today-is-a-good-day
28.1 C
Athens

Κεντροαριστερά: Game of Τhrones στο ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

Ένα «πέπλο» αβεβαιότητας απλώνεται πάνω από την Κεντροαριστερά, μετα την «υπόγεια» αλλά και στο προσκήνιο σκληρή κόντρα Κασσελάκη-Τσίπρα για τα «μαύρα ταμεία» του κόμματος και την αναζήτηση ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ, με τους 7 συν 1 υποψήφιους να διεκδικούν το …θρόνο της Χαριλάου Τρικούπη.

Του Κώστα Πασίση

Ένα μήνα μετά τις ευρωεκλογές στην Κουμουνδούρου το τοπίο παραμένει ομιχλώδες.

Αυτή την περίοδο στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ κυριαρχεί η σύγκρουση μεταξύ του Στέφανου Κασσελάκη και του Αλέξη Τσίπρα, για τους «αόρατους» αλλά υπαρκτούς χορηγούς του κόμματος, δημιουργώντας  ένα κλίμα δυσπιστίας, ανάμεσα στα δυο εσωκομματικά στρατόπεδα.

Από την μια πλευρά οι προεδρικοί του Στέφανου Κασσελάκη και από την άλλη η εσωκομματική αντιπολίτευση των «87 στελεχών», με …κρυφό αρχηγό τον πρώην Πρωθυπουργό ο οποίος επιχειρεί απ’ ότι φαίνεται ένα πολιτικό come back, που εκνευρίζει τη σημερινή ηγεσία του κόμματος.

Αυτό προκύπτει από τις χθεσινές νέες  δηλώσεις στα ερτζιανά του Στέφανου Κασσελάκη ο οποίος άφησε πάλι δηλητηριώδεις αιχμές κατά της προηγούμενης ηγεσίας.

Η σχέση των δυο ανδρών πλέον έχει επιβαρυνθεί σημαντικά, μετά τις τελευταίες εξελίξεις.

Ο κ. Κασσελάκης απέδωσε ευθέως στον κ. Τσίπρα ευθύνες για την οικονομική κατάσταση του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι ως πρώην πρόεδρος επί 15 χρόνια γνώριζε τα οικονομικά προβλήματα του κόμματος.

Επίσης, κατηγόρησε την προηγούμενη ηγεσία ότι προκάλεσε μεγάλο άνοιγμα σε προμηθευτές πριν τις εκλογές, παρά το γεγονός ότι ήταν αναμενόμενη η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης.

Στην προκειμένη περίπτωση ο Στέφανος Κασσελάκης παίρνει σαφείς αποστάσεις από τις επιλογές και τις πρακτικές του Αλέξη Τσίπρα ως επικεφαλής του κόμματος στο παρελθόν. Και ο νοών νοείτω…

Την ίδια στιγμή, στη τελευταία συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, η «τάση των 87» με κείμενο της επανέφερε στο προσκήνιο, το ζήτημα της συμπόρευσης των λεγόμενων προοδευτικών δυνάμεων, την οργανωτική …μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ και φυσικά τις μαύρες εισφορές, που έχουν προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στο κόμμα, λόγω των σκελετών που βγαίνουν από τη ντουλάπα…

Νέο πεδίο τριβής φαίνεται να αποτελεί και η πιθανή διαγραφή του Χρήστου Σπίρτζη, ύστερα από σχετικό αίτημα 70 μελών του κόμματος, γεγονός που δεν απέκλεισε ο πρόεδρος του κόμματος.

«…υπάρχουν καταστατικές και συλλογικές διαδικασίες για τέτοια ζητήματα και κάθε μέλος ή ομάδα μελών μπορεί να προβεί σε όποια στην επιτροπή δεοντολογίας που λειτουργεί με το σημερινό καθεστώς και θα εξεταστεί», είπε ο κ. Κασσελάκης αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο της καρατόμησης του, με …δημοκρατικές διαδικασίες.

Πως αντιδρά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ  σε αυτό το πολιτικά στενάχωρο περιβάλλον;

Όπως είπε ο ίδιος με μια αδιαμεσολάβητη επαφή με τον κόσμο. Και σε αυτό το πλαίσιο άνοιξε το γραφείο του στην Κουμουνδούρου και υποδέχθηκε οπαδούς του ΣΥΡΙΖΑ που ήθελαν να τον γνωρίζουν από κοντά.

Ο σκοπός αυτής της κίνησης είναι προφανής. Ο κ. Κασσελάκης θέλει να προβάλλει για τον ίδιο μια εικόνα προσιτότητας προς τη βάση και τους απλούς πολίτες οι οποίοι δεν ενδιαφέρονται για τις εσωκομματικές ίντριγκες, παρά μόνο για τα προβλήματα τους…

Οι υποψήφιοι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ

Στον άλλο πόλο της κεντροαριστεράς, το ΠΑΣΟΚ, έχει «ανάψει» για τα καλά η «μάχη» για την ηγεσία του κόμματος, με τις κάλπες να στήνονται μετά από τρεις μήνες.

Παρόντες στην εκλογική κούρσα δήλωσαν οι:  Νίκος Ανδρουλάκης, Χάρης Δούκας, Παύλος Γερουλάνος, Μιχάλης Κατρίνης, Μιλένα Αποστολάκη,  η Νάντια Γιαννακοπούλου και ο Γιάννης Κανελλάκης.

Ωστόσο τα τελευταία 24ωρα φημολογείται εντόνως ότι στη διεκδίκηση της προεδρίας του ΠΑΣΟΚ θα μπει και η πρώην Ευρωπαία Επίτροπος και  υπουργός Άννα Διαμαντοπούλου η οποία άμεσα πυροδότησε αντιδράσεις.

Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι εκπροσωπεί ένα νέο και «φρέσκο» πρόσωπο για την Παράταξη, με αποστάσεις από τα παλαιότερα στελέχη και τις διαμάχες του παρελθόντος.

Ενώ οι πολιτικοί αντίπαλοι της κάνουν λόγο για ένα παλαιό και φθαρμένο στέλεχος.

Τα ίδια στελέχη υπενθυμίζουν επίσης ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης την είχε προτείνει ως υποψήφια για τη θέση του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της MRB, στην πιθανότητα ψήφου προηγείται ο νυν Προέδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης με 28% και ακολουθεί ο Δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας με 27,1%. Στην 3η θέση βρίσκεται ο κύριος Π. Γερουλάνος με 19%. Ο κ. Μιχάλης Κατρίνης συγκεντρώνει μονοψήφιο ποσοστό».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ