ετών διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο, στο Στέητ Ντιπάρτμεντ και στο Αμερικανικό Πεντάγωνο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ