today-is-a-good-day
15.3 C
Athens

Η Ακρόπολη θα έχει σύντομα προηγμένο Κέντρο Ασφάλειας 

Νέο σύστημα ασφαλείας θα αποκτήσει σύντομα η Ακρόπολη, με τόσο τη βέλτιστη φύλαξη του Ιερού Βράχου. Χθες το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο συζήτησε την δημιουργία οικίσκου με χρήση Κέντρου Ασφαλείας – Security Operation Center (εν συντομία “SOC”) στην ανατολική όψη του υφιστάμενου Αρχιφυλακείου. Οι εργασίες θα ξεκινήσουν σύντομα και με το πέρας τους θα ολοκληρωθεί μια πολύχρονη προσπάθεια να αποκτήσει ο κορυφαίος αρχαιολογικός μας χώρος την ασφάλεια που πρέπει να έχει.

Ηδη από τον πρώτο καιρό υπουργίας της, η Λίνα Μενδώνη έκανε την πρώτη μεγάλη σύσκεψη για το θέμα με τη συμμετοχή εκπροσώπων και του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Πριν από δύο χρόνια, η υπουργός είχε παρουσιάσει με δηλώσεις της ολόκληρο το σχέδιο, που θεωρεί σημαντικό.

Αν και πρόκειται για μια μικρή παρέμβαση, ωστόσο οι αρμόδιοι έκριναν απαραίτητη την εισαγωγή στο ΚΑΣ, λόγω της άμεσης γειτνίασης του οικίσκου SOC με το Ηρώδειο και τον Ιερό Βράχο.

Ο αρχιτέκτονας Μιχάλης Λεφαντζής παρουσιάζοντας τη μελέτη, σημείωσε πως ο εν λόγω χώρος κρίθηκε ιδανικός για τον οικίσκο:

– Λειτουργικά, λόγω της γειτνίασης με το Αρχιφυλακείο και την κεντρική είσοδο επισκεπτών και εργαζομένων.

– Τεχνικά, λόγω εγγύτητας σε βασικές υποδομές, όπως τα υποκείμενα WC κοινού και η περιοχή εγκατάστασης γεννήτριας ενώ διευκολύνει τον τερματισμό καλωδιώσεων νέας εγκατάστασης.

– Αισθητικά, λόγω απόστασης και υψομετρικής διαφοράς από την κεντρική πορεία ανόδου επισκεπτών προς το μνημείο, που τον καθιστά μερικώς αθέατο.

Το νέο κτίριο έχει κάτοψη παραλληλόγραμμη που ακολουθεί την γεωμετρία του Αρχιφυλακείου ενώ χωροθετείται σε μικρή απόσταση από αυτό, αφήνοντας το απαραίτητο πλάτος διέλευσης για τις αντικριστές προσβάσεις των δύο κτισμάτων. Μορφολογικά, ο Οικίσκος SOC διαμορφώνεται σε άμεση συσχέτιση με το υφιστάμενο παρακείμενο Αρχιφυλακείο, ακολουθώντας ίδιες υλικές ποιότητες. Προτείνεται επένδυση φυσικού λίθου στην εξωτερική περιμετρική τοιχοποιία και γραμμικό περιμετρικό στοιχείο σκυροδέματος που αποτελεί την στέψη της λιθοδομής και την βάση των κουφωμάτων. Λόγω των ειδικών λειτουργικών αναγκών του νέου Οικίσκου, τα κουφώματα έχουν την μορφή περιμετρικού φεγγίτη, δημιουργώντας ενιαίους τοίχους εσωτερικά και αποτρέποντας τη θέαση από τον εξωτερικό χώρο προς το εσωτερικό του.

Εκτός του Οικίσκου, η πρόταση περιλαμβάνει μια σειρά ήπιων επεμβάσεων στο Αρχιφυλακείο. Προστίθεται Ερμάριο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών στη δυτική του όψη και γίνεται διευθέτηση των υφιστάμενων απολήξεων μηχανολογικών στο δώμα. Στο επίπεδο του Άλσους, προστίθεται νέα γεννήτρια για το SOC δίπλα στην υφιστάμενη, επί της υπάρχουσας πλατφόρμας η οποία προεκτείνεται και περιφράσσεται με λίθινο τοίχο που αντικαθιστά τα υπάρχοντα κιγκλιδώματα.

Για την εγκατάσταση του Οικίσκου SOC θα πραγματοποιηθεί τμηματική αφαίρεση των κιγκλιδωμάτων του Αρχαιολογικού Χώρου, τα οποία θα αντικατασταθούν από την νέα τοιχοποιία, αποξήλωση υφιστάμενης εδαφόπλακας σκυροδέματος και αφαίρεση τμήματος της πλακόστρωσης του υπαίθριου χώρου του Αρχιφυλακείου, η οποία θα αποκατασταθεί με το πέρας των εργασιών. Παράλληλα, θα χρειαστεί να γίνουν μεταφορά- στροφή της παρακείμενης κρήνης και κοπές δύο ξερών δένδρων.

Στην υποκείμενη περιοχή του Άλσους, θα πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες μετασκευές και επεκτάσεις στην υφιστάμενη διαμόρφωση για την προσθήκη μιας ακόμα γεννήτριας, αποκλειστικά για την υποστήριξη των συστημάτων του Οικίσκου SOC.

Η Εφορεία Πόλεως Αθηνών συμφώνησε με τη χωροθέτηση και εισηγήθηκε υπέρ της έγκρισης των μελετών.

Η γνωμοδότηση του Συμβουλίου ήταν ομόφωνη.

Ο οικίσκος θα φιλοξενήσει σύγχρονο ολοκληρωμένο σύστημα λήψης, ανάλυσης, αποθήκευσης και διαχείρισης εικόνας (κάμερες) και συναφών δεδομένων. «Η αναβάθμιση και ενίσχυση των μέτρων ασφάλειας του αρχαιολογικού χώρου, εντάσσονται στο πλαίσιο ολιστικής προσέγγισης προστασίας του παγκόσμιας ακτινοβολίας μνημείου. Η εγκατάσταση του συγκεκριμένου σύγχρονου και ολοκληρωμένου συστήματος ασφαλείας, με δυνατότητες επιπλέον επέκτασης, προστασίας από καιρικές, περιβαλλοντικές συνθήκες και βανδαλισμούς ενισχύει σημαντικά το επίπεδο ασφάλειας του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης και των Κλιτύων» έχει δηλώσει η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

Το προτεινόμενο σύστημα ενεργητικής ασφάλειας βασίζεται στα υποσυστήματα λήψης, ανάλυσης και διαχείρισης εικόνας και συναφών δεδομένων, ελέγχου πρόσβασης σε επιλεγμένα σημεία μέσω διαπιστευτηρίων, συναγερμού για την προστασία από τη διάρρηξη επιλεγμένων χώρων, μεγαφώνων, περιμετρικής ανίχνευσης, ελέγχου αποσκευών με ακτίνες X-Ray, εσωτερικής επικοινωνίας προσωπικού ασφαλείας.

Το σύστημα έχει σχεδιαστεί με δυνατότητα απρόσκοπτης περαιτέρω ανάπτυξης, αν και όταν χρειαστεί.

Αγγελική Κώττη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ