today-is-a-good-day
34.2 C
Athens

Συναντήσεις της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ στην Κούβα

Συνεχίζονται οι επαφές της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ, που πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κούβα, με επικεφαλής τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, μετά από πρόσκληση του ΚΚ Κούβας.

Η αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον Ρομπέρτο Μοράλες Οχέδα, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚ Κούβας και οργανωτικό γραμματέα της ΚΕ. Στη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στην έδρα της ΚΕ του ΚΚ Κούβας, συμμετείχαν επίσης ο Εμίλιο Λοσάδα Γκαρσία, μέλος της ΚΕ του ΚΚ Κούβας, επικεφαλής του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ και η Μαριντέ Φερνάντι, μέλος της ΚΕ του ΚΚ Κούβας, αναπληρώτρια επικεφαλής της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ.

Ο Ρομπέρτο Μοράλες Οχέδα, υποδεχόμενος την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ επισήμανε, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση, «τους ιστορικούς δεσμούς» μεταξύ του ΚΚΕ και του ΚΚ Κούβας και εξέφρασε «την ευγνωμοσύνη του για τη στάση αλληλεγγύης του ΚΚΕ και τις πρωτοβουλίες που έχει πάρει στην Ελλάδα και διεθνώς, ενάντια στον αποκλεισμό της Κούβας από τις ΗΠΑ και ενάντια στην ένταξη της Κούβας στη λίστα με τις λεγόμενες “χώρες υποστηρικτές της τρομοκρατίας”».

Αναφέρθηκε στις προσπάθειες του ΚΚ Κούβας «να υλοποιήσει τις αποφάσεις του 8ου Συνεδρίου του απέναντι στις πολύ μεγάλες δυσκολίες που προκαλεί η επιθετικότητα των ΗΠΑ».

«Γνωρίζουμε», τόνισε, ότι «όποιος και αν εκλεγεί στις προσεχείς εκλογές στις ΗΠΑ, είτε ο Μπάιντεν είτε ο Τραμπ, δεν θα αναιρέσουν τα μέτρα της Ουάσινγκτον ενάντια στην Κούβα».

«Σε αυτό το πλαίσιο», επισήμανε, «το ΚΚ Κούβας δίνει έμφαση στην αντιμετώπιση κρίσιμων ζητημάτων για τη ζωή του κουβανικού λαού, όπως η αύξηση της παραγωγής τροφίμων, ο εξορθολογισμός στην αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων, η σταθεροποίηση του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας, η αντιμετώπιση της αύξησης των τιμών, ζητήματα που συνδέονται πολύμορφα με τον αποκλεισμό της Κούβας».

Υπογράμμισε ότι «καταβάλλονται συνεχείς προσπάθειες για την οργανωτική ενίσχυση του ΚΚ Κούβας και καταγράφεται αύξηση των Οργανώσεων Βάσης του κόμματος και των κομματικών μελών, γεγονός που δείχνει ότι η πλειοψηφία του λαού στηρίζει την Επανάσταση και τον Σοσιαλισμό».

Από την πλευρά της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ, ο Δημήτρης Κουτσούμπας τόνισε ότι «το ΚΚΕ θα είναι πάντα στο πλευρό της Κούβας, ενάντια στον αποκλεισμό από τις ΗΠΑ, παλεύοντας ταυτόχρονα για την εξάλειψη της απαράδεκτης λίστας των ΗΠΑ για τις “χώρες υποστηρικτές της τρομοκρατίας” και ενάντια στην ένταξη της Κούβας σε αυτήν».

«Το ΚΚΕ», υπογράμμισε, «αναπτύσσει ήδη σημαντική δράση για αυτά τα ζητήματα και θα την εντείνει ακόμα περισσότερο μετά τις συναντήσεις που πραγματοποιεί αυτές τις μέρες η αντιπροσωπεία του στην Κούβα».

Στη συνέχεια, ο Δ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη «μεγάλη απήχηση που έχει στον ελληνικό λαό η ακλόνητη θέση του ΚΚΕ απέναντι στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, απέναντι στις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, που φέρνουν στους λαούς φτώχεια, πολέμους και εκμετάλλευση».

Υπογράμμισε τα «θετικά αποτελέσματα που πετυχαίνουν οι κομμουνιστές και τη σημαντική αγωνιστική δράση που αναπτύσσουν μέσα στο εργατικό-συνδικαλιστικό κίνημα, στους αγρότες, στα πανεπιστήμια, τη συμβολή του ΚΚΕ στην ανάπτυξη σημαντικών απεργιακών κινητοποιήσεων, στον αγωνιστικό συντονισμό εργαζομένων-αγροτών-αυτοαπασχολούμενων, στην πραγματοποίηση μεγάλων αντιιμπεριαλιστικών-αντιπολεμικών κινητοποιήσεων ενάντια στον πόλεμο στην Ουκρανία και το έγκλημα του Ισραήλ στην Παλαιστίνη, ενάντια στην πολύμορφη εμπλοκή της Ελλάδας σε αυτά».

Καταλήγοντας, ο Δ. Κουτσούμπας τόνισε ότι «το ΚΚΕ και οι κομμουνιστές της Ελλάδας θα δυναμώνουν ακόμα περισσότερο την αλληλεγγύη με την Κούβα».

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ συναντήθηκε επίσης με τον Ουλίσες Γκιλάρτε ντε Νασιμιέντο, ΓΓ της Συνομοσπονδίας Εργαζομένων της Κούβας (CTC) και μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚ Κούβας.

Στη συνάντηση, στην έδρα της Συνομοσπονδίας, υπογραμμίστηκε η στενή σχέση των κομμουνιστών συνδικαλιστών στις δύο χώρες και η στενή συνεργασία ανάμεσα στην CTC και το ΠΑΜΕ διμερώς και στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ).

Ο Ουλίσες Γκιλάρτε ντε Νασιμιέντο παρουσίασε μια σειρά στοιχεία για την CTC, η οποία σήμερα, έχει μέλη 4,5 εκατομμύρια εργαζόμενους, ενώ αντιπροσωπεύεται στα ανώτατα κλιμάκια του ΚΚ Κούβας, στο Συμβούλιο του Κράτους, στο Υπουργικό Συμβούλιο και στην Εθνοσυνέλευση της Λαϊκής Εξουσίας.

«Αποστολή της», υπογράμμισε, είναι «η διαρκής υπεράσπιση των δικαιωμάτων και των κατακτήσεων των εργαζομένων μέσα από την Επανάσταση, καθώς και η κινητοποίηση εργαζομένων για την εξασφάλιση του αναγκαίου κοινωνικού πλούτου για την ευημερία της χώρας, ενώ επισήμανε ακόμα ότι το 65% των στελεχών της είναι γυναίκες».

Αναφέρθηκε στις «πολύμορφες επιπτώσεις από την ιμπεριαλιστική επίθεση ενάντια στην Κούβα, με τον αποκλεισμό και τα άλλα μέτρα από τις ΗΠΑ», εστιάζοντας μεταξύ άλλων στις «επιπτώσεις στην παραγωγή από την έλλειψη εισαγόμενων πρώτων υλών σε μια σειρά κλάδους, στις σημαντικές πληθωριστικές πιέσεις που οδηγούν σε μείωση της αγοραστικής δύναμης των μισθών και των συντάξεων κ.ο.κ.».

Κλείνοντας εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στο ΚΚΕ για την σταθερή και πολύμορφη υποστήριξη της Κουβανικής Επανάστασης.

Ο Δ. Κουτσούμπας τόνισε ότι «το ΚΚΕ συνεχίζει σταθερά στον δρόμο της αλληλεγγύης, της συμπαράστασης στον λαό της Κούβας, στον δύσκολο αγώνα που δίνει στις σύγχρονες συνθήκες, για την ανάπτυξη του τόπου του, για τη διατήρηση του κοινωνικού συστήματός του και στην πάλη για την ειρήνη, για την πρόοδο και την ευημερία των λαών».

«Έχουμε πλήρη συνείδηση», τόνισε, ότι «μέσα στις αρνητικές διεθνείς συνθήκες, ο ευρωατλαντικός ιμπεριαλισμός, οι ΗΠΑ και η ΕΕ εντείνουν πολύμορφα την επίθεση στην Κούβα. Συνδυάζοντας την οικονομική ασφυξία που προσπαθούν να επιβάλλουν οι ΗΠΑ με την επίθεση σε πολιτικό και ιδεολογικό – προπαγανδιστικό επίπεδο, στόχο έχουν να πλήξουν την σοσιαλιστική εξουσία στην Κούβα, να δημιουργήσουν προβλήματα για να γονατίσουν τον λαό της, να καλλιεργήσουν την αμφισβήτηση για τη σοσιαλιστική επανάσταση, προσπάθεια που αντιπαλεύουν ο λαός και το ΚΚ Κούβας».

«Στις συνθήκες της Ελλάδας», πρόσθεσε, «συνθήκες εντελώς διαφορετικές, έχουμε καπιταλιστική ανάπτυξη για τους λίγους, έχουμε τις αντιλαϊκές διεθνείς δεσμεύσεις σε ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ που ακολουθούν πιστά όλες οι κυβερνήσεις, ενώ ο λαός υποφέρει από τον πληθωρισμό και την ακρίβεια, από τη μεγάλη μείωση του μέσου πραγματικού μισθού, ζει στην πραγματικότητα μια νέα κρίση χωρίς να είμαστε για την ώρα σε φάση καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης».

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, «στα τεράστια έξοδα για τις πολεμικές δαπάνες του ΝΑΤΟ, για την αποστολή όπλων στο καθεστώς Ζελένσκι, για την αποστολή φρεγάτας στην Ερυθρά Θάλασσα κ.ο.κ.».

Αναφέρθηκε, επίσης, στις «πολλαπλές αντιλαϊκές συνέπειες της πολιτικής της “πράσινης μετάβασης” στην Ενέργεια».

«Η παγκόσμια εργατική τάξη», τόνισε, «έχει κοινά προβλήματα και κοινά συμφέροντα. ‘Ασχετα αν κάθε ΚΚ, κάθε συνδικαλιστικό κίνημα δρα σε διαφορετικές συνθήκες σε κάθε χώρα, στο επίκεντρο μπαίνει η ενίσχυση της αλληλεγγύης, η πάλη για την ειρήνη, για τη φιλία και τη συνεργασία των λαών».

Καταλήγοντας τόνισε ότι «το ΚΚΕ θα συνεχίσει να βρίσκεται σταθερά στο πλευρό του λαού της Κούβας και της ηγεσίας του, στην πάλη που για δεκαετίες αποτελεί έναν φάρο για τους εργαζόμενους και τους λαούς που αγωνίζονται».

Οι επαφές της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ ολοκληρώνονται στις 15 Ιουλίου και προγραμματίζονται συναντήσεις με την υφυπουργό Εξωτερικών, με την ΚΝ Κούβας, το Κουβανικό Ινστιτούτο για τη Φιλία των Λαών (ICAP) και άλλους φορείς, καθώς και επισκέψεις σε χώρους δουλειάς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ