today-is-a-good-day
24.3 C
Athens

Μια… ανάσα από τους Ολυμπιακούς η Εθνική!

Η παρέα του Λούκα Ντόντσιτς “υποκλίθηκε” στην ελληνική ψυχή! Η Εθνική ομάδα έκανε… πάρτι κόντρα στη Σλοβενία και με κορυφαίους τους Τόμας Ουόκαπ και Βασίλη Τολιόπουλο διέσυραν τους Βαλκάνιους με 96-68 και έκλεισε ραντεβού για τον τελικό του Προολυμπιακού τουρνουά.

Οι δύο γκαρντ της Ελλάδας σημείωσαν 19 και 17 πόντους, έχοντας μαζί 7/12 τρίποντα, ενώ διψήφιος ήταν και ο Ντίνος Μήτογλου με 11π. Τέλος ο Γιάννης Αντετοκούνμπο αγωνίστηκε μόλις 20:52 λεπτά και σημείωσε 13 πόντους, καθώς η άμυνα της Σλοβενίας τον είχε κλείσει αρκετά και ήταν μακριά από τα στάνταρ του. Από την άλλη οι Ντόντσιτς και Νίμπο ήταν αυτοί που ξεχώρισαν για τους ηττημένους με 21 και 17π.

Το ματς

Με τους Ουόκαπ, Καλάθη, Παπανικολάου, Αντετοκούνμπο και Παπαγιάννη ξεκίνησε η Εθνική κόντρα στη Σλοβενία και από τα πρώτα λεπτά του αγώνα κατάφερε να επιβάλει το ρυθμό της και στο 3’ είχε το προβάδισμα με 9-0, δείχνοντας μεγάλη αποφασιστικότητα από νωρίς.

Ο Greek freak είχε εκπληκτική αρχή (7π) σε 4 λεπτά, ενώ μεγάλες βοήθειες έδινε και ο Καλάθης, και ο Παπαγιάννης ανέβασε τη διαφορά στο +13 (15-2) στα μισά του δεκαλέπτου. Με προσωπικά καλάθια του Νίμπο η Σλοβενία μείωσε σε μονοψήφια επίπεδα, αλλά αυτό ήταν προσωρινό.

Οι Έλληνες παίκτες είχαν κλείσει τους χώρους στον Ντόντσιτς και δεν μπορούσε να απειλήσει, αλλά αυτό δεν τον… πτόησε, μιας και είχε μοιράσει 3 ασίστ και ο Χρόβατ μείωσε σε 22-14 στο 8’, αλλά η «επίσημη αγαπημένη» ήταν αυτή που κρατούσε το ρυθμό και έτσι έκλεισε την πρώτη περίοδο με 32-14 με 5 σερί πόντους του Μήτογλου και buzzer τρίποντο του Τολιόπουλου!

Η Εθνική συνέχισε από εκεί που… σταμάτησε, με τον «Τόλιο» να είναι on… fire και να κρατά τη διαφορά σε διψήφια επίπεδα (37-16) στο 12’ και να δίνει πολύτιμες βοήθειες στην επίθεση και με η πτήση του Αντετοκούνμπό έκανε το 41-19, δύο λεπτά αργότερα.

Ήταν χαρακτηριστικό πως ο Ντόντσιτς είχε μόλις δύο καλάθια εντός πεδιάς και αυτό βοηθούσε την Ελλάδα να κρατήσει το «μαξιλαράκι» των 20 πόντων (42-24 στο 15’) που είχε δημιουργήσει από πολύ νωρίς και αυτό έδινε την ευκαιρία στον Βασίλη Σπανούλη να αλλάζει πρόσωπα στην πεντάδα.

Το τρίποντο του Μήτογλου έκανε το 47-28, αλλά η Σλοβενία έτρεξε ένα 0-5 και μείωσε στο -16, αλλά η Εθνική μας είχε νευρικές επιλογές στα τελευταία δύο λεπτά του ημιχρόνου και έτσι το πρώτο μέρος ολοκληρώθηκε με την Ελλάδα να προηγείται με 47-33, με τον Ντόντσιτς να φτάνει στους 10 πόντους.

Ο Ουόκαπ το πήρε πάνω του, με την έναρξη της 3ης περιόδου, και με 3 σερί τρίποντα (17π) ανέβασε τη διαφορά ξανά τους 20 (56-36) για την Εθνική και στο 23’ ο Καλάθης μεγάλωσε ακόμα περισσότερο το σκορ!

Παρόλα αυτά Ντόντσιτς και Νίμπο κατέβασαν τη διαφορά στο -17 (58-41) στο 25’, αλλά η Γαλανόλευκη κατάφερνε να βρίσκει λύσεις με τους Παπαγιάννη και Μήτογλου και στο 28’ έφτασε εκ νέου στο +21 (64-43), αλλά ο Air… Luka απέδειξε γιατί είναι σούπερ σταρ και με τρίποντο έγραψε το 66-50, που ήταν και το σκορ του δεκαλέπτου.

Δύο τρίποντα του Λαρεντζάκη “ξεκόλλησαν” την Εθνική, στα πρώτα λεπτά της τελευταίας περιόδου και το λέι απ του Αντετοκούνμπο έφτασαν ξανά το σκορ στο +21 (74-53), με τον “Greek Freak” να σημειώνει το πρώτο του καλάθι μετά από το πρώτο δεκάλεπτο.

Έτσι η επίσημη αγαπημένη, έκανε… πάρτι από τα 6,75 και στο 33′ έφτασε το σκορ ακόμα και στους 29 (82-53) και ουσιαστικά ήταν ένα βήμα πριν από τη νίκη – πρόκριση, μιας πάρα πολύ δύσκολα θα άλλαζε η εικόνα.

Ο Βασίλης Σπανούλης, στα τελευταία 3 λεπτά του αγώνα, είχε βάλει και τους 11 παίκτες που είχε στη διάθεση του, μιας και το σκορ είχε κριθεί από πολύ νωρίς, και έτσι η Ελλάδα να πάρει μια μεγάλη νίκη με 96-68 κόντρα στη Σλοβενία και να περιμένει την αντίπαλο της στον τελικό του Προολυμπιακού!

Τα δεκάλεπτα: 32-14, 47-33, 66-50, 96-68

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ