today-is-a-good-day
24 C
Athens

Τα μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι για τη μείωση του κόστους στέγασης – Πώς διαμορφώνονται οι τιμές πώλησης και τα ενοίκια κατοικιών

Γωγώ Κ

Με το στεγαστικό να αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα των ελληνικών νοικοκυριών, καθώς τόσο οι τιμές πώλησης όσο και τα ενοίκια των κατοικιών συνεχίζουν το ανοδικό ράλι, η κυβέρνηση αναζητά τρόπους για να συγκρατήσει τις τιμές.

Της Γωγώς Κατσέλη

Ήδη, ο πρωθυπουργός έχει προαναγγείλει τον δεύτερο κύκλο του προγράμματος «Σπίτι Μου», εφόσον η Κομισιόν ανάψει το «πράσινο φως» για επιπλέον πόρους ύψους 2 δισ. ευρώ, με διευρυμένα ηλικιακά κριτήρια, περιλαμβάνοντας και τα ζευγάρια ηλικίας έως 50 ετών, ενώ δεν αποκλείεται να αυξηθούν και τα εισοδηματικά κριτήρια ώστε να ενταχθούν στο πρόγραμμα περισσότεροι δικαιούχοι.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρώτος κύκλος του προγράμματος «Σπίτι Μου» επιδοτούσε
το επιτόκιο για το 75% του κεφαλαίου για την αγορά πρώτης κατοικίας αξίας έως 200.000 ευρώ, μεγέθους έως 150 τετραγωνικών μέτρων και παλαιότητας τουλάχιστον 15 ετών. Ως προς τα εισοδηματικά κριτήρια, διαμορφώνονταν στα 16.000 ευρώ για άγαμους, στα 24.000 ευρώ για ζευγάρια προσαυξημένα κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί και στα 27.000 ευρώ για μονογονεϊκές οικογένειες συν 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο.

Σύμφωνα με στοιχεία του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates, στον πρώτο κύκλο του προγράμματος, που διατέθηκαν κεφάλαια ύψους 1 δισ. ευρώ, το μέσο ποσό δανείου ανήλθε στα 100.150 ευρώ, ο μέσος όρος εμπορικής αξίας των ακινήτων στα 135.500 ευρώ και το μέγεθός τους στα 91 τ.μ.

«Ανακαινίζω-Ενοικιάζω»

Διαρθρωτικές κινήσεις σχεδιάζει η κυβέρνηση και στο πρόγραμμα «Ανακαινίζω-Ενοικιάζω», αυξάνοντας την κρατική επιδότηση από το 40% στο 60%, με στόχο να ανακαινιστούν και να διατεθούν στην αγορά για μακροχρόνια μίσθωση 12.500 παλιές κατοικίες που την τελευταία τριετία παραμένουν κλειστές. Κι αυτό γιατί το ενδιαφέρον προς το παρόν είναι περιορισμένο, καθώς το κόστος μιας ανακαίνισης είναι ιδιαίτερα αυξημένο.

Σύμφωνα με μηχανικούς, για την ανακαίνιση ενός παλαιού διαμερίσματος το κόστος ανέρχεται στα 180 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, ενώ αν ο ενδιαφερόμενος προχωρήσει και στην ενεργειακή αναβάθμιση του ακινήτου, θα πρέπει να διαθέσει επιπλέον 220 ευρώ ανά τετραγωνικό με το συνολικό κόστος να αγγίζει τα 400 ευρώ το τετραγωνικό. Για ένα σπίτι, δηλαδή, 100 τ.μ. θα πρέπει κανείς να πληρώσει 40.000 ευρώ για να το ανακαινίσει ριζικά.

Παράλληλα, προωθούνται αλλαγές στο καθεστώς της βραχυχρόνιας μίσθωσης, με τα συναρμόδια υπουργεία να εξετάζουν το ενδεχόμενο να θέσουν ανώτατο όριο ημερών διαμονής, αλλά και ισχυρά φορολογικά κίνητρα, ώστε να καταστεί ελκυστικότερη η μακροχρόνια μίσθωση των κατοικιών.

Νέα αύξηση στις τιμές πώλησης

Στο μεταξύ, νέα αύξηση κατά 9,6% παρουσίασαν πανελλαδικά οι ζητούμενες τιμές πώλησης των οικιστικών ακινήτων στο β’ τρίμηνο του 2024 σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας Spitogatos, ενώ αντίστοιχα τα ενοίκια ανέβηκαν κατά 8,9%. Αιτία, η μειωμένη προσφορά κατοικιών και το έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον ξένων προκειμένου να αποκτήσουν Golden Visa. Το γεγονός, δε, ότι σε ορισμένες περιοχές, όπως τα βόρεια και νότια προάστια της Αττικής, το κέντρο της Αθήνας και συγκεκριμένα νησιά, το όριο για την άδεια παραμονής αυξήθηκε, έστρεψε τους επενδυτές σε πιο «φθηνές» περιοχές που το όριο για την αγορά ακινήτου παρέμεινε στα 250.000 ευρώ, με αποτέλεσμα να ωθήσουν προς τα πάνω και τις τιμές των κατοικιών. Για παράδειγμα, στον Πειραιά, οι τιμές πώλησης εκτινάχθηκαν κατά 28,9% στο β’ τρίμηνο του έτους από τα 1.917 στα 2.471 ευρώ το τετραγωνικό μέτρα και στα Ανατολικά Προάστια κατά 12,8% από τα 1.891 στα 2.133 ευρώ το τετραγωνικό.

Πάντως, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, τις υψηλότερες τιμές πώλησης πανελλαδικά εμφανίζουν τα Νότια Προάστια με 3.750 ευρώ το τετραγωνικό, οι Κυκλάδες με 3.542 ευρώ και τα Βόρεια Προάστια με 3.043 ευρώ το τετραγωνικό. Έπονται η Λευκάδα με 2.672 ευρώ το τετραγωνικό, η Χαλκιδική με 2.381 και η Θεσσαλονίκη με 2.342 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

Μεγάλες αυξήσεις καταγράφονται όμως και στα ενοίκια, με τα μισθώματα στα Νότια Προάστια να διαμορφώνονται στα 12,5 ευρώ το τετραγωνικό, στα Βόρεια στα 11,3 ευρώ και στο κέντρο της Αθήνας στα 10,6 ευρώ, ενώ με 9 ευρώ το τετραγωνικό μπορεί κανείς να νοικιάσει σπίτι στα Ανατολικά προάστια της Αττικής. Ωστόσο, τα υψηλότερα ενοίκια παρατηρούνται στη Χαλκιδική με την τιμή του τετραγωνικού να αγγίζει τα 35,71 ευρώ και στις Κυκλάδες τα 17,7 ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ