today-is-a-good-day
15.5 C
Athens

Την ερευνητική ομάδα SCANlab του Πανεπιστημίου Αθηνών βράβευσε και χρηματοδοτεί η Google

Το εργαστήριο SCANlab του τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιων του Πανεπιστημίου Αθηνών, (καθηγήτρια Δρ. Αθανασία Αλωνιστιώτη), στο οποίο έχει αναπτυχθεί το ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα πολιτικής προστασίας «ΔΡΥΑΔΕΣ» βραβεύθηκε από την Google.

Είναι πρώτη φορά που το επενδυτικό fund ICLEI Action Fund της Google χρηματοδοτεί επιστημονικές δράσεις στην Ελλάδα και ειδικότερα στον τομέα της πολιτικής προστασίας, της προστασίας του περιβάλλοντος και της αντιμετώπισης φυσικών και ανθρωπογενών καταστροφών.

Το σύστημa «ΔΡΥΑΔΕΣ» με τη χρήση πολύπλοκων αλγορίθμων τεχνητής νοημοσύνης έχει τη δυνατότητα της ανάλυσης σε πραγματικό χρόνο δεδομένων από αισθητήρες (καπνού, φωτιάς, χημικών, κίνησης, φωτός, επιπέδου υδάτων, κίνησης υδάτων σε ποταμό κά) αλλά και από οποιουδήποτε τύπου κάμερα (θερμική, οπτική, σταθερή, από drone, από κινητό τηλέφωνο, κλπ) ώστε να εντοπίζεται εγκαίρως ένα ιδιαίτερο καιρικό φαινόμενο (πλημμύρα) ή ένα έκτακτο συμβάν (πυρκαγιά, δασική ή αστική).

Στη συνέχεια, συνδυάζοντας τα δεδομένα των αισθητήρων και των καμερών με τα μετεωρολογικά δεδομένα για την περιοχή του συμβάντος οι ΔΡΥΑΔΕΣ προβλέπουν την εξέλιξη του φαινομένου.

Ενδεικτικά, προβλέπουν την πορεία που θα ακολουθήσει μία πυρκαγιά, την απόσταση που θα διανύσει, τον χρόνο που θα χρειαστεί για να διανύσει αυτή την απόσταση, ποιες κατοικημένες περιοχές κινδυνεύουν και σε πόση ώρα κλπ. Αυτά είναι σημαντικά στοιχεία για τις υπηρεσίες πολιτικής προστασίας, οι υπεύθυνοι των οποίων μπορούν να λάβουν με μεγαλύτερη σιγουριά κρίσιμες αποφάσεις όπως εκκένωση περιοχών, οργάνωση των δυνάμεων πυρόσβεσης κλπ.

Εκκένωση περιοχών και διαδρομές διαφυγής

Οι ΔΡΥΑΔΕΣ όμως, εκτός από τον εντοπισμό του συμβάντος και την πρόβλεψη της εξέλιξής του, έχουν καίρια συνεισφορά και στην εκκένωση της παθούσας περιοχής.

Οι πολίτες οι οποίοι έχουν εγκατεστημένη την εφαρμογή του συστήματος ΔΡΥΑΔΕΣ, θα λαμβάνουν μήνυμα με εναλλακτικές διαδρομές διαφυγής, διαβαθμισμένες ανάλογα με την επικινδυνότητα κάθε μίας η συντομότερη δυνατή διαδρομή διαφυγής προς τα προκαθορισμένα σημεία καταφυγής ανά περιοχή

Η εφαρμογή φυσικά είναι αμφίδρομης επικοινωνίας καθώς οι πολίτες, μέσα από ένα εύχρηστο γραφικό περιβάλλον, μπορούν να ενημερώσουν τις υπηρεσίες για ένα συμβάν που υπέπεσε στην αντίληψή τους, με εικόνα, βίντεο και, φυσικά, ακρίβεια τοποθεσίας μέσω GPS.

Πρόληψη: Ανίχνευση ανθρωπογενών κινδύνων για εκδήλωση πυρκαγιάς στο δάσος

Το πεδίο ενδιαφέροντος και χρηματοδότησης του ICLEI Action Fund της Google προς την ερευνητική ομάδα του ΕΚΠΑ είναι κυρίως στον εντοπισμό και στην αναγνώριση ανθρωπογενών κινδύνων και πιθανών εστιών υψηλής περιβαλλοντικής επικινδυνότητας για δασικές εκτάσεις και αστικές ή περιαστικές περιοχές.

Η αναγνώριση των απορριμμάτων, των γνωστών μας «παράνομων χωματερών», όπως και των υπολειμμάτων από τον καθαρισμό οικοπέδων (ξερά κλαδιά και λοιπή καύσιμη ύλη συγκεντρωμένη σε σημεία κοντά σε δάση), είναι εκ των βασικότερων κινδύνων εκδήλωσης πυρκαγιάς στα δάση. Το σύστημα πολιτικής προστασίας ΔΡΥΑΔΕΣ εντοπίζει τα απόβλητα στις παράνομες χωματερές μέσα στο δάσος καθώς και τα υπολείμματα του καθαρισμού (με τη χρήση drones και άλλων καμερών) ή με τη χρήση ειδικών αισθητήρων και δίνει αυτοματοποιημένες ειδοποιήσεις προς τους υπεύθυνους της πολιτικής προστασίας.

Χρήση για κάθε είδους φυσική καταστροφή

Αν και η αρχική ανάπτυξη του συστήματος πολιτικής προστασίας ΔΡΥΑΔΕΣ πραγματοποιήθηκε για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών, οι αλγόριθμοί του εφαρμόζονται με επιτυχία τόσο στην αντιμετώπιση πλημμυρών αλλά και στην φύλαξη κάθε είδους εγκατάστασης.

Το σύστημα μπορεί να αναλύει τα δεδομένα από αισθητήρες έντασης βροχόπτωσης, μέτρησης στάθμης ποταμών καθώς και εισερχόμενα μετεωρολογικά και άλλα δεδομένα από την εξέλιξη μίας ακραίας βροχόπτωσης, και να πραγματοποιεί πρόβλεψη για την εξέλιξη του φαινομένου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ