today-is-a-good-day
29 C
Athens

Μητσοτάκης – Γκουτέρες: Οι  διπλωματικές κινήσεις για επανέναρξη διαλόγου στο Κυπριακό υπό την αιγίδα του ΟΗΕ

Το διαχρονικό και επίκαιρο ζήτημα του Κυπριακού αναμένεται να είναι το κύριο θέμα συζήτησης στη συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου με το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες αύριο στη Νέα Υόρκη, λίγες ημέρες πριν την 50η «μαύρη επέτειο» της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, με την κωδική ονομασία «Αττίλας».

Του Κώστα Πασίση

Η θέση της Ελλάδας για το Κυπριακό είναι σταθερή και εστιάζει στην προώθηση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης, βασισμένης στις αποφάσεις και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Ειδικότερα υποστηρίζει μια λύση βασισμένη στη δημιουργία μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας και αυτή τη θέση θα υποστηρίξει για άλλη μια φορά ο Κυριάκος Μητσοτακης στο τετ-α-τετ που θα έχει με τον Αντόνιο Γκουτέρες.

Αθήνα και Λευκωσία βρίσκονται σε ανοικτή γραμμή συνεργασίας και αλληλεγγύης, με κοινό στόχο την προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Οι σχέσεις τους είναι άριστες σε όλα τα επίπεδα και σε αυτό το πλαίσιο της σύμπλευσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στις 20 Ιουλίου θα μεταβεί στην Κύπρο και θα είναι παρών στις εκδηλώσεις καταδίκης της παράνομης τουρκικής εισβολής στη Μεγαλόνησο.

Η 20η Ιουλίου 1974 είναι μια ημερομηνία που παραμένει σημείο αναφοράς για τον κυπριακό λαό και την Ιστορία του.

Η παρουσία του Έλληνα Πρωθυπουργού σε αυτές τις εκδηλώσεις αποτελεί μια κίνηση με ισχυρό συμβολισμό εν όψει της προσεχούς ανάληψης της θέσης του μη μόνιμου μέλους της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την περίοδο 2025-2026.

Δείχνει ότι η Ελλάδα παραμένει αταλάντευτη στη θέση της για την επανένωση της Κύπρου και την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος με βάση τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

Και στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία ότι η Ελλάδα δε θα δεχτεί οποιαδήποτε προσπάθεια νομιμοποίησης της κατοχής και διχοτόμησης της Κύπρου.

Ταυτόχρονα είναι και μια απάντηση στην υφέρπουσα φημολογία για «αποστάσεις», «λεπτές» ισορροπείς ή ακόμη και εγκατάλειψη της Κύπρου από την Ελλάδα…

Η αυριανή συνάντηση Μητσοτάκη – Γκουτέρες, που ήταν εκτός προγράμματος, είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς συμπίπτει χρονικά με τις παρασκηνιακές πρωτοβουλίες αλλά και  διαβουλεύσεις για επανέναρξη του διαλόγου με στόχο την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Ήδη η προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Μαρία Άνχελα Ολγκίν φέρεται να έχει παραδώσει την έκθεση της για τις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού στον Αντόνιο Γκουτερες ο οποίος δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα να έχει διπλωματικές επαφές με τα εμπλεκόμενα μέρη.

Όλο αυτό το «πακέτο», με τις διπλωματικές εξελίξεις θα τεθεί επί τάπητος στο τετ-α-τετ του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ.

Το μήνυμα Μαρινάκη

Με αφορμή την τελετή απονομής δημοσιογραφικών βραβείων του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων, την Κύπρο επισκέφθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

«Για την Ελλάδα η επίλυση του Κυπριακού ζητήματος αποτελεί κορυφαία εθνική προτεραιότητα», τόνισε μεταξύ άλλων σε ομιλία του στην προαναφερόμενη εκδήλωση  ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας υπογράμμισε ότι «μισό αιώνα μετά, τα τραύματα στην εθνική συλλογική συνείδηση παραμένουν ανοιχτά και το Κυπριακό εξακολουθεί να παραμένει ένα διεθνές ζήτημα παράνομης εισβολής και κατοχής κατά παράβαση των θεμελιωδών αρχών και του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ». Και πρόσθεσε ότι «σε συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία εργαζόμαστε συστηματικά για τη δημιουργία των προϋποθέσεων εκείνων που θα επιτρέψουν την εξεύρεση δίκαιης βιώσιμης, λειτουργικής και αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών».

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι ο Τούρκος Πρόεδρος λίγο πριν αναχωρήσει για τη σύνοδο του ΝΑΤΟ, έθεσε θέμα αναγνώρισης του ψευδοκράτους στην Κυπριακή Δημοκρατία από τη Διεθνή Κοινότητα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ