today-is-a-good-day
9.7 C
Athens

Σκληρή στάση Μητσοτάκη στο ΝΑΤΟ για τους «λεονταρισμούς» των Σκοπίων σχετικά με το όνομα

Ζήτημα ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη σύνοδο των ηγετών  του ΝΑΤΟ, με αφορμή τους κουτοπόνηρους λεονταρισμούς της νέα κυβέρνησης των Σκοπίων σχετικά με την ονομασία της χώρας, ξετυλίγοντας σταδιακά το διπλωματικό σχέδιο διαρκών πιέσεων για να διασφαλίσει την τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Του Κώστα Πασίση

Η πλήρης εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι απαραίτητη για την Συμμαχία του ΝΑΤΟ και τα Δυτικά Βαλκάνια. Η  παραβίασή της ή η επιλεκτική τήρησή της, όχι μόνο υποβαθμίζει την αξιοπιστία όλων των προσπαθειών για διευθέτηση των εκκρεμών ζητημάτων στα Δυτικά Βαλκάνια, αλλά θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή, υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

«Pacta sunt servanda. Οι Συμφωνίες πρέπει να τηρούνται. Αυτό πρέπει να το θυμόμαστε όλοι», στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα στη νέα ηγεσία της γειτονικής μας χώρας.

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση τονίζει σε όλους τους τόνους ότι η Ελλάδα δεν θα προχωρήσει στην κύρωση των πρωτοκόλλων που απορρέουν από τη Συμφωνία εάν η γειτονική χώρα δεν συμμορφωθεί με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.

«Η πρόοδος, η  ασφάλεια και ευημερία στην περιοχή βασίζονται στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και των Διεθνών Συμφωνιών. Όσο οι γείτονες δεν το αντιλαμβάνονται αυτό, η ευρωπαϊκή προοπτική τους θα παραμένει κλειστή», επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, υπενθυμίζοντας παράλληλα πως η Νέα Δημοκρατία δεν υπερψήφισε την εν λόγω Συμφωνία, καθώς εμπεριείχε κενά στις δικλείδες ασφαλείας και στις πρόνοιες. Μια θέση η οποία, εκ των πραγμάτων, δικαιώνεται σήμερα.

Επιπλέον αδιαπραγμάτευτη είναι και η θέση ότι το νέο όνομα που προβλέπεται στη Συμφωνία των Πρεσπών, που υπέγραψε ο πρώην Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας με τον ομόλογο του και  φίλο του Ζόραν Ζάεφ,  πρέπει να χρησιμοποιείται από τη χώρα αυτή σε όλες τις διεθνείς και εσωτερικές σχέσεις της, δηλαδή παντού και από όλους, χωρίς εξαιρέσεις (erga omnes).

Και όπως τονίζει ο Έλληνας Πρωθυπουργός όσο οι γείτονες δεν το αντιλαμβάνονται αυτό, η ευρωπαϊκή προοπτική τους θα παραμένει κλειστή.

Όπως φάνηκε από τη γενικότερη, πιο σκληρή στάση της Ελλάδας στη σύνοδο του ΝΑΤΟ αυτή δεν είναι η μοναδική προειδοποίηση.

Στο Μαξίμου και στο ΥΠΕΞ έχουν γίνει πολλές συσκέψεις για την αντιμετώπιση των προκλήσεων των Σκοπίων, ύστερα από τα «κόλπα» της κυρίας Σιλιάνοφσκα…

Όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές Η Ελλάδα μπορεί να ασκήσει  πιέσεις στη γειτονική χώρα  μέσω διεθνών οργανισμών όπως ο ΟΗΕ, η ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Αν τα διπλωματικά μέτρα δε φέρουν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, η κυβέρνηση θα μπορούσε να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση οικονομικές κυρώσεις για την παραβίαση της Συμφωνίας.

Προς το παρόν τουλάχιστον η κυβέρνηση επιδιώκει να αναδείξει διεθνώς το πρόβλημα της μη συμμόρφωσης των Σκοπίων στη Συμφωνία των Πρεσπών και να ασκήσει πιέσεις. Γι αυτό και τέθηκε τόσο ηχηρά στο ΝΑΤΟ.

Παρά ταύτα το μήνυμα δεν ελήφθη από την κα Σιλιάνοφσκα, η οποία χαρακτήρισε το στρατό της χώρας «μακεδονικό» μετά από επίσκεψή της σε μονάδα ειδικών δυνάμεων, στο Κέντρο Εκπαίδευσης στην Οχρίδα, μια περιοχή στα ορεινά σύνορα μεταξύ νοτιοδυτικής Βόρειας Μακεδονίας και ανατολικής Αλβανίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ